Kviečiame į V. Radžvilo ir A. Jokubaičio diskusiją „Ar Lietuvos politikoje - vien liberalai?“

1988 metais škotų politikos filosofas Alasdairas MacIntyre`as rašė: „Šiuolaikinėse politinėse sistemose debatai vyksta beveik išimtinai t...

1988 metais škotų politikos filosofas Alasdairas MacIntyre`as rašė: „Šiuolaikinėse politinėse sistemose debatai vyksta beveik išimtinai tarp konservatyvių liberalų, liberalių liberalų ir radikalių liberalų. Tokiose politinėse sistemose beveik nėra vietos pačios sistemos kritikai, t.y. abejojimui pačiu liberalizmu”.

2017 metais lietuvių filosofas Alvydas Jokubaitis sakė: „Kalbėdamas apie liberalus, nekalbu apie siaurą Lietuvos partiją. Visos mūsų politinės jėgos gali būti apibūdinamos liberalizmo terminu. Socialdemokratai ir konservatoriai irgi yra liberalai.“ 

Ar tikrai Lietuva, kaip ir Vakarai, šiandien yra tapusi liberalų užvaldyta politine smėlio dėže? Ar konservatyvia vadinamoje Lietuvos visuomenėje visus piliečius atstovauja faktiniai liberalai? Ar partijų pavadinimai tėra kaukės politiniam spektakliui, o iš tiesų Lietuvos politikoje – vien liberalai?

Su tuo nesutinka profesorius Vytautas Radžvilas - Lietuvos liberalų sąjūdžio įkūrėjas ir pirmasis pirmininkas. Jo teigimu, tarp Lietuvos partijų tikrai nėra esminių ideologinių skirtumų, tačiau nėra ir tikrų liberalų. Visos liberaliomis siekiančios būti ar besivadinančios jėgos iš tiesų vadovaujasi naujojo marksizmo ideologija. Šios ideologijos esmė – valstybės įtvirtinama privaloma emancipacija, nepaliekanti vietos jokioms autentiškoms laisvėms, už kurias kovojo liberalizmas. Įsivaizduodami esą liberalūs, Lietuvos politikai kartoja atnaujintas šimtmečio senumo Spalio revoliucijos idėjas. 

Kas iš tiesų dominuoja Lietuvos ir Vakarų politiniame gyvenime? Liberalizmas ar naujasis marksizmas atsakingas už dabartinę Lietuvos politinę situaciją? Kokios yra vertybės, dėl kurių sutaria pagrindinės Lietuvos partijos ir viešosios nuomonės formuotojai? Ar tarp šių vertybių yra Lietuva ir lietuvių tautos išlikimas? 

Šių metų lapkričio 7 dieną, 18.30 val., Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (Vokiečių g. 10), 402 auditorijoje apie tikrą ar tariamą liberalizmą Lietuvoje diskutuos instituto profesoriai Alvydas Jokubaitis ir Vytautas Radžvilas. Kaip ir kiekvieną rudenį, į profesorių diskusiją  kviečia jaunimo sambūris „Pro Patria“. 





Susiję

Vytautas Radžvilas 524728025901954121

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Šitas, man rodos, bus geras.

item