Ohajo valstija neleis abortuoti Dauno sindromu sergančių vaikų

Laisvavisuomene.lt Įstatymas, saugantis negimusių kūdikių, galimai sergančių Dauno sindromu, gyvybę praėjusią savaitę nusiųstas pasir...


Įstatymas, saugantis negimusių kūdikių, galimai sergančių Dauno sindromu, gyvybę praėjusią savaitę nusiųstas pasirašyti valstijos gubernatoriui Johnui Kasichiui. Dauno sindromu sergančiųjų nediskriminacijos aktas priimtas Ohajo Senate ir Atstovų rūmuose. Gubernatorius aktą pavadino priimtinu ir žadėjo jį pasirašyti. CNN duotame interviu J. Kasichius pasakė: „Aš nepaprastai laimingas galėdamas pranešti, jog, žinoma, kad jį pasirašysiu“.

Maždaug 90 proc. negimusių kūdikių, kuriems diagnozuojams Dauno sindromas, yra abortuojami, net jei chromosomų anomalija netrukdo šia liga sergantiems žmonėms nugyventi pilnaverčius gyvenimus. Abortų skaičius dėl Dauno sindromo toks didelis, kad Europos teisės ir teisingumo centras (angl. European Center for Law and Justice) kreipėsi į JT Žmogaus teisių tarybą vadindamas šią praktiką „modernia eugenikos ir rasizmo forma“. Ohajo judėjimo už gyvybę lyderis Mike‘as Gonidakis abortus dėl Dauno sindromo vadina diskriminacija ir teigia siekiantis užtikrinti, kad „Ohajo gyventojai, sergantys Dauno sindromu, būtų pripažįstami pilnateisiais žmonėmis, turinčiais žmogišką orumą“.

Visgi oponuojantiems Demokratų partijos atstovams pavyko išsikovoti, kad esant ginčui dėl įstatymo, valstijos mokesčių mokėtojų lėšos nebūtų skiriamos teisminiam atstovavimui ir kad moterys nebūtų verčiamos atskleisti aborto priežasčių. Už abortą pasisakančių aktyvistų grupelė akto pateikimo gubernatoriui dieną protestavo šalia Senato. Vėliau tai darė ir liūdnai pagarsėjusios Tarptautinės planuotos tėvystės federacijos (angl. Planned Parenthood) atstovai.

Pagal šį įstatymą tokį abortą atliekantys medikai arba klinikos būtų baudžiami iki 5 tūkst. JAV dolerių baudomis, įkalinimu iki 18 mėnesių arba veiklos licencijos atėmimu. Moterims, kurios priima sprendimą abortuoti Dauno sindromu sergantį kūdikį, jokia bausmė nenumatoma.

Vienas iš 691 kūdikių serga Dauno sindromu. Anomalijos priežastys nėra žinomos. Visgi prenataliniai testai gali klysti. Dauno sindromo prenatalinei diagnostikai skirtame tinklapyje pabrėžiama, kad „joks naujausias kraujo testas negali pateikti galutinio atsakymo“.

Judėjimo už gyvybę Live Action teigimu, tėvai dažnai yra nepakankamai informuojami apie Dauno sindromu sergančiųjų gyvenimą: „Jie neinformuoti apie mokslo ir medicinos pažangą, kuri leidžia Dauno sindromu sergantiesiems nugyventi pilnavertiškus gyvenimus. Šiandien žmonės, turintys Dauno sindromą, gali gauti tokį patį išsilavinimą kaip ir kiti, daugelis iš jų gyvena savarankiškai, netgi susituokia ir randa darbus“. Atsižvelgdamos į tai Ohajas ir keletas kitų JAV valstijų priėmė informavimo įstatymą, kuriuo numatyta moterims suteikti kuo tikslesnius ir kuo mažiau stigmatizuojančius duomenis apie šį sutrikimą.

J. Kasichiaus parašo dėka Ohajas taptų ketvirtąja valstija, uždraudusia abortuoti Dauno sindromu sergančius embrionus. Tokią praktiką taip pat yra įtvirtinusi Šiaurės Dakota, Indiana ir Luiziana.

Šaltinis: Lifesitenews.com


Susiję

Šiaurės Amerika 895907363804735684
item