Vyriausybės pasiūlymas: kitais metais 20 eurų didesnė minimali alga

Propatria.lt nuotrauka Vyriausybė minimalią mėnesinę algą didinti siūlo 100 eurų mažiau, nei nori profsąjungos. Tačiau susirinkusi Triš...

Propatria.lt nuotrauka
Vyriausybė minimalią mėnesinę algą didinti siūlo 100 eurų mažiau, nei nori profsąjungos. Tačiau susirinkusi Trišalė taryba nesutarė dėl to ir paprašė vyriausybės po dviejų savaičių pateikti daugiau informacijos ir argumentų, kodėl minimalų užmokestį reikėtų didinti.

Antradienį į Trišalės tarybos posėdį susirinkę vyriausybės, profesinių sąjungų ir darbdavių atstovai diskutavo dėl minimalaus darbo užmokesčio didinimo perspektyvų.

Pagal profesinės sąjungos „Solidarumas“ pasiūlymą, minimali mėnesinė alga (MMA) Lietuvoje galėtų didėti iki 500 eurų, t.y. 120 eurų.

Šiuo metu MMA yra 380 eurų ir pastarąjį kartą didintas 2016 metų liepą.

Premjerui Sauliui Skverneliui adresuotame „Solidarumo“ kreipimesi taip pat reikalaujama nediferencijuoti MMA pagal regionus.

„Lietuvoje darbo našumas yra toks pat kaip Estijoje, kainos po euro įvedimo jau beveik tokios pačios, kaip Estijoje, BVP dalis sukuriama vienam gyventojui net didesnė negu Estijoje, tačiau vidutinis atlyginimas Estijoje šiuo metu yra trečdaliu didesnis ir sudaro beveik 1,2 tūkst. eurų per mėnesį, o minimalus atlyginimas yra 470 eurų“, – dar rašoma jame.

Dokumente taip pat teigiama, kad pagal esamus rodiklius vidutinė alga Lietuvoje turėtų būti bent 1,2 tūkst. eurų, o MMA sudaryti bent pusę šios sumos, t.y. 600 eurų.

„Profesinės sąjungos suprasdamos, kad šis minimalaus atlyginimo kėlimas gali būti kai kurioms įmonėms per staigus, sutinka, kad minimalus atlyginimas būtų didinamas tik iki 500 eurų“, – teigia „Solidarumo“ nariai.

Vyriausybės pasiūlymas – 400 eurų

Posėdyje dalyvavęs premjero patarėjas Lukas Savickas pranešė, kad vyriausybė siūlo MMA didinti 20 eurų, iki 400 eurų.

„Manome, kad MMA augimas neturėtų viršyti atlyginimų augimo tendencijų, t.y. maždaug 6 proc. prognozių kitiems metams“, – aiškino jis.

L. Savickas pastebėjo, kad jei MMA būtų didinamas sparčiau, tada 6 proc. jau viršytų.

„Noriu priminti, kad vienas pagrindinių vyriausybės prioritetų yra gyventojų pajamų didinimas. Darbo kodekse jau įtvirtinta, kad MMA gali būti mokamas tik už nekvalifikuotą darbą.

Be to, nuo kitų metų neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) turėtų būti sulygintas su MMA“, – kalbėjo premjero patarėjas.

L. Savickas kvietė atsižvelgti ir į šias priemones bei pastebėjo, kad MMA didinimas daugiau nei 20 eurų gali būti rizikingas.

„MMA neturėtų apkrauti ir valstybės biudžeto, – sakė jis. – Tarptautinės institucijos irgi rekomenduoja, kad santykis tarp vidutinio darbo užmokesčio (VDU) ir MMA nebūtų didesnis nei 50 proc.“

Naujausiais Statistikos departamento duomenimis, VDU šalies ūkyje sudaro 838,7 euro „ant popieriaus“ arba 659 eurus „į rankas“.

Susiję

Ekonomika 7971848894729534431

Rašyti komentarą

1 komentaras

Kiemsargis rašė...

Šiemet už savo Pasatuką sumokėjau draudimo kaip tik 20ewrų daugiau nei pernai.

item