„Gazprom“ lobizmo Briuselyje mastai nemažėja, tačiau keičiasi taktika

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ paskelbė informaciją apie savo lobistinę veiklą Europos Sąjungos institucijose. Ataskaita atskleidžia, ka...


Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ paskelbė informaciją apie savo lobistinę veiklą Europos Sąjungos institucijose. Ataskaita atskleidžia, kad praeitais metais lobizmui įmonė išleido apie 900 tūkst. eurų. Šiuos duomenis „Gazprom“ registravo siekiant „didesnio skaidrumo“. Lyginant su 1,25 mln. eurų 2013 metais, įmonės išlaidos lobizmui susitraukė beveik trečdaliu. Tačiau Biznesalert.pl portalo teigimu, apkarpytos išlaidos nereiškia, kad „Gazprom“ lobizmo mastai sumažėjo.  Šie skaičiai ekspertus verčia įtarti lobistų veikimo technikų pasikeitimą.

Nors oficialiai įėjimą į Europos Parlamentą turi 11 „Gazprom“ lobistų, tikrovėje žmonių dirbančių šiai įmonei, tačiau oficialiai užimančių kitas pareigas, yra žymiai daugiau. Žiniasklaidoje nesunku rasti įtarimų netgi apie tam tikrus politikus, ginančius šios įmonės interesus Briuselyje.

„Gazprom“ yra pagarsėjusi tuo, kad savo veikloje naudoja netgi neteisėtas priemones. Interviu Vokietijos televizijai metu ES energetikos komisaras Guntheris Oettingeris prasitarė, kad kiekviename derybų dėl dujų tiekimo Ukrainai (žiemos paketas) etape, Briuselio delegacijos buvo pasiklausoma, o rusai iš anksto žinojo jų derybų strategijas. „Nepaistant to, susitarimą pasiekti pavyko“ – ramina Vokietijos politikas.

Europos Komisija reikalauja registruoti lobistinę veiklą, taip siekiant didesnio skaidrumo ES institucijose. Tačiau, „Biznesalert“ ekspertų teigimu, įrašas šiame registre neprisideda prie kovos su neoficialiu lobizmu, todėl ši problema išlieka nesprendžiama.

Parengta pagal Biznesalert.pl



Susiję

Ekonomika 1595131143500932082

Rašyti komentarą

item