D.Pavalkis kaltina Lietuvos mokytojus dirbant Maskvai

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis šiandien įspėjo visuomenę, kad už geresnių darbo sąlygų reikalaujančių Lietuvos mokytojų ...



Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis šiandien įspėjo visuomenę, kad už geresnių darbo sąlygų reikalaujančių Lietuvos mokytojų slypi Rusijos ranka, siekianti destabilizuoti mūsų valstybę. Su Konstitucinio Teismo pagalba susigrąžinę per krizę sumažintus atlyginimus aukštieji šalies politikai nenori šios teisės pripažinti mokytojams.

„Kodėl nepasitenkinimas kyla šiuo metu, kada, įvardykime tiesiai, vyksta karas Ukrainoje, kada Rusijos ideologija puola Lietuvą, Latviją, Estiją ir Lenkiją, kaip labiausiai Rusijai kenkiančias šalis, kada mes turime embargą, kada kyla reali grėsmė mūsų ūkiui, mokesčių surinkimui? Staiga profsąjungos pasireiškia su kategoriškais, radikaliais ir praktiškai neįvykdomais sprendimais. Į šitą klausimą turėtų atsakyti kiekvienas žmogus, paklaustas, kam tai yra naudinga“, – ministro viešus svarstymus perduoda žinių agentūra ELTA.

Lietuvos mokytojų protestus ponas D. Pavalkis sieja su judėjimais Karaliaučiuje, Minske ir Ukrainos rytuose. „Kažkodėl sujudėjo Lenkų rinkimų akcija, pajudėjo kai kurios profsąjungos, kažkodėl Kaliningrade, Minske vyksta kažkokie judėjimai, vyksta naujo fronto atidarymas Ukrainos pietuose Mariupolio link. Ką tai reiškia? Sudėkite viską į vieną eilutę ir taps maždaug aišku“, – aiškina ministras.

Net matydamas už Lietuvos pedagogų stovinčią Maskvą, D. Pavalkis sutinka derėtis: „Tačiau net ir neigiamai žiūrėdami į tuos keliamus reikalavimus mes kviečiame visas profsąjunga derėtis. Ministro Pirmininko pasirašytas potvarkis Andrių Navicką, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininką, kaip šio susivienijimo pirmininką, taip pat įtraukė į darbo grupę – mes atviri visiems“.

Mokytojų ketinimą streikuoti panašiai vertina ir premjeras Algirdas Butkevičius. Jo teigimu, pedagogai geopolitinės įtampos kontekste neturėtų kelti sumaišties šalies viduje.

„Buvau labai nustebęs dėl vieno iš reikalavimų, kad dar šiais metais būtų padidinti atlyginimai, kada žinoma, kad biudžetas yra planuojamas metams ir metų viduryje jis nėra perskirstomas. Aš tikiuosi, kad mokytojų sąmoningumas nugalės ir piketų jie neorganizuos. Tikiuosi, kad mokytojai supranta ir vertina geopolitinę padėtį ir kokia įtampa juntama iš išorės. Jeigu Lietuvoje bus kuriama įtampa ir visa tai darys mokytojai, tada aš labai giliai susimąstysiu“, – įspėjo Vyriausybės vadovas.

Streikuoti žadantys mokytojai pasigenda socialinio dialogo ir reikalauja mokinio krepšelį bei mokytojų bazinę algą atstatyti iki prieškrizinio lygio taip, kaip jau seniai yra atstatyti teisėjų, politikų ir aukštesniųjų valstybės tarnautojų atlyginimai.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“ bei Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga taip pat reikalauja ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimams, mažinti mokinių klasėse skaičių, pasirašyti šakos kolektyvinę sutartį, iki 2015 m. rugsėjo 1 d. sudaryti palankias sąlygas pedagogams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.

Jeigu šie reikalavimai nebus vykdomi, grasinama masinėmis akcijomis. Rugsėjo 5 dieną planuojama baigti šalies mokytojų apklausą dėl streiko.

