Teisingumo ministerija siekia žmones paversti belyčiais

Teisingumo ministerija siūlo, kad asmens kodą sudarytų 11 atsitiktinai parinktų skaičių seka. Vienas iš argumentų - esą būtina užtikrinti, ...

Teisingumo ministerija siūlo, kad asmens kodą sudarytų 11 atsitiktinai parinktų skaičių seka. Vienas iš argumentų - esą būtina užtikrinti, kad iš pirmojo asmens kodo skaitmens nebebūtų galima nustatyti žmogaus lyties.

„Iš tiesų dabartinį asmens kodą labai lengva įsiminti, tačiau jį pakeitus atsitiktiniais skaičiais bus apsaugota asmens teisė į privatumą“, - tvirtino teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pasak jo, pagal dabartinius asmens kodus lengva nustatyti asmens amžių, lytį, todėl iš esmės tai esą pažeidžia asmens teisę į privatumą. Ministerijos teigimu, labai ribojamas tokio asmens kodo naudojimas elektroninėje erdvėje, taip pat jo negalima skelbti viešai. O pakeitus reikšminį asmens kodą į nereikšminį, neva nekils grėsmių asmens duomenų saugumui naudojant asmens kodą elektroninėje erdvėje.

Jei pataisoms būtų pritarta, nuostatos būtų taikomos tik asmenims, kurie keistų asmens dokumentus įsigaliojus šiam įstatymui.

Tačiau J.Bernatonio užmojai šiurpina net jo partijos kolegas socialdemokratus.

„Iš asmens kodo galima nustatyti metus, mėnesį ir dieną, kada žmogus gimė, o tai kai kam gali sukelti tam tikrų nepatogumų. Gal yra nenorinčių, kad kiti žinotų jo amžių, o asmens kodas naudojamas gana dažnai. Pranašumas yra tas, kad asmens kodą lengva prisiminti, nes tereikia žinoti paskutinius keturis skaitmenis, o visi kiti yra elementarūs. Tačiau siūlymui iš asmens kodo išbraukti ir skaičių, nurodantį lytį, nepritarčiau. Tikiuosi, kad Seime, kai bus apie tai diskutuojama, pirmasis skaičius tikrai bus paliktas: kad visi netaptų, kaip rusai sako, „ono“, - belytėmis būtybėmis“, - konstatavo Seimo narys A.Salamakinas.

Lietuvos žmogaus teisių asociacijos pirmininkas Vytautas Budnikas parlamentarui pritaria ir sako, kad toks siūlymas duoda peno įvairioms interpretacijoms, net ir tokioms, kad visuomenę norima paversti belyčių būtybių mase. Kaip ir sostinės savivaldybės, sumaniusios, kad darželinukų tėvai anketose save įvardytų nebe tėvu ir motina, o tėvu Nr.1 ir tėvu Nr.2, atveju.

„Aišku, nedrįsčiau teigti, kad Teisingumo ministerija būtent to ir siekia, tačiau tokie pavojai iš tikrųjų atsirastų. Ir su asmens duomenų apsauga aš pataisų visiškai nesiečiau. Negi blogų kėslų turintys žmonės, ketinantys pasinaudoti jūsų banko sąskaita, to nebegalės padaryti, jei nežinos, kas jūs - vyras ar moteris? Aišku, kad galės. Jie visai nenusimins nesužinoję, kokios jūs lyties. Nusimins tik sužinoję, kad jūsų banko sąskaita tuščia“, - pastebėjo V.Budnikas.

Jam nuostabą kelia ir ministerijos nuostata, kad reikšminį asmens kodą pakeitus nereikšminiu, bus galima jį lengviau naudoti, pavyzdžiui, elektroninėje erdvėje.

„Juk lygiai toks pat pavojus yra ir dabar, kai pikti žmonės sužino tavo asmens kodą, ir bus tuo atveju, jei jie sužinos naujovišką kodą. Aš čia jokios asmens duomenų apsaugos neįžvelgiu. Pavojų kelia ne tai, kad kažkas sužinos mūsų lytį, o kad apskritai kodą sužinos“, - paaiškino V.Budnikas.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Aktualijos 4869476730815483040

Rašyti komentarą

item