Įsigaliojo bevizis režimas Ukrainos piliečiams į Šengeno erdvės šalis

Sekmadienį įsigalioja bevizis režimas Ukrainos piliečiams į Šengeno erdvės valstybes.  Nuo birželio 11 dienos visi Ukrainos piliečiai...

Sekmadienį įsigalioja bevizis režimas Ukrainos piliečiams į Šengeno erdvės valstybes. 

Nuo birželio 11 dienos visi Ukrainos piliečiai, įskaitant gyvenančius laikinai okupuotų Krymo ir Rytų Ukrainos sričių teritorijose, turintys biometrinius pasus, gali be vizų keliauti į 26 Europos Sąjungos (ES) šalis, išskyrus Didžiąją Britaniją ir Airiją, bei 4 asocijuotas Šengeno erdvės valstybes - Islandiją, Lichtenšteiną, Norvegiją ir Šveicariją - trumpalaikėms (iki 90 dienų trukmės 180 dienų laikotarpyje) kelionėms, skirtoms verslo reikalų, turizmo, šeimos, kultūros, sporto renginiams, trumpoms studijoms, mokymams, gydymuisi ar pan. tikslais. 

Bevizis režimas Ukrainai nesuteikia besąlyginės teisės atvykti į ES valstybę. ES narė gali atsisakyti įsileisti pilietį, jei jis, pavyzdžiui, neturi reikalingų dokumentų, negali pagrįsti savo kelionės tikslo ar to, kad turi pakankamai lėšų savo vizitui. Taip pat šalis narė gali neįsileisti tokio piliečio, kuris bet kurioje kitoje šalyje dėl įvairių priežasčių laikomas kaip keliantis grėsmę viešajai tvarkai, praneša Lietuvos užsienio reikalų ministerija. 

Taip pat bevizis režimas nesuteikia Ukrainos piliečiams teisės dirbti, jis galios tik trumpalaikėms kelionėms. Beviziu režimu įsigaliojo ir vadinamasis sustiprintas suspendavimo mechanizmas, numatantis, kad, kilus rimtoms problemoms, bevizis režimo veikimas laikinai būtų pristabdytas.


Susiję

Pasaulis 44506787653846392
item