Seimo pirmininkės prašoma šią sesiją nesvarstyti kontraversiškų asmenvardžių rašymo projektų

Iniciatyvinės grupės „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“ atstovai šiandien lankysis pas Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę ir įteiks...



Iniciatyvinės grupės „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“ atstovai šiandien lankysis pas Seimo Pirmininkę Loretą Graužinienę ir įteiks jai prašymą į Seimo rudens sesijos darbotvarkę neįtraukti G.Kirkilo ir I.Šiaulienės užregistruotų Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektų, kadangi šiuo metu renkami parašai dėl savo esme alternatyvaus projekto pateikimo Seimui svarstyti privaloma tvarka. Seimo taip pat prašoma bent iki lapkričio mėnesio vidurio susilaikyti nuo visų teisės aktų, susijusių su piliečių asmenvardžių rašymo dokumentuose reglamentavimu, svarstymo.

Seimo Pirmininkei prašymą teikia akademikas Eugenijus Jovaiša, režisierius Jonas Vaitkus, rašytojas Vytautas Rubavičius ir politologas Vytautas Sinica. Žinomi visuomenės veikėjai atkreipia dėmesį, jog Seimas turėtų susilaikyti nuo klausimų svarstymo, kol nepaaiškės Lietuvos piliečių valia ir nebus galima priimti sprendimo atsižvelgiant į visuomenės nuomonę ir jos teikiamas alternatyvas. 

„Būtų nesuprantama ir nepriimtina, jei prieštaringo įstatymo projekto Nr. 1653(2) svarstymo stadija Seime būtų skubinama, ignoruojant Konstitucijoje įtvirtintą piliečių iniciatyvos teisę tiesiogiai inicijuoti įstatymo projektus,“ – teigiama Seimo Pirmininkei įteiktame rašte.

„TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ siekia pateikti Seimui privalomai svarstyti projektą, pagal kurį pagrindiniame pasų puslapyje, kaip ir dabar, būtų leidžiami įrašai tik valstybine kalba pagal tarimą, o papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės kitoje pusėje norintis pilietis galėtų užsirašyti vardą ir pavardę kita savo norima kalba. Iniciatorių teigimu, taip būtų išvengta faktinio kitų kalbų prilyginimo valstybinei kalbai, kas įvyktų, jei Lietuvos piliečiams kiltų būtinybė mokytis, kaip ištarti ar užrašyti piliečių vardus pagal kitų kalbų taisykles. Būtent rašymą kitomis kalbomis vietoje valstybinės kalbos siūlo Seime iš pradžių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, o vėliau ir socialdemokratų G.Kirkilo bei I.Šiaulienės pateikti projektai.

Seimo Pirmininkės taip pat prašoma paskubinti įstatymo projekto (Nr. 2782), numatančio elektroninį piliečių parašų rinkimą VRK svetainėje pagal jos nustatytą tvarką, svarstymą. Iniciatyvinės grupės atstovai pabrėžia į šio projekto Aiškinamajame rašte dėstomus argumentus, jog „Informacinių technologijų pritaikymas valstybės valdyme yra vienas iš realių būdų įsitraukti į jį, o tuo pačiu būtų vykdomas ir vienas pagrindinių šio projekto uždavinių - sumažinti visuomenės apatiją, pasitraukimą iš viešojo gyvenimo. Šio projekto tikslas yra visuomenės demokratizacija per šiuolaikines informacines technologijas, kurios paskatintų bei supaprastintų piliečių įsitraukimą į dalyvavimą kuriant teisinę valstybę“. Teigiama, kad Seimui skubos tvarka priėmus šį įstatymą, būtų supaprastintos ir piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos, kadangi joms yra taikomos siūlomos Referendumo įstatymo nuostatos.

Susiję

Demokratija ir valdymas 151227825305349210

Rašyti komentarą

item