Dėl privalomų pabėgėlių kvotų Vengrija apskundė ES Europos Sąjungos Teisingumo Teismui

Ketvirtadienį Vengrija pasekė Slovakijos pavyzdžiu ir pateikė ieškinį Europos Sąjungos Teisingumo Teismui dėl Bendrijos plano paskirstyt...


Ketvirtadienį Vengrija pasekė Slovakijos pavyzdžiu ir pateikė ieškinį Europos Sąjungos Teisingumo Teismui dėl Bendrijos plano paskirstyti 120 tūkst. prieglobsčio prašytojų po visas Europos Sąjungos šalis nares pagal privalomas kvotas, praneša „The Washington Post“.

Diena anksčiau panašų ieškinį Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT), sprendžiančiam ginčus, susijusius su ES įstatymų interpretavimu ir taikymu, pateikė ir Slovakija.

Kaip pabrėžė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, ne kartą migrantų kvotas pavadinęs „neteisėtomis, neracionaliomis ir nesąžiningomis“, šiuo savo sprendimu Briuselis viršijo savo įgaliojimus. Jo teigimu, negalima versti šalių priimti migrantus prieš jų valią.

Pateikti ieškinį ESTT – Europos Sąjungos aukščiausiajai teismo institucijai – ir užginčyti privalomų kvotų sistemą Vengrijos vyriausybę įgalino parlamentas, praėjusį mėnesį balsavęs už tai, kad Briuselio sprendimas, priimtas nepaisant kai kurių ES šalių opozicijos, būtų skundžiamas.

Saugodamasi nuo migrantų antplūdžio Vengrija savo pasienyje su Serbija ir Kroatija yra pastačiusi užtvaras.

Primename, kad sprendimas tokiu svarbiu, nacionalinį suverenitetą liečiančiu klausimu ES viršūnių susitikime buvo priimtas remiantis balsų dauguma, o ne slaptu balsavimu. Prieš nustatytas migrantų kvotas balsavo keturios Vidurio Europos valstybės: Rumunija, Čekija, Slovakija ir Vengrija. Suomija buvo vienintelė valstybė, kuri susilaikė nuo balsavimo.

Pagal šį planą Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 asmenis iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Susiję

Pasaulis 5549565238318445899

Rašyti komentarą

item