P.Porošenka paleido Aukščiausiąją Radą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasirašė dekretą, kuriuo paleido parlamentą – Aukščiausiąją Radą. Pirmalaikius rinkimus į parl...



Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasirašė dekretą, kuriuo paleido parlamentą – Aukščiausiąją Radą.

Pirmalaikius rinkimus į parlamentą P.Porošenko siūlo surengti spalio mėnesį. Ukrainos prezidento teigimu, rinkimai galėtų įvykti jau spalio 26 dieną.

P.Porošenka įsitikinęs – jo sprendimas atitinka šalies Konstituciją: prieš kelias savaites sugriuvus valdančiajai koalicijai, jis buvo priverstas taip pasielgti.

Ukrainos prezidento įsitikinimu, dabartinė Aukščiausiosios Rados sudėtis neatitinka politinių ukrainiečių visuomenės nuostatų. „Visuomenė pasikeitė taip staiga, kad deputatai nespėja su šiuo istoriniu progresu, – teigia P.Porošenka. – Nors nuo paskutinių rinkimų praėjo vos dveji metai, tačiau atrodo, kad prabėgo dešimtmečiai – taip smarkiai pasikeitė šalis“.

Kreipdamasis į tautą P.Porošenka pabrėžė: „Apklausos rodo, kad 80 procentų piliečių palaiko būtinybę surengti pirmalaikius rinkimus“.

Be kita ko, P.Porošenka pažymėjo, kad parlamente trūko vienybės priimant svarbius sprendimus, ypač siekiant įveikti separatistus.

Savo pareiškime Ukrainos prezidentas teigė, kad „daug Rados deputatų yra tiesioginiai rėmėjai, finansuojantys ir kitaip palaikantys separatistus“.

„Tai vienintelis ir atsakingas sprendimas“, – pranešdamas apie savo sprendimą teigė P.Porošenka.
Dar daugiau – pasak prezidento, išankstiniai rinkimai bus geriausias liustracijos procesas ir parodys, kuo pasitiki Ukrainos žmonės.

„Ne paslaptis: penktąją koloną sudaro dešimtys šalies deputatų. Tačiau jie atstovauja ne tos tautos interesams, kuri juos išrinko. Ar tai galima pakęsti? Ar taip įmanoma laimėti karą?“

Svarbus ir tas faktas, kad tokį sprendimą P.Porošenka priėmė likus dienai iki numatyto susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Manoma, kad per šį susitikimą Minske bus kalbama apie galimybes išspręsti karinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Šaltinis: www.tiesos.lt

Susiję

Pasaulis 7021473244480488871

Rašyti komentarą

item