Druskininkuose planuojama statyti SGD išdujinimo stotį

Druskininkai, gamtines dujas perkantys brangiausiai Lietuvoje, po poros metų galėtų būti aprūpinami perpus pigesnėmis dujomis, gautomis i...

Druskininkai, gamtines dujas perkantys brangiausiai Lietuvoje, po poros metų galėtų būti aprūpinami perpus pigesnėmis dujomis, gautomis iš suskystintų gamtinių dujų (SGD). Tokia galimybė atsirastų kurorte pastačius SGD išdujinimo stotį, į kurią dujos būtų transportuojamos cisternose.

Pastačius SGD išdujinimo stotį, miestas dujas galėtų gauti iš Klaipėdos SGD terminalo dukart pigiau nei dabar. Šiuo metu dujos tiekiamos iš vamzdynu Baltarusijos. Už dujas, gaunamas iš kaimyninės šalies, druskininkiečiai moka kone dvigubai brangiau nei kiti miestai – daugiau nei 52 eurus už megavatvalandę.

Į išdujinimo stotį dujos atkeliautų specialiuose konteineriuose. Klaipėdos nafta kitąmet žada baigti statyti dujų paskirstymo stotį.

Tikimės, kad dujos į Druskininkus galėtų atkeliauti jau 2017 m. Ieškosime dar greitesnio varianto. Gal su kolegomis iš užsienio tokią stotelę pavyks pastatyti anksčiau, kad Druskininkai dujas gautų anksčiau. Tokiai išdujinimo įrangai reikalingos investicijos nėra didelės – apie1,5 mln. litų (daugiau kaip 43 tūkst. eurų). Tai – pilnai įkandama. Miestui gal galima bus pasiūlyti ir nuomos variantą, kad būtų dar pigesnės“, – svarsto energetikos ministras Rokas Masiulis.

Kurorte statomas ir antras biokuro katilas šilumai gaminti. Kadangi ateity dujų bus sunaudojama mažiau, pasak Druskininkų mero Ričardo Malinausko, monopolines teises turintys dujų tiekėjai kainą tik kels, nes ji esą tiesiogiai priklauso nuo dujų sunaudojimo. Pigesnių dujų reikia ne tik miesto centrinei katilinei, bet ir gyventojams, kurie dujas naudoja maistui ruošti. Tokių vartotojų Druskininkuose apie 3 tūkst.

„Tam, kad žmonėms nebūtų nepatogumų, keičiant „žigliorius“ ir taip toliau, būtent suslėgtos gamtinės dujos būtų pats geriausias sprendimas ir žmonių atžvilgiu, ir ekonominiu atžvilgiu“, – rikina R. Malinauskas.

Druskininkai, anot energetikos ministro taptų bandomąja savivaldybe, galinčia naudoti dujas iš Klaipėdos suskystintųjų dujų terminalo, o vėliau galėtų prisijungti ir kiti miestai, kurie neturi dujotiekio. Tai esą didintų konkurencingumą, mažintų dujų savikainą ir galbūt šilumos kainas.

Suskystintas gamtines dujas planuojama naudoti ir viešajame transporte vietoj dyzelinio kuro. Skaičiuojama, kad dujomis varomų autobusų išlaikymo sąnaudos mažėtų daugiau nei 30 proc.


Susiję

Ekonomika 5650567447800867948

Rašyti komentarą

item