Jungtinėje Karalystėje klesti modernioji vergystė

Asociatyvi nuotrauka Laurynas Kelpša buvo tik devyniolikos, kai 2011 m. internete pamatė skelbimą apie darbą Anglijoje. Darbo galimybės...

Asociatyvi nuotrauka
Laurynas Kelpša buvo tik devyniolikos, kai 2011 m. internete pamatė skelbimą apie darbą Anglijoje. Darbo galimybės jo gimtajame miestelyje buvo ribotos, o reklama siūlė 250-350 svarų per savaitę ir apgyvendinimą. Taigi jis surinko mobiliojo telefono numerį ir po keleto dienų jau važiavo autobusu per Europą į Kentą, nervingas, bet laimingas, gerai nežinodamas darbo detalių.

Jis buvo paleistas ir apgyvendintas name, kuris atrodė kaip įprastas priemiesčio namas Maidstone. Eidamas pro duris vaikinas buvo šokiruotas: kiekviename kambaryje buvo po keletą vyrų, miegančių ant čiužinių purviname ir perpildytame name. Prasidėjo dvylika mėnesių trukęs traumuojantis darbas įmonėje „DJ Houghton Catching Services“, kuriam vadovavo „blogiausias visų laikų darbdavys“.

L. Kelpša ir kiti du migrantai The Guardian papasakojo savo patirtis. Jie teigė, kad tapo smurto aukomis, gyveno blakių ir blusų pilnuose kambariuose ir būdavo tokie alkani, kad valgydavo žalius kiaušinius. Darbdaviai nepaisė miego valandų ir net nesuteikdavo pertraukėlių nueiti į tualetą, versdami juos šlapintis į butelius ir tuštintis į maišelius jų transporto priemonėse, kol dardaviai juos vežiojo po skirtingas vištų fermas. Jie taip pat tvirtino, kad jų atlyginimas buvo nuolat atidedamas, o lietuviai prižiūrėtojai, dirbę Houghtonams, išnaudojo ir grasino darbininkams, baugindami koviniais šunimis.

„Tai buvo siaubinga. Buvau aplipęs mėšlu, purvu ir vištų vėmalais. Būdavo, kad vištos skrenda tiesiai į veidą ir visos mano rankos buvo sudraskytos“, – sakė Laurynas. Kelpša atsimena ištisas savaites turėjęs dirbti po 120 valandų, kuriomis buvo vežamas iš fermos į fermą visoje šalyje, neturėdamas galimybės nusiprausti ar pavalgyti normalaus maisto, o miegoti tegalėdavo pakeliui iš vienos vietos į kitą.

Veikiausiai didesnė už fizinius sunkumus buvo psichologinė žala. Vyrai jautėsi pakliuvę į spąstus. Negalėdami susikalbėti angliškai ir gerai nežinodami savo teisių, jie nežinojo, kieno prašyti pagalbos ir bijojo būti išmesti į niekur, jeigu skųsis. Jie jautė, kad kiekvienas jų žingsnis yra kontroliuojamas: „Tai buvo vergija, kai kontroliuojamas tavo miegas, tavo valandos, viskas, ką turi. Aš praradau pasitikėjimą“, – The Guardian sakė Laurynas Kelpša.

Jie yra tarp šešių lietuvių darbininkų, kurie padavė kompaniją ir jos direktorius į aukščiausiąjį teismą, padedami žmonių teises ginančių Leigh Day advokatų. Tai pirmoji tokia byla Jungtinėje Karalystėje, kai vietinė įmonė kaltinama vykdžiusi moderniąją vergystę.

Įmonės veiklai vadovavo vietinė pora Darrellas Houghtonas ir Jacqueline Judge, o jiems asistavo lietuvis Edikas Mankevičius, dirbęs kaip nuolatinis migrantų tiekėjas. Kompanija teikė darbuotojus šimtams vištų fermų visoje Jungtinėje Karalystėje, įskaitant daugelį didelių pramoninių ūkių, teikiančių kiaušinius pirmaujantiems prekybos centrams ir greito maisto tinklams.

The Guardian 2012-ųjų tyrimas atskleidė, kad vergovei parduoti lietuviai dirbo kiaušinių tiekimo grandinėje, kuri aptarnavo „McDonald's“, „Tesco“, „Asda“, „M&S”, “Sainsbury’s Woodland”. Kiaušiniai ženklinami kaip laisvai ūkyje laikomų vištų kiaušiniai, atitinkantys auksčiausią kokybės standartą. Jie tiekė kiaušinius tokiems prekiniams ženklams kaip „Freedom Food“ ir „Happy Egg Company“ (pastaroji priklauso „Noble Foods“ tinklui). „Noble Foods“ yra didžiausia Jungtinės Karalystės kiaušinių gamintoja, o jos vadovas Peteris Deanas yra vienas pagrindinių Konservatorių partijos rėmėjų. Įmonės sraigtasparnis buvo paskolintas Ministro Pirmininko Davido Camerono rinkiminei kampanijai. Tas pats Cameronas šį mėnesį pažadėjo spręsti modernios vergystės problemą Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau pasiekti teisingumą prekybos žmonėmis aukoms yra labai sunku. Nuo to laiko, kai įsigaliojo „Brigadininkų licencijavimo aktas“, buvo pateikti 75 kaltinimai, tačiau tik vieną kartą priteista kompensacija darbininkams.

Darbdavių licensijavimo institucija atšaukė Houghtonų licenciją iškart po to, kai policija areštavo porą, tačiau trejus metus nebuvo priteista jokia atsakomybė migrantų darbdaviams ir jų bendradarbiams. Tai ne pirmas kartas, kai jiems atimama licencija. Paskutinį kartą Houghtonų įmonė neteko darbo licencijos 2007 metais už pažeidimus, susijusius su viršvalandžiais, darbo teisės nesilaikymu ir nesaugiomis darbininkų gyvenimo sąlygomis. Jie vėl kreipėsi dėl naujos licencijos išdavimo 2014-ųjų lapkritį, tačiau tebelaukia atsakymo.

Policija išleido arešto orderį lietuviui Edikui Mankevičiui, kuris, pasak darbininkų, buvo Houghtonų darbų vykdytojas ir grasino prievarta keletui vyrų. Mankevičius spėjo grįžti į Lietuvą prieš policijos reidą ir pareigūnai teigia nespėję jo apklausti. Jie dar neprašė išleisti europinio arešto orderio, nes pirmiau turi įtariamąjį apklausti, kad turėtų pakankamai įrodymų prašyti orderio.

Nacionalinė prekybos žmonėmis aukų perdavimo agentūra paskaičiavo, kad 2014 metais Jungtinėje karalystėje buvo 449 aukos iš Albanijos, 244 iš Nigerijos, 216 iš Vietnamo, 151 iš Rumunijos, 132 iš Slovakijos, 131 iš pačios Jungtinės Karalystės, 89 iš Kinijos, 81 iš Lenkijos, 69 iš Lietuvos ir 55 iš Vengrijos.

Susiję

Pasaulis 6647114380484975277

Rašyti komentarą

item