Steigiama lengvoji pėstininkų brigada „Aukštaitija”

KAM.lt nuotrauka Stiprinant Lietuvos kariuomenės gynybinius pajėgumus ir reaguojant į besikeičiančią saugumo situaciją steigiamas nauja...

KAM.lt nuotrauka
Stiprinant Lietuvos kariuomenės gynybinius pajėgumus ir reaguojant į besikeičiančią saugumo situaciją steigiamas naujas vienetas – lengvoji pėstininkų brigada „Aukštaitija“. Šis vienetas formuojamas Lietuvos kariuomenės mokymo pajėgumų pagrindu. Kovo 23 d. Kazlų Rūdoje Lengvajai pėstininkų brigadai „Aukštaitija“ bus įteikta kovinė vėliava.

„Trečios brigados Lietuvos kariuomenėje įkūrimas – tai realūs žingsniai, stiprinant šalies gynybą. Įkurdami brigadą „Aukštaitija“ siekiame Lietuvos kariuomenės struktūrą adaptuoti prie šių dienų iššūkių. Naujasis Lietuvos kariuomenės vienetas apjungs mokomųjų padalinių profesinės karo tarnybos, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir parengtojo kariuomenės personalo rezervo karius. Tokia struktūra galės efektyviai veikti karo atveju“, – sprendimą įkurti brigadą komentavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

Brigadai „Aukštaitija“ taikos metu ir karo atveju vadovaus Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos vadas pulkininkas Danas Mockūnas.

Brigados „Aukštaitija“ štabas sudarytas Lietuvos kariuomenės Mokymo ir doktrinų valdybos štabo karių pagrindu ir yra įsikūręs Vilniuje. Brigadai priskirti penki batalionai, kurių valdymo grupės ir štabai suformuoti Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko, Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centro ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos karių pagrindu.

Manevrinius batalionų vienetus (kuopas) numatyta sudaryti iš parengtojo kariuomenės personalo rezervo karių.

Brigados žvalgybos kuopa sukomplektuota šauktinių karių, o ryšių, štabo ir aprūpinimo kuopos – krašto apsaugos sistemos institucijų profesinės karo tarnybos karių pagrindu.

Iš viso brigadą „Aukštaitija“ sudarys apie 4 500 profesinės karo tarnybos, nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir parengtojo rezervo karių.

Pirmasis šiais metais rezervo karių rengimas bus organizuojamas jau balandžio mėnesį Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje. Brigados karinis rengimas bus orientuojamas į karių, tarnaujančių skirtinguose kariuomenės padaliniuose ir krašto apsaugos sistemos institucijose integraciją, veiksmų suderinamumą ir į gebėjimą šalies ginkluotos gynybos atveju vykdyti plataus spektro karines operacijas kartu su kitais Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų bei remiančiais vienetais. Naujajam kariniam vienetui priklausantys kariai taikos metu ir toliau vykdys savo tiesiogines funkcijas, tačiau periodiškai dalyvaus ir į šalies gynybą orientuotose karinėse pratybose kaip karinis vienetas.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje veikia mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“ Rukloje ir motorizuotoji pėstininkų brigada „Žemaitija“, kurios štabas – Klaipėdoje.

Susiję

Politika 2014270327502216764

Rašyti komentarą

1 komentaras

Ainis rašė...

Netikėta žinia. Iš principo džiugi, nes galvojant apie teritorinę gynybą trys brigados yra minimali būtinybė. Tiek Lietuva, atrodo, turėjo tarpukariu. Iš kitos pusės kyla nerimas. Kitaip nei su Žemaitijos brigada, viešumoje nebuvo kalbų apie trečios brigados kūrimą. Tai galima suprasti kaip skubėjimą. Ir Lietuvos kariuomenės vado paaiškinime yra įtampos fragmentas: "Tokia struktūra galės efektyviai veikti karo atveju“ citatos pabaiga.
Panikuot nereikia, bet tokie įvykiai įspėja, kad gyvena "įdomiais" laikais.

item