Profesinės sąjungos teigia, kad derybos dėl Darbo kodekso dar tęsis

Propatria.lt nuotrauka Profesinės sąjungos linkusios pritarti spartesniam Trišalėje taryboje sutartų Darbo kodekso (DK) nuostatų įteisi...

Propatria.lt nuotrauka
Profesinės sąjungos linkusios pritarti spartesniam Trišalėje taryboje sutartų Darbo kodekso (DK) nuostatų įteisinimui Seime, bet pabrėžia, kad derybos su darbdaviais dėl darbo santykių reguliavimo nesibaigė. Tokią poziciją penktadienį išsakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas po to, kai darbdavių atstovai paragino Seimą jau balandį priimti pataisytą DK. 

A. Černiauskas kartu akcentuoja, kad punktai, dėl kurių sutarta su darbdaviais, turi būti priimti be pakeitimų. 

„Trišalėje taryboje 19 punktų yra sutarti. Mes irgi pritariame tai situacijai, kad tie punktai turėtų būti priimti, įtraukti į Darbo kodeksą. Seimo nariams turėtų būti priimtina, kad tai, ką sutarėme, būtų nekvestionuojama ir priimta taip, kaip mes sutarėme“, – naujienų agentūrai ELTA komentavo A. Černiauskas, pridūręs, kad, jeigu Seimo nariai yra apsisprendę pritarti Trišalės tarybos susitarimams, tai turi būti padaryta kuo greičiau, nes esą ir darbdaviams, ir darbuotojams reikia laiko pasiruošti nuo liepos 1 d. numatytam DK įsigaliojimui. 

Vis dėlto LPSK pirmininkas akcentavo, kad derybos dėl Darbo kodekso nebaigtos. 

„Derybos dar nesibaigė, nes buvome pastatyti į nelygiavertes pozicijas: valdančioji dauguma Seime aiškiai pasakė, kad, jeigu mes ko nesutarsime, tuomet nuo liepos 1 d. įsigalios tas variantas, kuris Seimo buvo priimtas ir kurio galiojimas buvo atidėtas. Turime nemažai pozicijų, kurios mūsų netenkina. Būtų optimalu priimti tuos 19 punktų, o dėl kitų tęsti derybas“, – kalbėjo A. Černiauskas, sakydamas, kad pernai buvo priimtas gana liberalus DK variantas, ir darbdaviai pastaruoju metu nebuvo suinteresuoti aktyviau derėtis, kadangi juos tenkinusi būtent toji DK redakcija. 

Kaip jau skelbta, penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje darbdavių atstovai pareiškė norą, kad Seimas per balandį priimtų pataisytą Darbo kodeksą (DK) su tais 19 punktų, dėl kurių sutarta su socialiniais partneriais Trišalėje taryboje, o dėl galimai ginčytinų klausimų jie siūlė derėtis vėliau. Darbdaviai pasisako prieš galimą naujų, Trišalėje taryboje nesuderintų, klausimų svarstymą Seime iki liepos 1 d. 

Kaip žinoma, socialiniai partneriai yra sutarę dėl suminės darbo laiko apskaitos, atostogų trukmės, darbo tarybų, darbo arbitražo, nedarbo draudimo išmokų ir kitų klausimų. 

Pagrindiniai aspektai, su kuriais dar žada dirbti profesinės sąjungos, susiję su terminuotų darbo sutarčių sudarymo aplinkybėmis, kolektyvinių sutarčių, darbo grafikų sudarymo, taip pat streikų organizavimo ir lokautų skelbimo bei kitais klausimais.


Susiję

Ekonomika 4308695437768712295
item