2015 m. rugpjūtis: vienas islamo ir multikultūralizmo mėnuo Švedijoje

Kaip atrodo kasdienybė multikultūrinėje valstybėje? Skaitytojams pateikiame tik dalį su multikultūralizmo padariniais susijusių antraščių...

Kaip atrodo kasdienybė multikultūrinėje valstybėje? Skaitytojams pateikiame tik dalį su multikultūralizmo padariniais susijusių antraščių, rugpjūčio mėnesį pasirodžiusių Švedijos spaudoje.

Rugpjūčio 3 diena: 21 metų Ahmadas El-Moghrabis buvo sulaikytas už tai, kad neturėdamas teisės vairuoti lėkė kaip pamišėlis Malmės miesto centru ir sunkiai sužalojo moterį su vaiku. Vyras, kartu su keliais kitais arabais draugais, tarp kurių buvo ir vienas šalies žvalgybai jau žinomas asmuo, dideliu greičiu vairavo prabangų Mercedes automobilį. Tai pastebėję policijos pareigūnai bandė mašiną sustabdyti, tačiau vietoje to, kad sustotų, Ahmadas 150 kilometrų per valandą greičiu pasileido judria Amiralsgatano gatve, kurioje leidžiama važiuoti tik 40 kilometrų per valandą greičiu.

Gaudynės liovėsi tik tada, kai vyras nesuvaldęs automobilio trenkėsi į prie gatvės pastatytas mašinas ir sužeidė tris žmonės, tarp kurių ir mamą su kūdikiu. Ahmadas pabėgo iš įvykio vietos, bet vėliau buvo sulaikytas. 

Rugpjūčio 3 dieną šalies spaudoje pasirodė pranešimas, jog per savaitę vidutiniškai apie 2000 imigrantų iš trečiųjų šalių paprašo suteikti prieglobstį Švedijoje. Didžiausios prieglobčio prašančios grupės (eilės tvarka) yra iš Sirijos, Afganistano, Eritrėjos ir Somalio. Šalyje veikianti Imigracijos tarnyba praneša, kad šiuo metu jau beveik 50 tūkst. prieglobsčio prašytojų gyvena įvairiuose namuose ir nuomojamose patalpose, ir šis srautas į šalį, kuriai jau dabar trūksta gyvenamųjų patalpų migrantams apgyvendinti, vis nesiliauja.

Kyla klausimas: kur jie visi gyvens? Vis daugiau Švedijos piliečių bijo, kad valdžia nuspręs konfiskuoti jiems priklausančius namus ir skirti juos prieglobsčio prašytojams. 1992 m. Pavojaus ir rizikos vertinimo komisija nustatė, kad krizės atveju valdžia turi teisę atimti nuosavybę, ypač vasarnamius, iš Švedijos piliečių. Rugsėjo pradžioje žurnalistė Anna Dahlberg, viename iš didžiausių Švedijos laikraščių Expressen ragino švedus „atlaisvinti vietos“ ir „atiduoti savo butų raktus tiems, kam jų reikia labiau“.

Tą pačią rugpjūčio 3 diena smurto kamuojamame Malmės mieste įvyko vienas iš čia jau įprastų susišaudymų. Rasmusgatano gatvėje, Sevedo rajone (vienoje iš Malmės vadinamųjų „no-go“ zonų) policija ant žemės rado daug iššautų šovinių. Rajonas žinomas dėl savo nevaldomos prekybos narkotikais, o per pastaruosius kelis metus susišaudymai ir net granatų sprogimai jau tapo įprastu reiškiniu.

Rugpjūčio 5 diena: Stokholmo policijos departamentas išplatino pranešimą apie kasdienį imigrantų gausiai apgyvendintų miesto rajonų (Tensta-Rinkeby, Hjulsta, Kista ir Husby) gyvenimą. Šiuose rajonuose jaunimo gaujos reguliariai rengia puolimus prieš policiją, kurių metu naudoja lazerius siekdami apakinti pareigūnus ir mėto akmenis bei savadarbes padegamasias bombas. Kriminalinės grupuotės sprendžia konfliktus šaudydamos viena į kitą viešose vietose ir taip rizikuodamos nekaltų žmonių gyvybėmis. Policininkė Nikolina Bucht laikraštyje Svenska Dagbladet parašė straipsnį, kuriame teigia, jog atėjo laikas „atsiimti rajoną iš kriminalinių nusikaltėlių ir apsaugoti visus gerbiamus žmones, kurių rajonus jie sunaikino, kurių mašinas padegė ir kuriuos privertė jaustis nesaugiai“.

Rugpjūčio 7 diena: Prieglobsčio prašytojas iš Somalio Mohamedas Huseinas pasiskundė, jog jam vis dar nesuteikta Švedijos pilietybė. Atvykėliai iš Somalio turi laukti trejais metus ilgiau nei kitų tautybių asmenys,kad gautų pilietybę, nes jie negali įrodyti savo kilmės. Huseinas nori Švedijos paso tam, kad galėtų grįžti į šalį, iš kurios dėl tariamai nežmoniškų aplinkybių jis prieš tai pabėgo. Vyras teigia, kad nori „aplankyti savo mamą ir sudaryti kelis verslo sandorius“. Tai kur dingo tos nežmoniškos aplinkybės, nuo kurių jis bėgo prieš tai?

