Ant pietrytinio Gedimino kalno šlaito atrasti Aukštutinės pilies mūro fragmentai

Nuošliaužos Gedimino kalne | A. Vaitkevičiaus nuotr. Alkas.lt Kaip praneša Lietuvos nacionalinis muziejus, Gedimino kalno tvarkybos...

Nuošliaužos Gedimino kalne | A. Vaitkevičiaus nuotr.

Kaip praneša Lietuvos nacionalinis muziejus, Gedimino kalno tvarkybos darbų metu dėl atliekamų žemės kasimo darbų privaloma tvarka yra užtikrinama archeologo priežiūra ir vykdomi archeologiniai tyrimai, vėliau mechanizuotai nukastas gruntas yra peržiūrimas ir grunto sandėliavimo aikštelėje.

Atliekant supiltinio grunto šalinimo darbus tokie tyrimai vykdyti tiek šiaurės vakarų šlaite, tiek pietrytiniame šlaite.

Spalio mėn. šiaurės vakarų šlaite, prie atraminės sienos, archeologai aptiko devynis palaidojimus. Dalis kapų buvo suardyti – palaikai perlaidoti iš kitos, pirminio palaidojimo, vietos. Nesant įkapių ar kitų papildomų radinių, nustatyti tikslų palaidojimo laiką yra sudėtinga.

Lapkričio mėn. vykdant pietrytinio šlaito paruošimo žiemai darbus (nukasamas supiltinis gruntas, įrengiamas drenažas, apsauga nuo erozijos ir kritulių) aptikti su Aukštutine pilimi siejami mūro fragmentai.

Atidengus du lauko akmenų mūro konstrukcijos fragmentus nustatyta, kad mūras sudarytas iš kalkiniu skiediniu rištų riedulių, tarp akmenų aptikti degto molio plytų fragmentai.

Pirmasis mūras preliminariai yra apie 1 metro aukščio ir yra orientuotas pietvakarių–šiaurės rytų kryptimi. Antrasis – 0,7 metro aukščio, 1,2 metro pločio – mūras yra statmenas pirmajam. Be išsamesnių tyrimų pateikti daugiau duomenų negalima. Nustatyti mūrų paskirtį padėtų detalieji tyrimai.

Turint daugiau duomenų dėl mūrų konservavimo poreikio ir jų išsaugojimo galimybių spręs archeologai ir projekto vadovas.

Apie archeologinius tyrinėjimus nustatyta tvarka bus pateikta detali ataskaita.

Už tyrimų vykdymą šiaurės vakarų šlaite ir pietrytiniame šlaite yra atsakingas rangovas. Archeologinius tyrimus kalno aikštelėje atlieka muziejaus archeologai.


Susiję

Politika 3974727777194186064

Rašyti komentarą

item