A. Ažubalis: Lenkijos užsienio reikalų ministro pareiškimas dėl Ukrainos - nesusipratimas

Propatria.lt nuotr. Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis nesusipratimu vadina leidi...

Propatria.lt nuotr.
Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis nesusipratimu vadina leidiniui „wPolityce“ išsakytą Lenkijos užsienio reikalų ministro Witoldo Waszczykovskio poziciją, jog Ukraina pirmiausia turi įgyvendinti Lenkijos keliamus reikalavimus dėl istorinės atminties ir tautinių mažumų, kad ši neprieštarautų Ukrainos narystei ES. Tai ministras vadina neva išmoktomis dešimtojo dešimtmečio santykių su Vokietija ir Lietuva pamokomis.

Stebina Lenkijos diplomatijos vadovo kalbėjimas iš esmės atkartojantis Kremliaus „tėvynainių“ politiką dėl savo kaimynų. Tiek dėl skaudžios XX a. istorijos vertinimo, tiek dėl tautinių mažumų kalbėjimas su kaimynais ultimatumų kalba nėra ir niekada nebus brandžių tarpvalstybinių santykių pagrindu. Lenkija, siekianti tapti Vidurio ir Rytų Europos regiono lydere, neturėtų sau leisti tokių emocijomis, o ne faktais grįstų pareiškimų.

Stebėtis netenka, kad Lietuvos Seime už užsienio politiką atsakingi pareigūnai ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai nereaguoja į ministro W. Waszczykovskio teiginius. Tai tik liudija, kad valdantieji Lietuvoje, kaip ir praėjusios kadencijos užsienio politikos „žinovai“, Lenkijai taiko „mažesniojo brolio“ politiką.


Susiję

Užsienio politika 8784113072343163625

Rašyti komentarą

6 komentarai

Anonimiškas rašė...

Ar galime ko nors pozityvaus tiketis iš Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos? Kas pareikš Lenkijai dėl jos istorinės atminties ir politikos vykdytos tautinių mažumų atžvilgiu. Juk to nepareikš Zanzibaras, Somalis ar Ekvadoras. Gal žinote kas?

Pikc rašė...

Ko galima iš tos URM tikėtis, jei ten tebesėdi komjaunuolis linksevičius? :)
P.S. A. Ažubalis neteisus: čia ne "jaunesniojo brolio", o baudžiauninko, "chlopo" politika. Beje, jis "patogiai" nutyli, kad libkonų politika buvo LYGIAI tokia pati. Paradoksalu, kad libkonams būnant valdžioje, "strategino partnerio" kritikai automatiškai patapdavo "rusū agentajs", o štai opozicijoje atsidūrę jau pradeda įžvelgti (beje, šįkart - visiškai pagrįstai) "kremlines tendencijas" pačių "partnerių" politikoje. :)

Anonimiškas rašė...

netapatinčiau Ažubalio su libkonų-kubiloidų valdžia PL klausimais. Jo pozicija PL atžvilgiu visuomet buvo protinga ir nuovoki.Kai bebūtų, tai vienintelis užsienio reikalų ministras kuris turi supratimą apie lenkus ir Lenkiją. Na, kad netobulas, tai aišku

Pikc rašė...

Neturėjau tikslo jo tapatinti su Anūko šutve - tiesiog pastebėjau, kad, kalbėdamas apie nuolankumą Lenkijai, jis kritikavo dabartinius ir praeitus valdančiuosius, bet nepaminėjo libkonų, kurie buvo tokie patys. Antra vertus, toks subjektyvumas suprantamas, atsižvelgiant į jo partinę narystę. Šiaip ar taip, rašiau ne tiek apie jo asmenišką, kiek apie partijos, kurios narys jis yra, poziciją.

Anonimiškas rašė...

Nemaloniausias faktas tas,kad pati Lenkija suteikė pretekstą Lietuvos valdžiukei neremti jos pasispardymuose prieš Briuselį.

Pikc rašė...

Mano galva, tai visiškai klaidinga nuomonė - tiesiog mūsų "valdžiukė" nusprendė, kad Briuselis yra didesnis ponas už Varšuvą, ir tiek. Paprasčiausia mužikiška mąstysena - tarnauk didesniam ponui ir niekink visus, kas už tave žemiau (pagal rusus - "kliun' blizhnego - obosri nizhnego"). Kažkada rašiau alegoriją apie kolchozo pirmininką, kuris purvu po kojomis laiko kolchozninkus, bet susilenkęs slenka pas rajkomą, kuris jau kolchozo pirmininką, purvu po kojomis laiko, bet keturiomis ropoja pas partkomą Vilniuje, kuriam jis - purvas po kojomis, bet pats partkomas pilvu šliaužia į Maskvą, kur jau jis pats - purvas. Čia lygiai tas pats variantas: ginčuose su Lenkija mūsų "kolchozo pirminykai" jaučiasi purvu (skirtingai negu santykiuose su rinkėjais ;)), bet kadangi Briuselis aukščiau, negu Varšuva, tai, jų nuomone, jau Varšuva yra "purvas", tad reikia plaktis prie tų, kurie aukščiau. Ir kas nuo sovietmečio pasikeitė? :)

item