JAV įvykdytas islamistinis teroro išpuolis prieš gėjų naktinio klubo lankytojus

Omaras Mateenas Mažiausiai 50 žmonių žuvo ir dar daugybė buvo sužeisti po to, kai sekmadienį į naktinį gėjų klubą JAV Orlando mieste įs...

Omaras Mateenas
Mažiausiai 50 žmonių žuvo ir dar daugybė buvo sužeisti po to, kai sekmadienį į naktinį gėjų klubą JAV Orlando mieste įsiveržė dvejais šautuvais ir mirtininko liemene apsiginklavęs šalies pilietis Omaras Mateenas ir į klubo lankytojus atidengė atvirą ugnį. Tai daugiausia aukų pareikalavęs teroristinis išpuolis JAV nuo pat 2001 m. rugsėjo 11-osios.

Manoma, jog išpuolis buvo įvykdytas dėl religinių paskatų. Omaro Mateeno tėvai buvo afganistaniečiai, o pats vyras buvo aktyvus islamo išpažinėjas ir jau anksčiau buvo atsidūręs FTB akiratyje, nors vėliau jo byla nutraukta.

Prieš pat išpuolį Omaras Mateenas paskambino trumpuoju numeriu 911 ir išreiškė savo paramą „Islamo valstybei“. Vyras taip pat pagyrė brolius Tsarnajevus, 2013 metais įvykdžiusius teroristinį aktą Bostono maratono metu.

Birželį prasidėjo musulmonų šventasis mėnesis ramadanas. Jo pradžios proga „Islamo valstybė“ išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad per ramadano mėnesį ypač skatintini teroristiniai išpuoliai, dar vadinami „kankinyste“. JAV Užjūrio saugumo patariamoji taryba taip pat pranešė, kad ramadano metu „terorizmo grėsmė yra ypač aukšta“.

Po išpuolio žiniasklaidoje išplito vaizdo įrašas, kuriame vietinėje Orlando mečetėje islamo šariato teisės ekspertas šeichas F. Sekaleshfaras aiškina, jog islamas liepia žudyti homoseksualus. Terorizmo ekspertų teigimu, būtent kai kuriose mečetėse skelbiamos idėjos yra pagrindinis islamiškojo terorizmo židinys. Jose mokantys dvasininkai dažnai būna susiję su „Islamo valstybe“ ir užsiima teroristų verbavimu.

Pranešama, jog sekmadienį Floridos valstijoje buvo planuojamas ir kitas islamistinis išpuolis. Kalifornijos valstijoje esančiame Santa Monikos mieste policija rado ginklų, amunicijos bei sprogmenų ir suėmė įtariamą jų savininką Jamesą Howellą, kuris teigia norėjęs įvykdyti išpuolį Los Andžele šį savaitgalį vykusių gėjų eitynių metu.

Prezidentas Barackas Obama išplatino pareiškimą, kuriame išreiškia užuojautą mirusiems naktinio klubo lankytojams. Tačiau kritikai suskubo pastebėti, jog pranešime nei vienu žodžiu neužsiminta apie islamą ir visa kaltė suversta ant šalyje galiojančių įstatymų, leidžiančių lengvai įsigyti šaunamuosiu ginklus, bei abstrakčios „neapykantos prieš homoseksualus“. 

Tuo pasinaudojo kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas, išplatinęs pareiškimą, kuriame pabrėžia, jog dėl išpuolio kaltas radikalusis islamas. Pranešime, remiantis tyrimų centro Pew duomenimis, teigiama, kad 99% afganistaniečių pritaria šariato teisei ir kad amerikiečiai nebegali sau leisti palaikyti politinio korektiškumo.

Savo pranešime Trumpas taip pat sukritikavo Baracką Obamą už tai, kad jis atsisako pripažinti, jog dėl išpuolio kaltas radikalusis islamas. Trumpo teigimu, Obama vien dėl to turėtų atsistatydinti, o demokratų kandidatė į prezidentus Hillary Clinton turėtų nekandidatuoti, jei negalės ištarti žodžių „radikalusis islamas“.

Parengta pagal Wnd.com informaciją



Susiję

Šiaurės Amerika 7805207635332822265

Rašyti komentarą

5 komentarai

ale, rašė...

Baisus dalykas žudynės. Būtina visais įmanomais būdais siekti, kad tokių tragedijų organizuoti niekam net nebūtų reikalo. Praktika dominuoja vien tokia, kad bandoma kaip nors atgrasyti teroristus. Kodėl nebandoma įsiklausyti ir išgirsti, ką nori pasakyti tie besirenkantys kraštutines protesto priemones? Tvirtinimai, neva, teroristai supranta tik didesnę agresiją jų atžvilgiu, nei jie kelia kitiems, labiau nei abejotini. Didesnė tikimybė, jog nieko suprasti negalintys tik įsivaizduoja, kad ir kiti suprasti nieko negali, todėl net nebando gilintis, ko gi siekia ir ko reikalauja kiti. Logiška manyti, jog tik neįgalūs protauti, į smurtą kaip atsaką - pasirenka taip pat smurtą, nes pagal neįgalumą protauti jie neturi daugiau iš ko rinktis. Juk niekas nieko daugiau, neva, jiems nepasiūlė... Juk visa priešistorija reikalavimų iki teroro akto, taip ir liko neišgirsta.

Anonimiškas rašė...

Deja radikalieji liberalai puikiai pasinaudojo proga ir rėkia: jei tu ne už gėjus, tai tu teroristas.

Anonimiškas rašė...

Tikrai, anksčiau paleistuviais nesidžiaugiantis buvo tik homo"fobas", po to - Putino agentas, dabar jau tampa teroristu...

Reiks didesnių kalėjimų ar ką?

Anonimiškas rašė...

Normaliai, čia ne pabaiga, laukiam tęsinio... Islamas vs lgbt einu alaus atsidarysiu, nes nenoriu pasirodyti netolerantiskas abiems grupėms.

Anonimiškas rašė...

Normaliai, čia ne pabaiga, laukiam tęsinio... Islamas vs lgbt einu alaus atsidarysiu, nes nenoriu pasirodyti netolerantiskas abiems grupėms.

item