Priimtas kertinis dokumentas, įgyvendinantis Vyriausybės prioritetus šilumos ūkio pertvarkoje

Vyriausybė trečiadienį posėdyje patvirtino Nacionalinę šilumos ūkio plėtros 2015–2021 m. programą. Šiai programai buvo pritarta dar 2014...


Vyriausybė trečiadienį posėdyje patvirtino Nacionalinę šilumos ūkio plėtros 2015–2021 m. programą. Šiai programai buvo pritarta dar 2014 m. balandžio 9 d. Vyriausybės pasitarime protokoliniu sprendimu, įpareigojant Energetikos ministeriją atlikti Programos strateginį pasekmių aplinkai vertinimą.

„Šilumos ūkis nebuvo planuojamas atsižvelgiant į valstybinius atliekų tvarkymo, atsinaujinančių energijos išteklių plėtros, efektyvios šilumos ir elektros energijos gamybos uždavinius, suderintus su Europos Sąjungos strateginiais tikslais. Šiandien priimtas kertinis dokumentas, įgyvendinantis Vyriausybės prioritetus šilumos ūkio pertvarkoje. Programoje numatytų projektų ir priemonių įgyvendinimas bus užtikrintas efektyviai derinant atliekų tvarkymo, šilumos kainų mažinimo ir konkurencingos vietinės elektros energijos gamybos tikslus vartotojams mažiausiais kaštais“, – teigė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Numatoma, kad įgyvendinus programoje numatytus projektus ir priemones šilumos energijos gamybos kaina Vilniuje ir Kaune turėtų sumažėti apie 30 proc., lyginant su 2013 m., o atliekų ir biokuro kogeneracinės elektrinės turėtų patenkinti iki 60 proc. Vilniaus ir Kauno miestų centralizuoto šilumos poreikio, taip pat jose turėtų būti gaminama konkurencinga elektros energija, išvengiant elektros vartotojų rėmimo per elektros tarifą.

Programa apima šilumos ūkio plėtrą ir modernizavimą, įgyvendinimo techninius sprendimus, optimalaus energijos ar kuro rūšių panaudojimo šilumos gamybai modelio parinkimą, šilumos gamybos, bendros šilumos ir elektros gamybos (kogeneracijos) įrenginių diegimo poreikio bei potencialo nustatymą, investicijų dydžio, šilumos ūkio plėtros ir modernizavimo finansavimo poreikio bei finansavimo šaltinių parinkimą, šilumos ūkio plėtros ir modernizavimo priemones, jų įgyvendinimo grafikus ir terminus, sąlygų, būtinų šilumos perdavimo tinklų plėtros ir modernizavimo kryptims bei įgyvendinimo priemonėms atitinkamoje valstybės teritorijoje užtikrinti ir įgyvendinti, nustatymą.



Susiję

Ekonomika 8298192326663463574

Rašyti komentarą

item