Estijoje - neramumai pabėgėlių centre

Pirmadienį, gruodžio 5 dieną, Harku pabėgėlių centre Estijoje apgyvendinti pabėgėliai surengė demonstraciją ir atsisakė bendradarbiauti s...

Pirmadienį, gruodžio 5 dieną, Harku pabėgėlių centre Estijoje apgyvendinti pabėgėliai surengė demonstraciją ir atsisakė bendradarbiauti su Centro darbuotojais (jiems paklusti). Pranešama, kad aukų išvengta, situacija buvo suvaldyta.

Policijos atstovė Helen Uldrich teigė, kad pirmadienio įvykiai kildintini iš išvakarėse įvykusio incidento. Jos žodžiais, tai dar nebuvo maištas, bet „demonstracija ir protestas”.

„Vakar vakare 21.30 val. centro darbuotojai (...) pastebėjo besipešančius pabėgėlius. Vienas vyras, g. 1994 m., agresyviai plėše drabužius, popierius”, - papasakojo Uldrich. 

Policininkai  nugabeno vyrą į medicinos punktą, gydytojai jį patikrino, apžiūrėjo, ar nėra sužeidimų, ir davė raminamųjų. Kiti centro gyventojai apkaltino policiją, kad jie panaudojo ašarines dujas  nuraminti incidentą sukėlusiam asmeniui.

H. Uldrich: „nebuvo naudojamos dujos, buvo panaudoti antrankiai. Kaip patvirtino ambulatorijos gydytojo apžiūra ir liudijimas, nebuvo dujų panaudojimo pėdsakų, tokių, kaip akių ar kvėpavimo takų sudirginimas”.

H. Uldrich pastebėjo, kad po ambulatorinės apžiūros vyrui buvo leista grįžti į centrą. Policijos pareigūnai jį nugabeno į skirtą vietą. Pirmadienį vyras buvo nuvežtas į psichiatrijos klinikas psichinės sveikatos patikrinimui. Tačiau pirmadienio rytą centre apgyvendinti pabėgėliai pradėjo protestą ir atsisakė paklusti centro darbuotojams.

„Šį rytą didžioji dalis centro gyventojų (daugiausia pabėgėliai iš Afrikos) atsisakė pusryčiauti. Vietoj to, jie susirinko kartu ir pietų metu, apie 13 val., 13 vyrų garsiai šaukdami pareiškė, kad, jų supratimu, ši uždara vieta nėra vieta laikyti pabėgėlius. Vienas iš minėtos grupės lyderių pasakė centro vadovui, kad jie mano, jog jie buvo pabėgėlių centre per ilgai ir kad kitur Europoje tokių dalykų nebūna. Jie taip pat išreiškė savo įniršį dėl vakarykščio incidento”, - paaiškino Uldrich.

Po pokalbio, kaip sakė Uldrich, visi taikiai išsiskirstė. Po to visi centro gyventojai atėjo pietauti. Centro vadovas Kristo Lensment aiškino, kad „pabėgėlių centre jo gyventojų laisvės yra ribotos, ir savaime suprantama, kad apgyvendintiesiems tai nepatinka. Tokiais atvejais didžiausias sudėtingumas yra tai, kad šie žmonės būna centre ilgai ir neturi aiškumo dėl ateities. Įtampos šaltinis yra žmonių emocingumas ir tai, kad vienoje vietoje susidūrusiems labai skirtingų tradicijų ir papročių besilaikantiems asmenims tai sunku. Kiekvienas konfliktas, tiek tarpusavyje, tiek ir disputas tarp centro gyventojų ir personalo, sutrikdo normalų gyvenimo ritmą, todėl centro darbuotojai darys viską, kad centre būtų užtikrinta taika, ramybė ir problemų prevencija. Tačiau neatmestina, kad situacija yra eskaluojama ir kyla skubi intervencijos būtinybė tam, kad kiti pabėgėliai būtų apginti nuo tampančių vis agresyvesniais jų kaimynų. Pirmiausia visas situacijas bandoma išspręsti bendraujant, žodžiais, bet to tikrai ne visada užtenka. Savaitgalį bus atliktas minėto atvejo tyrimas.” 

Parengta pagal www.postimees.ee informaciją



Susiję

Pasaulis 6059111436952615388

Rašyti komentarą

1 komentaras

Nežiniukas rašė...

Ši situacija, tiek Estijoje, tiek Lietuvoje, o tuo labiau Eurosąjuze labai paprastai paaiškinama: jei rūmų šeimininką uždarytų tarnai, kaip elgtųsi šeimininkas?

Ir baltieji į Ameriką su kokiu statusu atvyko? Kaip pabėgėliai, ar kaip šeimininkai?

item