„Auksinių maišytuvų“ skandalas: kodėl tuo nesusidomėjo STT?

Rasa Kazėnienė, lrytas.lt nuotr. Antradienį savo įtarimais dėl korupcijos Kalėjimų departamente spaudos konferencijoje pasidalijusi Kau...

Rasa Kazėnienė, lrytas.lt nuotr.
Antradienį savo įtarimais dėl korupcijos Kalėjimų departamente spaudos konferencijoje pasidalijusi Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkė Rasa Kazėnienė paskelbė išties skandalingų faktų, praneša lrytas.lt.

Jos teigimu, Kauno tardymo izoliatoriaus viešuosius pirkimus keletą metų iš eilės laimi tos pačios įmonės, o už kai kurias prekes ir paslaugas sumokėta keliolika kartų didesnė nei rinkos kaina. Pavyzdžiui, guolį staklėms taisyti, rinkoje kainuojantį maždaug keturis eurus, Kauno tardymo izoliatorius iš įmonės „Arvirita“ sugebėjo nusipirkti už 700 eurų.

Tačiau kur kas skandalingiau nuskambėjo kitas R.Kazėnienės pareiškimas, o būtent tai, kad jos pateikta informacija apie šiuos ir kitus galimus korupcijos faktus Kauno tardymo izoliatoriuje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) nesudomino.

Kaip sakė spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs advokatas Petras Ragauskas, STT savo atsisakymą imtis ikiteisminio tyrimo motyvavo nesismulkindama: neva „valstybei didelė žala nepadaryta“ ir „per mažai pateikta duomenų“.

Kauno tardymo izoliatoriaus buhalterės tvirtinimu, STT nurodyti motyvai yra neįtikinami. Vien „[d]ėl neskaidrių sandėrių su bendrove „Vipita“ žala valstybei galimai siekė iki 11 tūkst. eurų“, – spaudos konferencijoje sakė ji, praneša lrytas.lt. O tokių sandorių būta ne vienas ir ne du, tai tęsėsi ne vienerius metus.

P.Ragausko teigimu, šį skandalą būtų galima pavadinti ir „auksinių maišytuvų“ byla, mat Kauno tardymo izoliatorius dušo maišytuvus pirko nesismulkindami lengva ranka atseikėdami po 1 tūkst. 800 litų (apie 600 eurų) už vieną.

Žurnalistų paklausta, kodėl ji tiek laiko tylėjusi ir tik dabar ryžusis pranešti apie galimus korupcinius nusikaltimus Kalėjimų departamente, R.Kazėnienė prisipažino: „Nelengva buvo eilinei darbuotojai išdrįsti pasisakyti prieš aukšto rango pareigūnus“.

R.Kazėnienės teigimu, ji patyrė ir Kalėjimų departamento bei Kauno tardymo izoliatoriaus vadovų spaudimą, buvo net sekama.

Kad teisingumo ministrė Milda Vainiutė nuspręstų laikinai nuo pareigų nušalinti korupcija įtariamus pareigūnus – Kalėjimų departamento vadovę Živilę Mikėnaitę ir Kauno tardymo izoliatoriaus laikinąjį vadovą Edvardą Kviatkauską, prireikė poros dienų. Bet nušalino.

Ministrės teigimu, Teisingumo ministerijos sudaryta komisija pradėjo tarnybinį tyrimą dėl galimų finansinių ir kitų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriuje.

„Komisija dirba labai intensyviai, apklausia darbuotojus, renka tyrimui reikalingą medžiagą“, – sakė spaudos konferenciją surengusi M. Vainiutė.

Teisėsaugai atsisakius tirti situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje, galimus viešųjų pirkimų pažeidimus, taip pat galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus ir neefektyvų valstybės turto naudojimą nagrinės Viešųjų pirkimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

O STT atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl piktnaudžiavimo Kauno tardymo izoliatoriuje R.Kazėnienė apskundė prokurorams, vyksta tyrimas ir dėl jai daryto spaudimo.


Susiję

Politika 7687780598644364717

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Drąsi moteris, šiais laikais tai jau stebuklas.

item