Seime su Norvegijos teisininkais bus diskutuojama apie vaiko teisių apsaugą

Šių metų kovo 4 d. 12.30 val. Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salėje rengiama diskusija „Vaiko teisių užtikrinimas Lietuvoje ir...


Šių metų kovo 4 d. 12.30 val. Lietuvos Respublikos Seimo Konstitucijos salėje rengiama diskusija „Vaiko teisių užtikrinimas Lietuvoje ir užsienyje: Valstybė ir Šeima – viena komanda?“. Prieš tai 9 val. ryto Seime spaudos konferencijoje bus glaustai pristatyti pagrindiniai diskusijos klausimai. Diskusija ir spaudos konferencija bus tiesiogiai transliuojamos internetu.

Renginio tikslas – aptarti du pagrindinius klausimus, kuriuos itin aktualizavo nepilnamečių Lietuvos piliečių atėmimo iš tėvų Norvegijoje atvejai. Pirma, siektiną tėvų ir valstybės vaidmenį užtikrinant vaiko teisių apsaugą Lietuvoje. Antra, Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimo galimybes vaiko teisių apsaugos srityje.

Kartu su Lietuvos visuomeninių organizacijų atstovais ir ugdymo ekspertais dalyvaus svečiai iš Norvegijos, padėsiantys išsiaiškinti, kaip vaiko teisių apsaugos sistemos veikia pačioje Norvegijoje, kokias turėtume įvertinti patirtis ir praktikas, bei su tuo susijusius pavojus. Tai Gabrieliaus Bumbulio mamos advokatė Sandra Latotinaitė, teisininkas Marius Reikeras, ne vienerius metus dirbęs su vaikų globos bylomis ir bendradarbiavęs su Jungtinių Tautų žmogaus teisių gynimo institucijomis, ir žmogaus teisių aktyvistas Raymond Skorstad, įkūręs organizaciją, kuri rūpinasi vaiko teisių apsaugos sistemos išardytų šeimų nariais. 

„Diskusijos organizatoriai vadovaujasi prielaida, jog kiekvienas neabejingas Lietuvos piliečių atėmimo Norvegijoje atvejams asmuo siekia pasirūpinti kiekvienu vaiku, Lietuvos Respublikos piliečiu, sudarant jam tinkamas sąlygas augti ir vystytis jam artimoje ir saugioje aplinkoje. Šio tikslo rėmuose siekiama plėtoti ir tolesnę konstruktyvią diskusiją apie geriausias priemones tam pasiekti tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse, pirmiausiai Norvegijoje, su kuria būtina visomis priemonėmis siekti ne formalaus, o realaus bendradarbiavimo“ – teigiama išplatintame kvietime.

Atkreipiamas dėmesys, jog sprendžiant pagal Lietuvoje registruojamų įstatymų projektų analizę, mūsų šalyje yra formuojamas į norvegiškąjį panašus itin nepriklausomas ir plačias teises atsakingoms institucijoms suteikiantis vaiko teisių apsaugos sistemos modelis. Keliami klausimai, kokios galimos jo pasekmės ir alternatyvos, ar ir kaip užtikrinama pagalba šeimai kaip visumai, išvengiant žalingiausios priemonės - šeimos išardymo. 

Renginį organizuoja Lietuvos tėvus ir patriotinį jaunimą vienijančios nevyriausybinės organizacijos – Vakarų Lietuvos tėvų forumas, Lietuvos tėvų forumas, Nacionalinė šeimų ir tėvų asociacija ir sambūris „Pro Patria“. 

Renginio programa:



Susiję

Įvykiai 938831300689451787

Rašyti komentarą

item