ES ministrai ruošiasi perkelti dar daugiau Sirijos pabėgėlių

Apie tai bus kalbama per užsienio reikalų ministrų susitikimą spalio 8 d. Liuksemburge, bus aptartas migrantų patekimas į ES iš Turkijos...


Apie tai bus kalbama per užsienio reikalų ministrų susitikimą spalio 8 d. Liuksemburge, bus aptartas migrantų patekimas į ES iš Turkijos ir Vakarų Balkanų. ES pareigūnas pirmadienį pranešė, kad šis susitikimas svarbus ne tik ES, bet ir tarptautinei bendruomenei.

Pareigūnai iš Turkijos, Libano, Jordanijos ir Vakarų Balkanų kartu su kitomis ES nepriklausančiomis šalimis, tokiomis kaip Norvegija, taip pat dalyvaus ketvirtadienio susitikime.

Dar prieš surengiant šį susitikimą JT pabėgėlių agentūra buvo įspėjusi, kad Europa turi pasiruošti imtis atitinkamų veiksmų, jei konfliktas Sirijoje nebus išspręstas.

Pusei milijono Irako gyventojų taip pat gali tekti palikti Mosulo miestą, jei vyriausybė mėgins perimti valdžią iš „Islamo valstybės“.

Agentūros teigimu, pasauliniu mastu reikės priimti vieną milijoną žmonių, bėgančių nuo karo. Tai yra didžiausias pabėgėlių skaičius per 30 metų. Tačiau nuo 2013 m. šalys visame pasaulyje sutiko priimti mažiau nei 100 tūkst. migrantų.

Šiuo metu pabėgėlių stovyklos Turkijoje, Jordanijoje ir Libane yra perpildytos. Pabėgėliai, neturintys galimybės įsidarbinti, sąlygoms vis blogėjant, ieško prieglobsčio kitose šalyse.

AP praneša, kad sąlygos Jordanijos Zatario pabėgėlių stovykloje yra tokios blogos, jog kai kurie žmonės, neturintys ką sumokėti kontrabandininkams, net grįžta atgal į Siriją. Kitus kontrabandininkai nugabena į graikų salas, iš kurių jie vėliau per Makedoniją keliauja į Kroatiją ir Vengriją.

Apie 254 žmonės žuvo bandydami patekti į Graikijos salas.

Per ketvirtadienio susitikimą konkretūs skaičiai nebus aptariami. Per susitikimą tikimasi paskatinti artimesnį bendradarbiavimą tarp Vakarų Balkanų šalių, Turkijos, Libano, Jordanijos ir ES. Taip pat bus aptarta sienų kontrolė, kova prieš organizuotą nusikalstamumą, prieglobsčio prašytojų Vakarų Balkanų šalyse registracija, priėmimas ir apgyvendinimas.

Šiuo metu pradėta baimintis, kad vis kurstomas karas Sirijoje gali trukti dar ilgiau, o dėl to atsirast daugiau žmonių, ieškančių prieglobsčio.


Susiję

Pasaulis 7632281454892609493

Rašyti komentarą

item