Kuriama Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinė brigada

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos kariai operacijoje Kosove Vasario 4 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė teisės aktų projektams, ...

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos kariai operacijoje Kosove

Vasario 4 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė teisės aktų projektams, atveriantiems kelią tarptautinio susitarimo dėl Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos trišalės karinės brigados (LITPOLUKRBRIG) steigimo ratifikavimui Lietuvos Seime.

Trečiadienį vykusiame posėdyje Vyriausybės nariai pritarė Vyriausybės nutarimo dėl kreipimosi į Prezidentę su prašymu pateikti Seimui ratifikuoti susitarimą, Prezidento dekreto dėl teikimo Seimui ratifikuoti susitarimą ir Seimo įstatymo dėl susitarimo ratifikavimo projektus.

Šiandien susitarimą dėl trišalės Lietuvos-Lenkijos ir Ukrainos brigados steigimo ratifikavo Ukrainos Aukščiausioji Rada.

Praėjusių metų rugsėjo 19 d. Varšuvoje Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Lenkijos gynybos ministras Tomašas Semioniakas (Tomasz Semoniak) ir Ukrainos gynybos ministras generolas pulkininkas Valerijus Heletejus (Valeriy Heletey) pasirašė tarpvyriausybinį susitarimą dėl trišalės Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados LITPOLUKRBRIG steigimo.

Susitarimas numato, kad brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose mokymuose ir pratybose. Prireikus, brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Organizacijos Saugumo Tarybos mandatas. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose turėtų priimti brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Brigados kūrimo projektu taip pat siekiama stiprinti susitarimo šalių karinį bendradarbiavimą ir padėti Ukrainai aktyviau įsitraukti į bendradarbiavimą regione ir euroatlantinėje erdvėje, perimti NATO šalių patirtį ir karinius standartus.

Brigada bus formuojama pagal Europos Sąjungos daugianacionalinių kovai su krizėmis skirtų kovinių grupių pavyzdį. Planuojama, kad brigadą sudarys tarptautinis štabas, trys batalionai ir specializuoti padaliniai.

Lietuva, Lenkija ir Ukraina brigadai skirs po pėstininkų batalioną, šalys-steigėjos skirs personalo specializuotiems junginiams ir brigados štabui formuoti.

Lietuvos brigadai skiriamas batalionas bus suformuotas iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių.

Brigados batalionai bus dislokuoti juos priskyrusių šalių teritorijose, o priėmus sprendimą aktyvuoti brigadą arba jos dalį – į užduoties vietą vyks junginio sudėtyje.

Brigados LITPOLUKRBRIG štabas įsikurs Lenkijoje (Liubline), Lietuva į štabą planuoja deleguoti iki penkių nuolatinių karių ir skirti papildomai karių brigados mokymų ir pratybų metu.

Brigados steigimo susitarime numatyta, kad prie junginio bendru šalių-steigėjų kvietimu galės prisijungti ir kitos valstybės.



Susiję

Politika 8466984090290580947

Rašyti komentarą

item