Gruodžio 16 d. Punske – konferencija „Jotvingių kraštas“

Punsko „Aušros“ leidyklos rūpesčiu jau devintus metus iš eilės išnyra iš istorijos ūkų „Jotvingių kraštas“. „Terra Jatwezenorum“ – tai tę...

Punsko „Aušros“ leidyklos rūpesčiu jau devintus metus iš eilės išnyra iš istorijos ūkų „Jotvingių kraštas“. „Terra Jatwezenorum“ – tai tęstinis tarpregioninis istorijos paveldo metraštis, kurio leidybą remia Lietuvos spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

„Istorija mums primena praeities įvykius, be kurių nesuprastume, kas vyksta šiandien, nemokėtume orientuotis praeities ir dabarties įvykių labirintuose,– tikina metraščio vyr. redaktorius Sigitas Birgelis. – Ji yra palaimintas žinojimas, kuris suteikia žmogui orumą, savigarbą, pasitikėjimą savimi.“ 

„Jotvingių krašto“ rengėjams pavyko sutelkti gražų autorių kolektyvą – kalbininkų, istorikų, kraštotyrininkų, kultūrologų, publicistų iš Lietuvos, Lenkijos ir kitų šalių. Jie leidinio puslapiuose gilinasi į žuvusios tautos paslaptis arba kalba apie vėlesnius jotvingių krašto istorijos vingius. Kiekviename metraščio tome dešimtys straipsnių, atsiminimų, apybraižų, kurios gali būti įdomios visiems, besidomintiems savo šaknimis.

„Kaip akademinės bendruomenės atstovas, – sako VDU istorikas Vytas Jankauskas, – negaliu nepasidžiaugti matydamas šio leidinio augimą, kaitą, jo tapsmą profesionalesniu. Smagu, kad istorijos mylėtojai kuria turintį išliekamąją vertę kūrinį, kuriame galima rasti naujų, stebinančių ir netikėtų įžvalgų, nuomonių įvairovę.“

„Sūduvos žemė tebėra apleista iki šiai dienai“, – 1326 m. rašė vokiečių kronikininkas Petras Dusburgietis. Jis klydo. Yra jotvingių piliakalniai ir pilkapiai, jotvingiški hidronimai ir toponimai, yra atmintis, yra jos puoselėtojai, yra metraštis.

2017 m. gruodžio 16 d. Punsko savivaldybės salėje (A. Mickiewicza g. 23) vyks X „Terra Jatwezenorum“ istorijos paveldo konferencija ir „Jotvingių krašto“ istorijos paveldo metraščio (9 tomo) sutiktuvės.

 Programa (Lenkijos laiku):

8.40 val. – dalyvių registracija
9.00 val. – konferencijos pradžia
9.10 val. – dokumentinio filmo „Punsko parapijai 420“ pristatymas

 Pranešimai (1 dalis): 

9.20 val. – Sigitas Birgelis Punsko parapijos įkūrimas karaliaus Žygimanto III dokumentuose
9.40 val. – Jūratė Vyliūtė Altorių meistras Adomas Karalius ir jo duktė iš Suvalkų
10.00 val. – Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė Partizanų vaikai
Auksutės Ramanauskaitės-Skokauskienės – LLKS ginkluotųjų pajėgų vado, brigados generolo Adolfo Ramanausko-Vanago dukros – pagerbimas ir trumpas Punsko vokalinio ansamblio „Tėviškės aidai“ koncertas (vadovas Gediminas Kraužlys) 

K a v o s   p e r t r a u k a

Pranešimai (2 dalis): 

11.00 val. – Vilija Ragaišienė Vaizdingoji Punsko ir Seinų šnektų leksika
11.20 val. – Stanislovas Sajauskas Fotografas Kazys Lukšys ir jo veikla Pietų Lietuvoje
11.40 val. – Benjaminas Kaluškevičius Seinų ir Suvalkų apskričių delegatai Lietuvių konferencijoje Vilniuje 1917 m.
12.00 val. – Juozas Vaznelis Katalikų, žydų ir evangelikų kapinės Punsko parapijoje iki XIX a. pabaigos 

Po konferencijos (apie 13.00 val.) vyks Lietuvos partizanų Jurgio Krikščiūno-Rimvydo ir jo adjutanto Vytauto Prabulio-Žaibo pagerbimas jų žuvimo vietoje Šlynakiemyje.


Susiję

Įvykiai 6597594692012672908
item