Seimas svarstys siūlymą leisti gyventojui kreiptis į Konstitucinį Teismą

Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Juliaus Sabatausko pristatytas Konstitucijos ir Konstitucinio Teismo įstatymo pataisas, kuriomis siū...

Seimas pradėjo svarstyti Seimo nario Juliaus Sabatausko pristatytas Konstitucijos ir Konstitucinio Teismo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma suteikti asmenims konstitucinę teisę į teisminę gynybą Konstituciniame Teisme ir įtvirtinti individualaus konstitucinio skundo institutą.

Teikiamais projektais siūloma nustatyti kad kiekvienas asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo ar kito Seimo akto, Respublikos Prezidento ar Vyriausybės akto, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeistų šio asmens konstitucines teises ir laisves. Šio kreipimosi sąlyga – asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą tik pasinaudojęs visomis teisinės gynybos priemonėmis.

Projektais taip pat siūloma teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl minėtų aktų suteikti Seimo kontrolieriams ir kitoms kontrolės institucijoms, tiriant jų kompetencijai priskirtus skundus.

Po pristatymo už projektus balsavo 79 Seimo nariai, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 8 parlamentarai. Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi Seimo komitetuose. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 6 d.


Susiję

Politika 7561174674451492926

Rašyti komentarą

2 komentarai

Ainis rašė...

Labai reikalingos tikios Konstitucijos ir Konstitucinio Teismo įstatymo pataisos. Kai jos bus priimtos, bus turbūt galima kreiptis į KT dėl naujo lenkiškų vardų ir pavardžių rašymo įstatymo projekto kaip antikonstitucinio.
O po to reiktų ištirti ar tie 70 seimo narių, kurie pasirašė tą projektą, nesulaužė seimo nario priesaikos.

Nežiniukas rašė...

Tuščios viltys. Aiškiai pasakyta, kad "kiekvienas asmuo turėtų teisę kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl įstatymo ar kito Seimo akto, Respublikos Prezidento ar Vyriausybės akto, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeistų šio asmens konstitucines teises ir laisves"

Tai pasakykite, kai tos raidės pažeistų konkretaus žmogaus teises ir laisves? Asmeniškai niekaip, nors tautos mastu būtų labai neigiamos.

item