Siūlo uždrausti parduoti alkoholį puodelio tipo pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais

Siūloma uždrausti parduoti alkoholinius gėrimus puodelio tipo pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais.  Tokį pasiūlymą Alkoholio kontro...

Siūloma uždrausti parduoti alkoholinius gėrimus puodelio tipo pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais. 

Tokį pasiūlymą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms įregistravo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Paulius Saudargas ir Vytautas Kernagis. 

Jie taip pat siūlo sumažinti gėrimų, kurie gali būti išpilstomi į plastikinę tarą, tūrinę etilo alkoholio koncentraciją nuo 7,5 iki 6 procentų.

Pasiūlymo autoriai pastebi, kad alkoholiu piktnaudžiaujantys ir problemų su alkoholio vartojimu turinys asmenys dažniau renkasi stiprų alų, spirituotą vyną, degtinę. Be to, dažnai šie asmenys yra jautrūs alkoholio kainai ir jų pasirinkimą lemia būtent tai. Todėl prekyboje egzistuoja didelė pasiūla alkoholio gėrimų, skirtų išimtinai šiai asmenų grupei: stiprus alus, spirituotas vynas, degtinė vienkartiniuose indeliuose nuplėšiamu dangteliu.

„Kaip rodo „Nielsen“ 2016 m. atlikti rinkos tyrimai, 41,5 proc. visos alaus rinkos sudaro 6 laipsnių ir stipresnis alus, o kaimiškose vietovėse jis siekia net 57,5 proc. nuo visos alaus rinkos. „Nielsen“ skaičiuoja, kad spirituotas vynas, stiprus alus ir degtinė vienkartiniuose indeliuose nuplėšiamu dangteliu sudaro apie 25 proc. viso Lietuvoje suvartojamo grynojo alkoholio“, – sako Seimo nariai P. Saudargas ir V. Kernagis. 

Priėmus siūlomas pataisas, anot jų, būtų draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurie pilstomi į puodelio tipo pakuotes su nuplėšiamais dangteliais; draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 6 proc., išskyrus atvejus, kai šie gėrimai išpilstyti į didesnę negu 0,2 litro tarą arba kai šie gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą. Įstatymo pataisos leistų prekiauti gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra mažesnė kaip 6 proc., kai šie gėrimai išpilstomi į ne didesnę negu vieno litro tarą. 


Susiję

Politika 3394315143474851431
item