Vilniaus forumas birželio 7 dieną kviečia į konferenciją „Visų pirma - Lietuva!“

„Vilniaus forumas“ kviečia į konferenciją „Visų pirma - Lietuva! Sąjūdžio vizija XXI amžiaus Lietuvai“, kuri vyks birželio 7 dieną, 17.45...

„Vilniaus forumas“ kviečia į konferenciją „Visų pirma - Lietuva! Sąjūdžio vizija XXI amžiaus Lietuvai“, kuri vyks birželio 7 dieną, 17.45 val. Lietuvos mokslų akademijos didžiojoje salėje (Gedimino pr. 3). Konferencijoje pranešimus skaitys Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Bronius Leonavičius, Vilniaus universiteto profesorius, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Vytautas Radžvilas, politologai Vytautas Sinica ir Dovilas Petkus.

Žlungant pasaulinei komunizmo sistemai Sąjūdis radosi kaip savaveiksmė Tautos politinės saviorganizacijos forma. Okupuotos Lietuvos nomenklatūrinei administracijai nuolankiai vykdant žlungančios Sovietų Sąjungos vadovybės nurodymus, Sąjūdžio gimimas leido šalies visuomenei išvengti pavojaus virsti atomizuota, susiskaidžiusia, dezorientuota ir demoralizuota individų mase. Iš visuomenės apačios kilęs judėjimas sugebėjo sutelkti bendrąją Tautos politinę valią ir įgyvendinti egzistencinį to meto Lietuvos poreikį – atkurti nepriklausomą valstybę.

Mūsų dienomis Lietuvai vėl iškilo egzistenciniai ir dvejopi – vidaus ir išorės – iššūkiai. Atkurtoje Lietuvos valstybėje sukerojusio neteisingumo ir kitų šalies vidaus gyvenimo piktžaizdžių paskatinta masinė emigracija kelia tiesioginį pavojų fiziniam tautos išlikimui. Globali neoliberalizmo ideologija grįstos tarptautinės tvarkos griūtis ir struktūrinė Europos Sąjungos krizė kelia Lietuvai vis didėjančias geopolitines ir saugumo grėsmes. Nenoras ir negebėjimas laiku ir tinkamai atsakyti į šiuos iššūkius gali tapti dar viena ir, labai tikėtina, galutine politine ir istorine lietuvių tautos ir valstybės katastrofa. Tačiau šalies valdantysis sluoksnis, kaip ir jo sovietiniai nomenklatūriniai pirmtakai, vidaus politikoje nesiima jokių priemonių visuomenės susiskaldymui mažinti augančių grėsmių akivaizdoje, o užsienio ir saugumo politikos srityje vengia savarankiškesnių sprendimų, galinčių sustiprinti valstybės nepriklausomybę ir laiduoti jos išlikimą dabartinės geopolitinės sumaišties ir netikrumo sąlygomis.

Organizuojamos konferencijos tikslas – apmąstyti Sąjūdžio patirtį ir pamokas XXI a. Lietuvai iškylančių egzistencinių klausimų kontekste. Joje bus keliamas klausimas, ar šių dienų Lietuvos visuomenė ir toliau gali kliautis tik šalies valdžia, ar vis dėlto privalo ir yra pajėgi dar kartą imtis iniciatyvos ir savarankiškai burtis į gebantį prisiimti atsakomybę už Tautos ir valstybės likimą „Lietuvos forumą“?

Pranešti apie savo dalyvavimą renginyje ir pakviesti į jį savo draugus galite renginio sienoje socialiniame tinkle Facebook


Susiję

Vilniaus Forumas 725629062574614891

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Keletas frazių iš kvietimo į Forumą: "Organizuojamos konferencijos tikslas - APMĄSTYTI...KLIAUTIS...ar PAJĖGI...ar GEBANTI prisiimti atsakomybę...". Ponuliai, kol mąstysite, kliausitės ir verinite savo gabumus - katinas visus lašinius suės! Sovietinių laikų inteligento sindromas. Tada pasakyti tiesos žodį buvo žygdarbis. Pasakei - ir viskas! Tu - Didvyris! Daugiau padaryti nieko negalėjai. Tačiau Rėžimas to bijojo. Šiandien - ar tu sakyk, ar tu š..k - JAM (šios dienos rėžimui) - vis tiek. Atkreipkite dėmesį - šiandien neoliberaliosios politikos kūrejai daug nešneka, nesvarsto ir su visuomene santykio NEIEŠKO. Jie (!) veikia - dirba savo darbą. Ar ne laikas imtis konkrečios veiklos ir tiems kurie laikosi kitokios visuomenės performatavimo nuostatos? Laikas! Tik ar yra čia veiklių žmonių?

Algis rašė...

Ko gero taip - reikia aktyviau veikti. Na, bet tokie renginiai reikalo irgi nepagadina - daugelis visuomenėje jau nebesusigaudo kas vyksta, gal nors keletas žmonių ką nors išgirs ir atsibus. Gal ir koks aktyvesnis atsibus?

Unknown rašė...

Ir ką „Anonimiškas“ Siūlo?

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Mintys po konferencijos.
I. Kaip mums lietuviams suprasti žodį "forumas"? Tai kibiras? Gal tai slėptuvė? O gal, tai - sąvartynas? Iš lotynų kalbos verčiant, forum - turgaus aikštė? Naudojant svetimybes, mes pasiklysim. Lietuviškai visuomenei savarankiškai burtis, reikia lietuviškų sąvokų lietuviškų žodžių. Tik vieno miesto "Vilniaus vorumas" gali taip ir vadintis, bet visuotiniam Lietuvos telkimuisi žodis "forum'as" - netinkamas mums. Mes tokio žodžio nesuvokiam. Telkimuisi reikalingas labai lipšnus žodis.
II. V_i_s_u_o_m_e_n_ė_s telkimasis bus visuotinis tik ir tik tada, kai bus panaudota patikimiausia ir moderniausia Baltijos šalių v_i_s_u_o_m_e_n_i_n_ė žiniasklaida - m_ū_s_ų Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Mums reikalinga bent vienos valandos trukmės kasdieninė laida.

LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS rašė...

Pagal Rolandą Paksą, mums reikalingas "naujasis Tautos Sąjūdis".
Daugiau apie tai va čia
paksas.lt/teprasideda-naujas-tautos-sajudis/
Telksimės dvi Lietuvos vietas ar vienos mums užteks?

item