Europa stoja į kovą už gyvybę: įsteigta „Vienas iš mūsų“ federacija

www.bernardinai.lt 2013 metų pabaigoje beveik du milijonus parašų surinkusi didžiausia iki šiol įvykusi Europos piliečių iniciatyva „V...


www.bernardinai.lt

2013 metų pabaigoje beveik du milijonus parašų surinkusi didžiausia iki šiol įvykusi Europos piliečių iniciatyva „Vienas iš mūsų“ (orig. „One of us“), siekusi įtikinti Europos Komisiją nefinansuoti tyrimų, kurių metu žūsta embrionai, buvo atmesta Europos Komisijos, o iki šiol nesiimta jokių veiksmų. Tačiau iniciatyvos sėkmės paskatintos organizacijos, judėjimai bei asociacijos susivienijo ir tapo Europos gyvybės ir žmogiškojo orumo federacija, vienijančia visuomenines organizacijas iš šešiolikos Europos šalių. Tai tarptautinė ne pelno siekianti, nepolitinė ir nereliginė organizacija. 

Kovo 12 dieną ši federacija sukvietė daugiau nei tūkstantį gyvybės judėjimo atstovų į pirmąjį forumą Paryžiuje, kuriame diskutavo trimis „karščiausiomis“ pastarojo meto temoms, susijusiomis su gyvybės apsauga: ne tik JAV, tačiau ir visą pasaulį sukrėtęs Planuotos tėvystės organizacijos kūdikių organo pardavinėjimo skandalas ir galimos jo pasekmės Europai, eutanazija ir galimo manipuliavimo ja grėsmė bei surogatinės motinystės, eugenikos ir transhumanizmo ryšio nagrinėjimas.

Forume dalyvavo garsūs politikai, visuomenininkai, įvairių sričių specialistai: „Vienas iš mūsų“ federacijos prezidentas Jaime Mayoras Oreja, „Jérôme Lejeune“ fondo prezidentas Jeanas-Marie Le Méné, Prancūzijos parlamento narys Jeanas-Frédé Poisson'as, Italijos sveikatos ministrė Beatrice Lorenzin, Vengrijos šeimos ir jaunimo reikalų ministrė Katalin Novak, buvęs Ispanijos teisingumo ministras Alberto Ruizas Gallardonas, Europos Parlamento narys, priklausantis EPP Bioetikos ir žmogaus orumo grupei, slovakas Miroslavas Mikolasikas, Sophia Kuby, „European dignity watch“, užsiimančios Europos teisės aktų stebėsena ir atitikimą žmogaus orumui, įkūrėja ir vadovė, Europos teisės ir teisingumo centro (orig. „European Cntre fro Law and Justice“) vadovas Grégoras Puppinckas, Vincento Lambero tėvų adovokatas Jérôme Triophe, Katalikiškų šeimų asociacijų (AFC) atstovė Geneviève Verdet, onkologė iš Belgijos Benoit Beuselinck, „La Manif Pour tous“ prezidentė Ludovine de la Rochère, ispanų rašytojas Juanas Manuelis de Prada, Italijos parlamento narys, „Movimento per la Vita“ vadovas Gian-Luigi Gigle.

Vienas iš svarbiausių šios federacijos tikslų, iniciatorių teigimu, yra gyvybės kultūros Europoje puoselėjimas remiant ir skatinant iniciatyvas, apimančias gyvybės gynimą pačiais svarbiausiais jos etapais: užsimezgimo ir nėštumo, vaikystės, motinystės, ligos, negalios, invalidumo, senatvės ir gyvenimo pabaigos.

Forumą užbaigė pirmieji apdovanojimai, kuriems buvo pasiūlyti 36 kandidatai, iš kurių komisija atrinko penkis verčiausius: pasaulinio garso italų solistas Andrea Bocelli, tailandietė Pattaramon Chanbua, prancūzė Viviane Lambert, kanadietė, už gyvybę kovojanti aktyvistė, Mary Wagner ir japonų mokslininkas Shinya Yamanaka. Laimėtoja tapo tailandietė Pattaramon Chanbua, kuri tapo žinoma po to, kai, norėdama išbristi iš skurdo, sutiko australų porai išnešioti du kūdikius. Sužinojus, jog vienas iš kūdikių serga Dauno sindromu, agentūra pradėjo spausti merginą pasidaryti abortą, tačiau ši atsisakė. Australų pora pasiėmė tik sveiką mergytę, o berniuką paliko, nes agentūros nuostatuose parašyta, jog vaikai pasiimami tik tuo atveju, kai jie „tobulai atitinka užsakovų poreikius“.

2015 metų spalį federacija paskelbė į Europos Sąjungos, Tarybos ir Komisijos pirmininkus besikreipiančią peticiją, kuri kviečia visos Europos politikos, teisės ir sveikatos priežiūros specialistus pasirašyti, kad Europos piliečių iniciatyva „Vienas iš mūsų“ („One of Us“), surinkusi 1,894,693 parašų, patvirtinta 28 Europos Sąjungos valstybėse narėse, būtų pagrindu Europos Komisijos iniciatyvai bei būtų detaliai apsvarstyta Europos Parlamento plenarinėje asamblėjoje, o Europos institucijos pripažintų gyvybę nuo pat jos užsimezgimo. „Šis reikalavimas yra grįstas mūsų vizija, kad politika turi siekti bendrojo gėrio, o tai reiškia, kad jis turi būti taikomas kiekvienam žmogui“, – teigiama peticijoje.

Organizatoriai tikisi surinkti tūkstančius parašų ir dar labiau sustiprinti „Vienas iš mūsų“ iniciatyvos, surinkusios beveik du milijonus parašų, žinutę, jog Europos Sąjungos finansavimas turi būti skirtas tik etiškoms mokslinėms programoms, nesusijusioms su žmogaus embriono naikinimu. Peticija išversta į 24 kalbas.


Susiję

Pasaulis 6618784304325828159
item