Europos Parlamentas pritarė siūlymui skirti 1,8 mlrd. eurų paramą Ukrainai

Trečiadienio vakarą europarlamentarai pritarė siūlymui skirti Ukrainai 1,8 mlrd. eurų paramą paskolomis, kuri padės šaliai įveikti ekono...


Trečiadienio vakarą europarlamentarai pritarė siūlymui skirti Ukrainai 1,8 mlrd. eurų paramą paskolomis, kuri padės šaliai įveikti ekonomikos nuosmukį. Tai didžiausia makrofinansinė pagalba, kurią ES kada nors yra skyrusi užsienio šaliai. EP pranešimą šiuo klausimu parengė Gabrielius Landsbergis (Europos liaudies partija).

Kaip praneša EP Spaudos tarnyba, už pranešimą balsavo 492 EP nariai, prieš buvo 107, o susilaikė 13. Jame pažymima, kad Ukrainos ekonomiką ištikusi didelė krizė kilo dėl ilgalaikių struktūrinių problemų ir dar labiau pagilėjo dėl ginkluoto konflikto šalies rytuose bei neteisėtos Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. Praradusi priėjimą prie tarptautinių paskolų rinkų, Ukraina nebeturi galimybių pasiskolinti.

Makrofinansinė pagalba – tai išimtinis ES atsako į krizę mechanizmas, kuriuo naudotis gali ES partnerės, patiriančios dideles mokėjimų balanso problemas. Ji papildys kitų šalių ir institucijų paramą, teikiamą pagal Tarptautinio valiutos fondo finansuojamą ekonomikos programą.

Europarlamentarų sprendimas leidžia Europos Komisijai kapitalo rinkose arba iš finansų įstaigų pasiskolinti reikalingų lėšų ir jas perskolinti Ukrainai. Du trečdaliai 1,8 mlrd. eurų paramos, tikėtina, bus skirta dar šiemet, o likęs trečdalis – 2016 m. pradžioje. Ukraina turės grąžinti šią paskolą per 15 metų. Ši parama pasieks Ukrainą po to, kai ji pasirašys susitarimo memorandumą dėl ekonomikos ir valdymo reformų įgyvendinimo.


Susiję

Ekonomika 104701608965527458

Rašyti komentarą

item