D. Trumpas ketina įvesti mokestį prekėms iš Meksikos sienos statyboms finansuoti

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketina įvesti mokestį prekėms iš Meksikos ir skirti gautas lėšas planuojamos sienos Meksikos pasienyje s...

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketina įvesti mokestį prekėms iš Meksikos ir skirti gautas lėšas planuojamos sienos Meksikos pasienyje statyboms finansuoti, pareiškė Baltųjų rūmų atstovas.

Toks pareiškimas nuskambėjo iškart po to, kai Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto atšaukė kitą antradienį planuotą vizitą į Vašingtoną.

Trečiadienį D. Trumpas pasirašė dekretą, atveriantį kelią sienos su Meksika statybos projektui. Savo rinkiminės kampanijos metu jis tvirtino priversiąs Meksiką mokėti už tokios sienos statybas. Bet Meksikos prezidentas nuolat kartojo, kad jo šalis už „Trumpo sieną“ nemokės. Ketvirtadienį jis paskelbė, kad nevyks į Vašingtone numatytą susitikimą su D. Trumpu.

Praėjus kelioms valandoms po šio pranešimo Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris sakė, kad prezidentas aptars klausimą dėl importo mokesčio už prekes iš Meksikos su Kongreso atstovais ir kad pastarieji svarsto galimybę įtraukti šią priemonę į apmokestinimo sistemos reformų paketą. Pasak jo, 20 proc. importo mokestis JAV iždą papildytų apie 10 mlrd. dolerių per metus.

„Šiuo metu mūsų šalis apmokestina eksportą, bet leidžia importo prekėms laisvai kirsti sieną, ir tai juokinga“, - sakė S. Spiceris, pridurdamas, kad šis mokestis padengtų sienos statybas.

Kiekvieną dieną per JAV-Meksikos sieną į abi puses transportuojama prekių už 1,6 mlrd. dolerių.

S. Spiceris pažymėjo, kad planas dar galutinai neparengtas ir kad importo mokestis gali siekti vos 5 proc.

Reince'as Priebusas, D. Trumpo administracijos vadovas, vėliau paaiškino, kad importo mokestis už prekes iš Meksikos - tai tik vienas iš galimų sienos statybos finansavimo variantų.


Susiję

Šiaurės Amerika 5716725597012956347

Rašyti komentarą

item