Latvijoje populiarėja Rusijos pilietybė

Kaip praneša laikraštis „Rossijskaja gazeta“, Latvijoje kasmet daugėja Rusijos pilietybę įgyjančių gyventojų. Tokia tendencija visai ki...



Kaip praneša laikraštis „Rossijskaja gazeta“, Latvijoje kasmet daugėja Rusijos pilietybę įgyjančių gyventojų. Tokia tendencija visai kitą politinį svorį suteikia Rusijos nacionalinio saugumo strategijos nuostatai ginti užsienyje gyvenančių rusų interesus. Daugėjant Rusijos paso turėtojų Latvijoje apsaugos laukia nebe rusų tautybės asmenys, o Rusijos piliečiai. Ši tendencija sutampa su vis dažnesniais skundais dėl tariamai pažeidinėjamų rusų teisių Baltijos šalyse. 

Kaip teigia Latvijos politologas Aleksandras Gaponenka, „Procesas tapo masiniu reiškiniu, apie tai turi susimąstyti Latvijos valdžia“. Pavojaus varpais skambinama pagrįstai, nes Rusijos pilietybę gaunančių Latvijos gyventojų daugėja vis didesniu tempu, nors kol kas joje yra 2 procentai Rusijos piliečių.  

Rusakalbius Latvijos gyventojus rinktis Rusijos pilietybę skatina ne geopolitiniai, o ekonominiai veiksniai. Tipinis pavyzdys - pensijų mokėjimo tvarka. Rusijos pilietės gali nuo 55 metų amžiaus pretenduoti į didesnę nei Latvijoje senatvės pensiją. Tai kaip ir etninis pasiskirstymas paaiškina, kodėl dauguma Rusijos pilietybės siekiančių asmenų gyvena vargingiausiame Latvijoje Latgalos regione. 

2010 m. Latvijos nepiliečiai įgijo teisę laisvai keliauti po ES šalis, tačiau 2011 m. Maskva pasiūlė Latvijoje gyvenantiems Rusijos piliečiams laisvą įvažiavimą į Rusiją, kas taip pat labai prisidėjo prie Rusijos pilietybės populiarėjimo tarp Latvijos rusų. Kol kas nematyti būdų, kuriuos Latvijos politikai būtų parengę šioms tendencijoms sustabdyti. 

Parengta pagal www.15min.lt informaciją

Susiję

Pasaulis 7171319100660502885

Rašyti komentarą

item