Slovakijoje sustabdytas Stambulo konvencijos ratifikavimas, visuomenė kviečiama diskutuoti

Vadinamosios Stambulo konvencijos dėl kovos su smurtu prieš moteris ratifikavimo procesas Slovakijoje sustabdytas teisingumo ministrei Lu...

Vadinamosios Stambulo konvencijos dėl kovos su smurtu prieš moteris ratifikavimo procesas Slovakijoje sustabdytas teisingumo ministrei Luciai Žitňanskái pasiūlius klausimo svarstymą atidėti ir pratęsti didelio dėmesio sulaukusius viešus debatus – taip buvo nutarta rugpjūčio 16 dienos vyriausybės posėdyje.

Po kabineto posėdžio pranešusi, kodėl ratifikavimo data nenumatyta, L. Žitňanská pabrėžė, jog būtent visuomenės pozicija šiuo klausimu turės didžiausią įtaką vyriausybės galutiniam sprendimui. Pasak ministrės, vyriausybė tikisi, jog Teisingumo ministerijos organizuojamos apskritojo stalo diskusijos, pradėtos dar vasarą, tęsis ir jose dalyvaus ir Stambulo konvencijos šalininkai, ir tokiam Slovakijos valstybės žingsniui prieštaraujančios nevyriausybinės organizacijos, tvirtinančios, jog per šią konvenciją į tarptautinę teisę įtraukiamos genderizmo ideologija pagrįstos sąvokos.

Slovakijos televizijoje pristatydama vyriausybės sprendimą atidėti Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimo svarstymą L. Žitňanská pabrėžė, jog visuomenės debatai rodo, kad „konvencijos ratifikavimo klausimas ir toliau kelia principinius visuomenės nesutarimus [...] ir kad klausimui aptarti reikia išsamesnių ir daugiau laiko reikalaujančių diskusijų“.

Ministrės teigimu, „šiuo metu skubėti tęsti konvencijos ratifikavimo procesą nėra jokios galimybės“ – nesutarimai tarp skirtingas pozicijas turinčių visuomenės grupių „neturėtų baigtis taip, kad kuri nors pusė jaustųsi nugalėta“. Juolab kad šis „ideologinis nesutarimas dėl terminų“ netrukdo Vyriausybei ir toliau kovoti su smurtu prieš moteris, kuris yra išties „rimta problema“, pabrėžė Slovakijos teisingumo ministrė L. Žitňanská.

Primename, jog užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Stambulo konvenciją pasirašęs dar 2013 m. vasarą, ragina šios kadencijos Seimą „pagaliau priimti sprendimą“ ir ją ratifikuoti. Pagal „geriausias Lietuvos demokratijos tradicijas“ – be tarimosi su visuomene, viešų debatų, kuriuose vienodomis sąlygomis diskutuotų ir Stambulo konvencijos šalininkai, ir priešininkai. Neseniai Seime savo konferenciją organizavę Stambulo konvencijos propaguotojai kitokiai nuomonei atstovavusiems Laisvos visuomenės instituto atstovams dr. Vincentui Vobolevičiui ir dr. Vygantui Malinauskui vadinamosios diskusijos metu teikėsi skirti vos 5 minutes. Kas buvo pasakyta per tas kelias minutes, kviečiame prisiminti ČIA.


Susiję

Pasaulis 4595392985842908386
item