Naktį nuo Žaliojo tilto nukeltos pirmosios skulptūros

Pirmadienio rytą sostinėje ant Žaliojo tilto neliko darbininkų ir karių skulptūrų. Ant jų postamentų didžiuliuose vazonuose žydėjo gėlės...


Pirmadienio rytą sostinėje ant Žaliojo tilto neliko darbininkų ir karių skulptūrų. Ant jų postamentų didžiuliuose vazonuose žydėjo gėlės.

Darbininkų ir karių skulptūros nuimtos pačios pirmosios, nes jų būklė prasčiausia. Galutinai darbus planuojama baigti trečiadienį, tuomet neliks ir kitos Žaliojo tilto pusės skulptūrų – valstiečių ir studentų.

Parengiamieji darbai avarinės būklės skulptūroms nukelti prasidėjo sekmadienio rytą. Buvo virinami specialūs plieniniai rėmai, kad skulptūras galima būtų nukelti saugiai ir jų nepažeidus.

Kultūros paveldo departamentas Vilniaus savivaldybei yra davęs sutikimą laikinai nukelti 4 skulptūrų grupes rekonstrukcijai, nes dabartinė jų būklė kelia pavojų praeiviams ir tiltu važiuojančioms transporto priemonėms: metalas paveiktas korozijos, ištrupėjusios skulptūros dalių suvirtinimo siūlės, vietomis matomi plyšiai, įtrūkimai.

Naujausios Vilniaus Gedimino technikos universiteto atliktos ekspertizės išvados rodo, kad per pastaruosius šešerius metus įtrūkimai plėtėsi, irimas paspartėjo. Nestabilios skulptūrų dalys gali bet kada atsiskirti ir kristi ant praeivių, ar į Neries krantinę. Pasak ekspertų, ilgiau delsiant, dėl kritinės būklės skulptūrų nukėlimo darbai ateityje gali būti labai komplikuoti arba iš viso neįmanomi.


Susiję

Politika 6213958829554044194

Rašyti komentarą

item