Rugpjūčio 10 diena: Pranešta, kad nėščia 15-metė, prieš šešias savaites su savo vaikinu išvykusi į Siriją, ten buvo pagrobta „Islamo valstybės“ kovotojų. Kaip merginai pavyko ten nuvykti be paso ar kitų dokumentų, lieka paslaptis. Jos vaikinas Sirijoje prisijungė prie su teroristine grupuote al-Qaeda siejamos grupės.

Rugpjūčio 11 diena: Teisės žurnalas Dagens Juridik panešė, jog 19-metė mergina buvo valstybės paimta į globą po to, kai jos šeima merginai grasino „garbės smurtu“ (musulmonų taikomas smurtas moterims, kai šios esą užtraukia gėdą šeimai, vert. past.). Tačiau mergina pabėgo iš globos įstaigos ir grįžo namo pas šeimą. Teismas nusprendė, jog mergina yra išauklėta taip, kad šeimos garbė jai svarbiau nei individualios teisės.

Rugpjūčio 12 diena: 43 metų Irano pilietis Raminas Sayadi buvo nuteistas keturiems metams kalėjimo už tai, kad išprievartavo tris jaunas merginas ir dar prie dviejų seksualiai priekabiavo. Sayagi merginoms taip pat pardavė didelius kiekius receptinių narkotikų, tokių kaip Tramadol, Ritalin ir Subutex. Policijos tyrimas parodė, kad vyras turėjo daugiau nei 1000 klientų. Kai merginos tapo priklausomos nuo vaistų, jis jomis seksualiai pasinaudojo. Nepaisant sistematiškos kriminalinės veiklos, vyras buvo nuteistas tik 4 metams kalėjimo ir nebus deportuotas ir šalies.

Rugpjūčio 14 diena: Du 21 ir 26 metų amžiaus vyrai įtariami susprogdinę rankinę granatą Malmės mieste. Tokie sprogimai jau nieko nestebina. Tą pačią dieną kitas 26 metų vyras buvo suimtas už nelegalaus ginklo laikymą. Abu šie įvykiai įvyko vienoje iš miesto vadinamųjų „no-go“ zonų.

Tos pačios dienos ryte Švedijos policija atrado dar dvi rankines granatas centrinėje Malmės dalyje. Viena iš jų sprogo. Dėl šio įvykio užtverta didelė rajono teritorija bei evakuoti keli pastatai. Malmė yra miestas, kuriame įvyksta daugiausia sprogimų iš visų Skandinavijos miestų: vien per šiuos metus jų suskaičiuota 20.

Rugpjūčio 24 diena: Stokholmo Tumbos rajone į policijos furgoną mesta rankinė granata. Tuo metu mašinoje buvo keturi policijos pareigūnai. Jei automobilis nebūtų buvęs šarvuotas, incidentas būtų pasibaigęs itin kruvinai. Viskas prasidėjo tada, kai keli žmonės pradėjo mėtyti akmenis į policijos pareigūnus bei padegė vietinę policijos nuovadą. Neilgai trukus į policijos automobilį buvo mesta rankinė granata. Nepaisant policijos pastangų, šio įvykio kaltininkai dar nėra išaiškinti.

Rugpjūčio 25 diena: Vietiniai mažo Švedijos miestelio Orkelljungo politikai vyriausybei parašė desperatišką laišką, kuriame maldauja nacionalinę valdžią spręsti problemas, kurias sukėlė atvykusių prieglobsčio prašytojų banga. 

Laiške pabrėžiama, kad su atvykėlių banga išaugo ir nusikaltimų skaičiųs. Tarp kitų nusikaltimų minimi ir išprievartavimai, užpuolimai bei parduotuvių apiplėšimai. Ir visa tai miestelyje, turinčiame tik apie 10 tūkst. gyventojų. 

Rugpjūčio 28 diena: Ali Khoddami, į šalį anksčiau atvykęs kaip prieglobsčio prašytojas, buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme už tai, kad apgavo senyvo amžiaus moterį ir taip iš jos pavogė didelę pinigų sumą. Khoddami dirbo senelių prieglaudoje ir įtikino Ingą Lill, 90 metų amžiaus moterį sergančią demencija, atiduoti jam milijonus kronų. Apsimesdamas moters draugu, vyras perėmė jos banko sąskaitos kontrolę ir net atsikraustė į jai priklausantį namą. Moters santaupas Khoddami panaudojo pirkdamas prabangius daiktus, tarp jų ir kelis automobilius. Vyras buvo nuteistas 2,5 laisvės atėmimo bausme.

Parengta pagal Gatestoneinstitute.org informaciją


Susiję

Pažangos ideologija 8679222016576471731

Rašyti komentarą

item