„Mama, tėtis ir vaikai” iniciatyvą palaikė apie 39 tūkst. piliečių

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė išvadą, kad Europos piliečių iniciatyvą santuokai ir šeimai apsaugoti „Mama, tėtis ir vaikai”...

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paskelbė išvadą, kad Europos piliečių iniciatyvą santuokai ir šeimai apsaugoti „Mama, tėtis ir vaikai” (angl. Mum, Dad & Kids) Lietuvoje savo parašais parėmė 38 811 piliečių.

Šia pilietine iniciatyva siekiama ES teisėje nustatyti, kad santuoka yra vyro ir moters sąjunga, o šeima – pagrįsta santuoka ir (arba) giminyste. Taip tikimasi prigimtinę šeimos sampratą įtvirtinti kaip minimalų bendrą ES vardiklį ir išvengti prievartos šalims narėms priimti kitokias šeimos sampratas, jei jos to nenorėtų. Pagal tokį apibrėžimą šeima būtų laikomi, pavyzdžiui, vieniša mama ar tėtis ir jų vaikai, tačiau šeima nebūtų laikomos vienalytės partnerystės. Toks termino „šeima” vartojimas galiotų bendruosiuose ES teisės aktuose, o šalys narės savo nacionalinėje teisėje galėtų įtvirtinti ar palikti galioti kitokius šeimos apibrėžimus.

Lietuvos piliečių, parėmusių iniciatyvą, parašus VRK įteikė Laisvos visuomenės institutas. Per trijų mėnesių laikotarpį VRK turėjo patikrinti per 45 tūkst. fizinių ir elektroninių piliečių parašų. VRK narės Svetlanos Misevičienės teigimu, pateiktų parašų skaičius po patikros sumažėjo dėl neteisingai nurodytų asmens duomenų bei išbraukus nepilnamečių, ne ES piliečių ir besidubliuojančius parašus.

Laisvos visuomenės instituto direktorės Salomėjos Fernandez Montojo teigimu, visuomeninės organizacijos ir parašus rinkę savanoriai atliko labai didelį darbą, tačiau, kita vertus, iniciatyvos sėkmę lėmė plati Lietuvos ir kitų ES šalių visuomenių parama jos siūlomai idėjai.

„Jau šių metų birželį iniciatyvos organizatoriai Europoje paskelbė pasiekę reikiamą milijoną parašų, nors balsai įvairiose šalyse dar nebuvo pabaigti skaičiuoti. Ši europinė piliečių iniciatyva yra panaši į pateikimo stadiją Seime praėjusią mūsų Konstitucijos pataisą, todėl politikai turėtų atkreipti dėmesį į piliečių palaikymą išreiškiančius parašus“, – teigė S. Fernandez Montojo.

VRK iniciatyvos organizatoriams turi išduoti sertifikatą, kuriuo patvirtinamas iš Lietuvos gautų galiojančių pritarimo pareiškimų skaičius. ES piliečių iniciatyvos organizatoriai įvairiose šalyse gavę sertifikatus piliečių iniciatyvą pateiks Europos Komisijai, o ši per tris mėnesius turės paskelbti pranešimą su teisinėmis ir politinėmis išvadomis dėl piliečių iniciatyvos ir argumentuotai nurodyti, kokių veiksmų prireikus ketina imtis ar nesiimti.

Pagal Lisabonos sutartį, siekiant, kad ES institucijos nagrinėtų piliečių iniciatyvą, būtina surinkti bent 1 mln. ES piliečių parašų iš nemažiau kaip 7 šalių narių. Kiekvienoje iš jų iniciatyvą pasirašyti turi tam tikras minimalus piliečių skaičius. Iniciatyvą „Mama, tėtis ir vaikai” turėjo palaikyti bent 8 250 Lietuvos piliečiai, taigi, remiantis VRK išvada, šis reikalavimas viršytas maždaug keturis kartus. Daugiau nei minimalų skaičių parašų surinko 14 iniciatyvoje dalyvavusių ES valstybių narių, pavyzdžiui, Vokietija, Kroatija, Suomija, Prancūzija, Lenkija, Rumunija, Slovakija.


Susiję

Šeimos politika 3386768935803031197
item