Griežti pilietybės įstatymai ir efektyvios deportacijos - sėkmingos italų kovos su terorizmu priežastis

„Islamo valstybės“ kovotojai ar palaikytojai per pastaruosius 2 metus atliko išpuolius daugybėje Vakarų valstybių: Prancūzijoje, Danijoje...

„Islamo valstybės“ kovotojai ar palaikytojai per pastaruosius 2 metus atliko išpuolius daugybėje Vakarų valstybių: Prancūzijoje, Danijoje, Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje, Kanadoje ir Jungtinėse Valstijose. Tačiau nei vienas išpuolis nebuvo atliktas Italijoje, nors „Islamo valstybė“ daugybę kartų grasino, kad kitas jos taikinys gali būti Roma ir Vatikanas.

Ekspertai pastebi, kad tokiai sėkmingai terorizmo prevencijai didelę įtaką turi ir Italijos griežti pilietybės įstatymai bei efektyviai teikoma pavojingais laikomų užsieniečių deportacija.

„Islamo valstybės“ teroristai Vakaruose dažnai buvo antros kartos šių šalių piliečiai. „Italijoje apskritai beveik nėra tokios antrosios kartos. Ten kur kas mažiau galimybių rastis džihadizmui“, - teigia Lozenzo Vidino, Džordžo Vašingtono universiteto Kibernetinio ir vidaus saugumo centro darbuotojas.

Italijoje žymiai prastesnės sąlygos ir skleistis „Islamo valstybės“ propagandai. Ji lengvai internetu pasiekiama vokiečių, prancūzų ar anglų kalbomis, tačiau beveik niekas nėra išversta į italų kalbą.

Ekspertų teigimu, „Islamo valstybė“ savo taikinius renkasi iš dalies pagal tai, kiek konkrečioje šalyje turi savo agentų. Tarptautinio kovos su terorizmu centro Hagoje duomenimis, kur kas mažiau Italijos gyventojų išvyko į Iraką ar Siriją kovoti „Islamo valstybės“ pusėje nei Prancūzijos, Vokietijos ar Didžiosios Britanijos gyventojų.

Daugiau nei 900 Prancūzijos gyventojų išvyko kovoti į Siriją ar Iraką. Abdelhamidas Abaaoudas, organizavęs išpuolius Paryžiuje, nusinešusius 130 žmonių gyvybių, ir dauguma kitų teroristų, dalyvavusių išpuoliuose Paryžiuje ar Briuselyje, yra kovoję Sirijoje.

Tarptautinis kovos su terorizmu centras teigia, jog kovoti į Artimuosius Rytus išvyko beveik 800 Vokietijos gyventojų, iš kurių net 60% turėjo šalies pilietybę. Iš Belgijos kovoti išvyko apie 500 gyventojų.

Tuo tarpu Italijoje šis skaičius siekia 110, ir tik 12 iš jų buvo Italijos piliečiai.

Pagal Italijoje galiojančios įstatymus, tam, kad taptum Italijos piliečiu, tavo motina ar tėvas pagal kilmę turi būti italas ir šalies pilietis. Pilietybę norintys gauti itališkų šaknų neturintys asmenys turi praeiti ilgą, brangų ir sudėtingą procesą. 

Kadangi palyginus mažai itališkų šaknų asmenų gali tapti šalies piliečiais, tie, kurie įtariami turintys ryšių su „Islamo valstybe“, gali būti (ir yra) lengvai deportuojami.

Parengta pagal Stripes.com publikaciją


Susiję

Pasaulis 6337754429045524103

Rašyti komentarą

item