Paryžiuje virš 150 žmonių žuvo per islamo teroristų atakas

Pranešama, kad vėlų penktadienio vakarą daugiau nei 100 žmonių žuvo kruvinose atakose Paryžiuje. Prancūzijos sostinėje per vieną vakar...


Pranešama, kad vėlų penktadienio vakarą daugiau nei 100 žmonių žuvo kruvinose atakose Paryžiuje. Prancūzijos sostinėje per vieną vakarą įvyko virtinė teroristinių kruvinų išpuolių. Skelbiama apie šešias teroristines atakas: žudynes trijuose restoranuose, keletą sprogimų šalia Prancūzijos nacionalinio stadiono, kur tuo metu vyko futbolo rungtynės tarp prancūzų ir vokiečių, kurias stebėjo ir Prancūzijos lyderis F. Hollande'as, šaudynes „Bataclan“ koncertų salėje, kur vėliau vystėsi įkaitų drama.

Skelbiama, kad iš viso Paryžiuje įvyko 6 teroristinės atakos skirtingose Paryžiaus vietose, kol kas nepatvirtintais duomenimis per visas atakas žuvo 153 žmonės. 5 teroristai buvo nukauti, tačiau „CNN“ praneša, kad kad kai kurie užpuolikai vis dar gali būti laisvėje. Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as pavadino kruvinus išpuolius „beprecendentinėmis terorizmo atakomis“ ir pridūrė, kad tai - „košmaras“. Savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje jis rašė: susidūrę su terorizimu mes esame tauta, kuri žino, kaip save apginti, kaip mobilizuoti savo pajėgas ir dar kartą - supranta, kaip nugalėti teroristus“.

„Twitter“ paskyrose, siejamose su džihadistų remėjais, svarstoma, kuri grupė galėjo surengti kruvinas atakas Paryžiuje, nusinešusias mažiausiai 120 žmonių gyvybių, praneša žvalgybos grupė SITE, analizuojanti ekstremistų tinklalapius. Dauguma vartotojų reiškia nuomonę, kad skerdynes Prancūzijos sostinėje surengė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). Jie naudoja arabiškas žymas, kurias galima išversti kaip „Paryžius dega“ ir „Kalifato valstybė smogia Prancūzijai“. SITE nurodo, kad paskyrose dalijamasi atakų nuotraukomis, o vienas IS prijaučiantis kanalas apkaltino Prancūziją pasiuntus karo lėktuvus į Siriją ir pridūrė, kad „šiandien ji geria iš tos pačios taurės“.

Skelbiama, kad keturi teroristai, iš kurių trys buvo apsijuosę diržais su sprogmenimis, nukauti per įkaitų gelbėjimo operaciją. Prancūzijos policija teigia, kad visi įkaitų dramoje dalyvavę teroristai nukauti ir nebekelia pavojaus. Du neutralizuoti kitose teroristinių išpuolių vietose. Taip pat du užpuolikai susisprogdino šalia futbolo stadiono. Kol kas nežinoma, kiek iš viso buvo teroristų ir kiek iš jų vis dar laisvėje, todėl policija tęsia paieškas, rašo „The Guardian“. Primenama, kad „Bataclan“ teatre vyko JAV roko grupės „Eagles of Death Metal“ koncertas, kai į salę įsiveržė kalašnikovais ginkluoti užpuolikai ir ėmė šaudyti į žmones. Skelbiama, kad visi grupės nariai yra sveiki ir gyvi.

Paryžiaus teroro išpuolių vietų žemėlapis


Prancūzijos prezidentas Francois Hollandeas po kruvinų atakų Paryžiuje atšaukė kelionę į Turkiją, kur turėjo dalyvauti Didžiojo dvidešimtuko susitikime, pranešė jo kanceliarija. Kaip nurodoma, susitikimo metu jam atstovaus užsienio reikalų ministras Laurentas Fabiusas ir finansų ministras Michelis Sapinas.

Skelbiama, kad JAV prezidentas B. Obama telefonu susisiekė su Prancūzijos prezidentu F. Hollandu. Žiniasklaida praneša, kad B. Obama dar kartą pareiškė užuojautą dėl įvykdyto teroro akto. Pokalbio metu Prancūziją jis vadino seniausia sąjungininke bei tvirtino suteiksiantis visą būtiną paramą. Taip pat pasiūlė prisidėti prie tyrimo.

Kol kas aiškinamasi, kas kaltas dėl atakų. Šeštadienio rytą prancūzų žiniasklaidos šaltiniai pranešė, kad 8 teroristai žuvo vykdydami išpuolius. 7 jų, teigiama, detonavę mirtininkų diržus, vienas – nuo policijos pareigūno kulkos. Tą patvirtino Paryžiaus prokuratūros atstovas.

Skelbiama informacija, kad šeštadienį Paryžiuje uždaromos visos mokyklos, universitetai, bibliotekos, sporto salės, muziejai, turgūs, didesni prekybos centrai, atšaukiami bet kokie masiniai renginiai. Policijos pareigūnai praneša nuolat sulaukiantys išsigandusių žmonių skambučių, situacija įtempta ir ligoninėse. Šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as anksčiau teigė, kad Prancūzija uždarys savo sienas. Ką tai reiškia, įvardija BBC. Prancūzijos oro uostai lieka atviri – skrydžiai vyksta ir į bei iš Paryžiaus. Tačiau kai kurios oro linijos, pavyzdžiui, „American Airlines“ pranešė planuojančios atidėti skrydžius į Prancūzijos sostinę. Savo ruožtu Prancūzijos užsienio reikalų ministerija išsakė pageidavimą, kad oro erdvė išliktų atvira, tačiau perspėjo, kad daugiau dėmesio bus skiriama saugumui. Geležinkelio linija iš ir į Paryžių taip pat veikia kaip įprasta. Tačiau, pavyzdžiui „Eurostar“ nurodė, kad jei keleiviai nenorės keliauti maršrutu Jungtinė Karalystė – Prancūzija, gali pasikeisti bilietus. Skelbiama, kad uždaromos kai kurios Prancūzijos metro linijos.



Susiję

Europa 877627527799388236

Rašyti komentarą

item