Lenkija patvirtino: naujų NATO bazių Rytų Europoje nebus

Lenkija patvirtino, kad NATO nesirengia Rytų Europoje įkurdinti naujų bazių tam, kad atgrasintų Rusiją, skelbia „EU Observer“. Aljansas...



Lenkija patvirtino, kad NATO nesirengia Rytų Europoje įkurdinti naujų bazių tam, kad atgrasintų Rusiją, skelbia „EU Observer“. Aljansas kuria naujas 4 tūkst. karių pajėgumo greitojo reagavimo pajėgas, kurių paskirtis – imtis veiksmų, jei Rusija surengs išpuolį rytiniame NATO pasienyje.

Tačiau rugsėjo 4 dieną per Velse vykstantį NATO viršūnių susitikimą Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis pareiškė, kad pajėgos nebus fiziškai dislokuotos regione. Jo teigimu, bus sukurta tik papildoma infrastruktūra (oro uostai, karinių transporto priemonių parkavimosi erdvės, amunicijos sandėliai), padėsianti greičiau dislokuoti tas pajėgas.

B. Komarowskis pabrėžė, kad kalbos apie „nuolatines“ bazes yra „semantikos ir diplomatijos reikalas, o iš tikro svarbu yra tik tai, kad naujosios pajėgos būtų efektyvios.“ Tiesa, čia pat Lenkijos prezidentas pridūrė, kad „labiau regimos“ atgrasymo priemonės leistų žmonėms pasijausti saugesniems. Jis taip pat išreiškė nepasitenkinimą, kad naujosios NATO narės neturi tokio paties statuso kaip senosios, kurių keliose yra įrengtos NATO karinės bazės.

Rytų Europa vis dar tikisi priglausti aljanso greitojo reagavimo pajėgas, o Lenkijos Šcecino miestas yra minimas kaip vienas iš variantų. B. Komarowskis taip pat pareiškė, kad NATO susitikimo tikslas yra apsibrėžti, kad nuo šiol Rusija yra aljanso prioritetinis klausimas.

Šaltinis: www.bernardinai.lt

Susiję

Aktualijos 8042184123437802933

Rašyti komentarą

item