Eutanazija neužtikrina žmogaus orumo

Vieno žmogaus pasirinkimas gali nulemti daugelio žmonių gyvenimus. Tai iliustruoja ir mokytojo Tomo Mortiero iš Belgijos pavyzdys. Anksči...

Vieno žmogaus pasirinkimas gali nulemti daugelio žmonių gyvenimus. Tai iliustruoja ir mokytojo Tomo Mortiero iš Belgijos pavyzdys. Anksčiau jis rėmė liberalius eutanazijos įstatymus, kadangi (kaip ir daugelis jų rėmėjų) tikėjo, jog kiekvienas žmogus turi teisę savarankiškai nuspręsti, kada jam laikas pasitraukti iš šio pasaulio. Tačiau vieno žmogaus tragiškas sprendimas kardinaliai pakeitė T. Mortiero nuomonę.

T. Mortiero mama turėjo sunkių psichologinių problemų. „Ji daugelį metų kovojo su depresija. Mūsų santykiai niekada nebuvo paprasti. Psichiatrai gydė ją metai iš metų, ir dėl to mūsų tarpusavio ryšys dar labiau nukentėjo. O po metų ji sulaukė mirtinos injekcijos.“ Nei injekciją išrašęs onkologas, nei klinika, kurioje buvo suleista injekcija, nepranešė T. Mortierui ar jo broliams, kad mama svarsto apie eutanaziją.

„Kitą dieną su manimi susisiekė ligoninė ir paprašė sutvarkyti praktinius reikalus, susijusius su mano motinos eutanazija“, – teigė pykčio ir liūdesio nuslėpti negalintis T. Mortieras. „Šis neteisingumas jį ir jo gyvenimą paveikė labai stipriai“, – kalba Robertas Clarke‘as, T. Mortiero advokatas Europos Žmogaus Teisių Teisme, taip pat užimantis European advocacy for ADF International direktoriaus pareigas.

„Didžiausia mūsų visuomenės problema ta, kad mes praradome rūpesčio vieni kitais prasmės jausmą“, – sako T. Mortieras.

Kai Belgijoje įsigaliojo eutanazija arba mirtis su gydytojo pagalba, daugelis žmonių ją suprato kaip priemonę padėti nepakenčiamą fizinį skausmą išgyvenantiems žmonėms, sergantiems mirtina liga. Valdžia prižadėjo, kad eutanazija bus griežtai reguliuojama ir galima atlikti tik atitikus būtinus kriterijus. Tačiau šiandien, praėjus penkiolikai metų nuo eutanazijos įteisinimo, paklausa eutanazijai padidėjo šimteriopai. Dabar silpstantis regėjimas, klausa ir judėjimo ribotumas – rodikliai, kuriuos visi įprastai priskiriame senėjimui – gali būti laikomi „nepakeliama kančia“ (angl. unbearable suffering), dėl kurios galima atlikti eutanaziją. Jei to atrodo negana, 2014 metais Belgija įteisino eutanaziją vaikams, kuri neturi amžiaus apribojimų.

Teisės aktų rengėjai pasiūlė nutildyti medikus, kurie nesutinka su eutanazijos procedūra (ir taip apriboti jų sąžinės laisvę), o Nyderlanduose pasiūlytas įstatymo projektas, kuriuo siekiama įteisinti eutanaziją asmenims, kurie jaučiasi „pavargę nuo gyvenimo“.

Eutanazija greitai tampa norma, o ne išimtimi. „Todėl yra svarbu parodyti, kad eutanazijos neįmanoma logiškai sustabdyti, kai yra einama šiuo keliu“, – konstatuoja R. Clarke‘as.

Šios niūrios kultūrinės permainos kontekste, ADF International pradėjo kampaniją „Orumui užtikrinti“ (angl. Affirming Dignity). Tomas Mortieras, praradęs savo mamą eutanazijos dėka, taip pat dalinasi savo dokumentika, prie kurios prisidėjo etikos, medicinos, psichoterapijos , paliatyviosios priežiūros ekspertai. Tiesiogiai su eutanazija susidūrusių žmonių vaizdo liudijimai turėtų nušviesti tikrąją eutanazijos įstatymų realybę Nyderlanduose ir Belgijoje. „Norime sukelti diskusiją ir taip įspėjant kitas šalis, koks slidus gali būti eutanazijos įstatymų praktinis pritaikymas“, sako R. Clarke‘as.

„Didžiojoje Britanijoje atrodo, jog parlamentas bet kuriuo metu gali įteisinti eutanaziją. Šis įstatymo stūmimas yra pavojingas, todėl norime suteikti žmonėms galimybę pasimokyti iš tų kelių šalių, kuriose eutanazija yra legali, praktikos. Mums reikia būti matomiems, girdimiems ir aiškiai pasakyti, kad tarptautinėje teisėje neegzistuoja teisė mirti ir eutanazija nėra išeitis“, – teigia R. Clarke‘as.

