Kas Gudijoje organizuoja revoliuciją?

Gudijoje auga visuomenės įtampa. Po to, kai Aliaksandro Lukašenkos derybos su Kremliumi dėl naftos ir dujų kainų sužlugo , iš Varšuvos ve...

Gudijoje auga visuomenės įtampa. Po to, kai Aliaksandro Lukašenkos derybos su Kremliumi dėl naftos ir dujų kainų sužlugo, iš Varšuvos veikianti Gudijos opozicinė organizacija „Chartija-97“ paskelbė, kad rengia Gudijoje revoliuciją. Ši opozicinė jėga nepalaikė Gudijos Liaudies Fronto iniciatyvos protestuoti prieš š.m. rugpjūčio mėnesį numatomas Rusijos karines pratybas „Zapad“, o vietoj to kelia socialinius-ekonominius reikalavimus, nors Kremliaus į kampą pastatytas Gudijos diktatorius A. Lukašenka aiškiai nepajėgus jų įgyvendinti.

Pradžioje protesto akcijos buvo taikios, tačiau kovo 14 d. įvyko susirėmimai, režimas ėmėsi represijų, yra suimtų. Tą pačią dieną Rusijos Gazprom paskelbė, kad Gudijai vienašališkai didina dujų kainą. Kovo 15 d. papildomai apribotas naftos tiekimas iš Rusijos. Tuo tarpu „Chartija-97“ skelbiamos „revoliucijos“ apogėjų planuoja kovo 25 d., kai Gudijos patriotai visada švęsdavo savo šalies Nepriklausomybės dieną. Kita vertus, revoliucijos organizatoriai skelbia apie tai, kad A. Lukašenkos režimas artimiausiu metu planuoja įvesti šalyje nepaprastąją padėtį. Kovo 14 d. ES atstovybė išplatino pereiškimą, kviečiantį valdžios ir opozicijos atstovus susilaikyti nuo smurto eskalavimo.

Alkas.lt redakcija kovo 15 d. gavo Gudijoje nelegaliai veikiančios tautinės krypties partijos „Laisvė-Savigyna“ („Svoboda-Samooborona“) kreipimąsi. Kreipimosi autoriai teigia, kad Gudija šiandien pateko į imperinės Rusijos taikiklį ir į galimai įgyvendinamą aneksijos scenarijų. Gudijos patriotinė organizacija kviečia Gudijos valdžią ir opozicijos veikėjus susilaikyti nuo smurtinių veiksmų ir Kremliui naudingo destabilizacijos kelio.

Tiek patriotiškai nusiteikę piliečiai, tiek „momento kritiškumą“ suprantantys valdžios institucijų atstovai kviečiami palaikyti Nacionalinio Judėjimo už Nepriklausomybę kūrimąsi, siekiant sudaryti sąlygas demokratinėms reformoms. Gudijos valdžiai primenama jos atsakomybė garantuoti Gudijos nepriklausomybę, užkirsti kelią Rusijos smogikų veiklai ir galimai invazijai iš užsienio.

„Laisvė-Savigyna“ tikisi Lietuvos ir Ukrainos tautų palaikymo, siekia atkurti „istoriškai pasiteisinusius” bendradarbiavimo santykius geopolitinėje Baltijos-Juodosios jūros ašyje. Kreipimesi teigiama, kad Gudijos valstybę gali apginti tik jos pačios piliečiai, kurie susiburs „aplink nacionalinę idėją“.

***

Susiję

Pasaulis 2641067747045236854

Rašyti komentarą

item