VLKK neišplėtė siūlomų asmenvardžių rašybos išimčių

J. Vaiškūno (Alkas) nuotrauka  Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) šios dienos posėdyje nepritarė išimtims, kurias numato A.Kubi...

J. Vaiškūno (Alkas) nuotrauka 
Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK) šios dienos posėdyje nepritarė išimtims, kurias numato A.Kubiliaus inicijuoto Vardų ir pavardžių rašymo asmens dokumentuose įstatymo projektas.

Alternatyvių A. Kubiliaus ir A. Ažubalio projektų atitikimą Konstitucijai kalbiniu aspektu svarsčiusi komisija dar kartą patvirtino savo anksčiau ne kartą formuluotą poziciją, jog įrašai nevalstybine kalba pagrindiniame paso puslapyje galimi nebent tik dviem išimtiniais atvejais: Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių ir už jų ištekėjusių moterų ar jų vaikų pasuose.

Toks VLKK išaiškinimas yra nepalankus A. Kubiliaus inicijuotam asmenvardžių projektui, pagal kurį ši teisė išplečiama žodžiais: „asmuo arba jo protėviai turėjo kitos šalies pilietybę“. Kaip įvertino Seimo Teisės departamentas, „Tokios nuostatos neatitinka Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nurodytų oficialių išvadų, į kurias įstatymų leidėjas, anot Konstitucinio Teismo, negali neatsižvelgti“. Kadangi VLKK neišplėtė leidžiamų išimčių sąrašo, A. Kubiliaus projektas neatitinka nurodytų oficialių išimčių, į kurias Seimas privalo atsižvelgti. 

VLKK savo išvadų projekte išreiškė pritarimą pamatinei visų komisijos vertinimui teikiamų projektų nuostatai Lietuvos Respublikos piliečių vardus ir pavardes asmens dokumentuose rašyti lietuviškais rašmenimis. VLKK išvadų projekte taip pat atkreipia dėmesį, kad Kalbos komisijos išvados dėl asmenvardžių rašymo dokumentuose reglamentavimo Seimui jau buvo pateiktos 2014-2016 metais priimtose Komisijos raštuose. Tai buvo paskutinis šios kadencijos VLKK posėdis.  



Susiję

Politika 4989934713441182885

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Kubiłewski

item