ADF International tikisi, jog kampanija ir toliau augs ir plėsis. Ji suteikia galimybę kalbėti silpnos sveikatos, senyvo amžiaus ir kitaip pažeidžiamų žmonių – t.y. tų, kurie labiausiai paveikiami eutanazijos įstatymų – balsu.

Norėdami pažiūrėti vaizdo įrašus ir kitą kampanijos informaciją, apsilankykite AffirmingDignity.org.



Susiję

Pažangos ideologija 1457473431258331871

Rašyti komentarą

5 komentarai

Nežiniukas rašė...

Šiaip eutanazija ne tik neužtikrina žmogaus orumo, bet netgi jį pažemina - tokiu atveju žmogus tampa viso labo ekonominiu vienetu ir netiesiogiai prilygina jį darbiniam gyvuliui (nuvarytus arklius nušauna - tiesa?. Gyvulio nušovimas irgi tik humaniškas gestas, kad gyvulys nebesikankintų).

Jei tai tiesa, kiek teko girdėti, Belgijoje senukai dėl paprasčiausių ligų jau bijo gultis į ligoninę, nes bijo, kad jiems nežinant, jie gali būti eutanazuoti.

Kol nebuvo tokio išmislo - "orios mirties", tol mokslas turėjo paskatą išradinėti nuskausminančias priemones gelbstint nuo vėžio sukeliamų kančių, ar kitas priemones, labai naudingas nusenusiems žmonėms. Dabar eutanazuojančiuose šalyse tai jau tampa po truputį atgyvena (kur jūs matėte prieglaudą nusenusiems arkliams?).

Pikc rašė...

Na, bet reikia pripažinti - sulošta gudriai. Juk jeigu pacientui pasakysi: "žinai, iš tavęs jokios ekonominės naudos, o ir mums su tavim per daug terlionės ir išlaidų - neapsimoka, tai gal mes tave tiesiog nugalabinam, ir baigtas kriukis" - praktiškai garantuotas teismo procesas. Užtat jei "išrandi" "žmogaus teisę į mirtį" ir paaiškini, kad "če ira tavo teise orei numirt - o visokie retrogradaj nori ja atimt (t.y. kėsinasi į tavo orumą, bjaurybės!)" - problema išspręsta. O jei dar teisines priemones prieš tuos "retrogradus" panaudoji, tai išvis pasaka. Kaip ten Brežnevas sakė - "ekonomika turi būti ekonomiška"? Va ir sąnaudų taupymas, ekonomikos optimizavimas, škias. Kaip sako, "nieko asmeniško - tik biznis". :)

Pikc rašė...

Beje, apie biznį - abortai irgi iš tos pačios serijos: skatini "pislumą" - didėja kontraceptikų ir vaistų nuo LPL paklausa, o kadangi kontraceptikai nėra 100 proc. veiksmingi, daugėja "nepageidaujamo" nėštumo atvejų - didėja abortų klinikų "paslaugų" paklausa. Ir dar vienas dalykas: nėštumas yra visapusiškos išlaidos - motinystės pašalpos, darbo jėgos praradimas (vaiko auginimo atostogos), plius praleistos darbo dienos dėl vaikų ligų ir pan. Neapsimoka. Bet, va, jei suorganizuoji kampaniją "če tavo kunas - turi teise y aborta!" - situacija visai kita. Čia pelnas ne tik aborto klinikoms, bet ir kitoms verslo šakoms - gi po aborto "darbo jėgos biologinis vienetas" į darbo vietą grįžta kur kas anksčiau, negu po gimdymo. O darbo jėgos trūkumą ateityje labai paprasta išspręsti imigrantais (tarkim, iš Rytų ar Vidurio Europos) - jie ne tik pigiai dirba, bet dar ir visos jų parengimo išlaidos (nuo pat gimimo iki išmokslinimo) tenka "šalims-donorėms". Grynas "pliusas", kaip sako. :)

Nežiniukas rašė...

Gerbiamas Pikc - kiekvienam Jūsų žodžiui galiu pritarti, nes mąstau lygiai taip pat.

Tik kalbant apie biznį dėl "pislumo" noriu papildyti Jūsų mintis. Manau sutiksite su tuo papildymu.

Kadangi abortas nėra jau toks nekaltas dalykas, ypač nei karto dar negimdžiusioms, ko pasėkoje vargšė moteris gali ateityje neturėti vaikų, o kažkada jų užsinori, tuomet paslaugiai į "pagalbą" ateina reprodukcijos centrai, oficialiai vadinami vaisingumo klinikomis.

Anonimiškas rašė...

Bent jau Lietuvoje uždrausti žmogui civilizuotai numirti yra nusikaltimas. Kodėl? Pavyzdžiui ištiškę smegenys ant šaligatvio labiau patikt nei gydytojo injekcija,gali tik gerai iš dabar stipriai įsuktos ištisos mirties industrijos besipelnantiems krankliams.O šiaip tai tokiu rimtu klausimu sprendimas turi būt priimtas kuo greičiau.Ir tik visos Tautos Referendumu.

item