Madride šimtai tūkstančių protestuotojų reikalauja griežtinti abortų įstatymą

Lapkričio 22 dieną Madrido gatves užliejo protestuotojai, reikalaujantys, kad konservatorių vyriausybė laikytųsi savo rinkiminių pažadų ir ...

Lapkričio 22 dieną Madrido gatves užliejo protestuotojai, reikalaujantys, kad konservatorių vyriausybė laikytųsi savo rinkiminių pažadų ir priimtų abortų tvarką griežtinančias įstatymų pataisas. Policijos teigimu, protestuose dalyvavo 60 000, organizatorių skaičiavimu – 1,4 milijono piliečių. Įstatymas turėtų panaikinti ankstesnės socialistų vyriausybės priimtą tvarką, įteisinusią abortus pagal moters pageidavimą (abortion-on-demand). 

Šeimomis ir pavieniui į demonstraciją atėję protestuotojai galiausiai susirinko Kolumbo aikštėje, nešini plakatais „Kiekviena gyvybė svarbi“, „Už gyvybę, moterį ir motinystę“ ir panašiais. 

Benigno Blanco, Ispanijos šeimų forumo prezidentas, perskaitė „Manifestą už gyvybę“, kuriuo reikalaujama pakeisti abortų įstatymą ir laikytis vyriausybės įsipareigojimo „visada saugoti negimusią gyvybę kaip ir bet kurį kitą žmogų ir visais atvejais saugoti moterį nuo prievartos rinktis abortą kaip neva vienintelį pasirinkimą“. 

Tiesioginiame kreipimesi į premjerą Mariano Rajoy, B. Blanco pareiškė, kad jei jo vyriausybė nesilaikys rinkiminio pažado gerbti motinystę ir negimusiojo teisę į gyvybę, jis gali ruoštis pralaimėjimui kituose rinkimuose. „Rinkėjai taria paskutinį žodį“ – teigė jis ir pridūrė. – „Premjere, tai jūsų rankose. Pasinaudokite absoliučia dauguma, kurią jūsų partija turi parlamente, kad pakeistumėte esamą įstatymą“. 

Buvusio socialistų premjero Jose Luiso Zapatero 2010 metais priimtas abortų įstatymas leido visiškai neribotą abortų prieigą iki 14 nėštumo savaitės, taip pat suteikė galimybę merginoms nuo 16 metų pasidaryti abortą be tėvų žinios ir sutikimo. 

2011 metų rinkiminėje kampanijoje būsimasis premjeras M. Rajoy pažadėjo grąžinti ankstesnę abortų tvarką, tačiau šį rugsėjį netikėtai atsisakė teisingumo ministro Alberto Ruizo Gallardono parengto įstatymo projekto, remdamasis vidiniu partijos narių susiskaldymu šiuo klausimu. A. Gallardonas po šios žinios atsistatydino, teigdamas, kad „jaučia pareigą garbingai pasitraukti, suvokdamas, kad negali užtikrinti pažado  pakeisti abortų tvarką ištesėjimo“. 

Protestuotojai atkreipė dėmesį, jog nesilaikydami rinkiminio pažado valdantieji ne tik pakerta rinkėjų pasitikėjimą, bet ir įtvirtina esamą abortų tvarką ir jos tragiškus padarinius. Toks žingsnis tik konsoliduoja padėtį, kai valstybė visiškai nesaugo abiejų aborto aukų – nei motinos, nei kūdikio. 

„Abortai yra vienas didžiųjų mūsų laikų košmarų, kuris šokiruos atgal žvelgiančias ateities kartas, būdamas dar vienu įrašu žiaurumų kupinoje žmonijos istorijoje. Mūsų pareiga yra paskatinti progresą ir peržengti šį gėdingą etapą“ – teigė B. Blanco. 

Protestą organizavę judėjimai „Būk išgirstas“ ir „Teisė į gyvybę“ planuoja kitą demonstraciją Madride artėjančių metų kovo 14 dieną.

Susiję

Pasaulis 5608479354171948651

Rašyti komentarą

item