Šaltinis: www.tiesos.lt

Susiję

Aktualijos 5168618279685399530

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Kai seimunai ir visas ,,elitas" pasididino sau ir taip kosminio dydzio atlyginimus, jiems viskas buvo gerai, nors zmones visuose Lietuvos kampeliuose sujudo ir burnojo siuos veltedzius, dirbancius tik savo, o ne paprastu nustekentu vargsu zmogeliu labui. O dabar, kai sujudo mokytojai-jau primeta Rusija. Seniai visi supranta, kad musu valdzios sukis ,,rusai puola" ir kaltinimai jiems dirbant-tai ju ginklas, nes nieko naujo nesugalvoja. Visais laikais sviesuomene kovojo pries neteisybe, mela, isnaudojima. Palaikau saunuolius mokytojus, kurie nedrebina kinku, o reikalauja to, kas jiems priklauso! Pavalkiui, kaip ir visiems kitiems tokiems klapciukams, nejauciu pagarbos. Gal gana tyciotis is zmoniu?! Valstybe destabilizuoja pati valdzia: atkurkite pensijas, atlyginimus visiems, net tik sau. Ar galvojate, kad zmones akli, kurti ir visada tyles? Kenkdami kitiems, patys sau pakenksite. O streikuoja zmones visame pasaulyje del skirtingu dalyku-tai ju teise. Tik kvaila musu valdzia nenori suprasti, kad zmones nustoja prasyti, jie jau pradeda reikalauti. Laikas!

Anonimiškas rašė...

Tai reikėjo atlyginimus grąžinti, kai buvo skelbiamas pakilimas. Be to ne mokytojai niurko Lietuvą vis gilyn. Ne mokytojai pykosi su visais kaimynais. Ne mokytojai rūsčiai smerkė Rusiją, numušus lėktuvą, kai dar po šiai neaišku, kas iš tikro numušė. Kodėl mokytojai dabar turi už tai atsakyti? Kainos jau kada pakilo ir vis dar kyla, po naujų laukia dar viena ,,dovanėlė"- euras. O algos ir liko kaip įkaltos dar nuo krizės laikų ,,nukarpymo". Čia net didelio Maskvos įsikišimo ir nereikia- mokytojai ir be jos nepatenkinti.

Anonimiškas rašė...

Seimo nariu atlyginimu pakelimas yra nemoralus. Bet salies finansams jis jokios itakos neturi, nes pusantro simto ar net pusantro tukstancio asmenu atlyginimu didinimas yra lasas juroje. O stai desimciu tukstanciu pedagogu algu ir ankstyvuju pensiju pakelimas nuskandintu ir taip vos besilaikanti pavirsiuje biudzetair gramzdintu mus i chaosa.

Anonimiškas rašė...

Jo. jo, kas ne su Lietuvos valdžia - tas kacapų agentas???

Anonimiškas rašė...

Cia privalu pasveikinti pona ministra su puikiu pasiekimu. Lieka tikrai mazai abejoniu kad jis pasieke moderniojo Europos vyriausybiu ar valdymo meno aplamai aukstumas. Butent - kaltink pacias aukas, nukentejusius kaip siuo atveju -mokytojus del vyriausybes politiniu sprendimu ir ju pasekmiu. Gerb. ministras nuejo dar toliau - paskelbe kad mokytojai ko gero jau yra ar tuoj taps tevynes isdavikais. Toki koziri aisku sunku "atmusti".
Bet paziurekime dar karta i ministro vardinamas problemas. Ukrainos krize ir karo greme. Visai neseniai vos pries kelis menesius Lietuvos politikai ir vyriausybe skatino ir reme Maidana ir ten vykstancius ivykius.Net europarlamentarai pelnesi papildomus sloves taskus. Kiek pamenu , mokytoju buriu i Ukraina nesisvyko. Tur but niekas nesigincys kad ir euro ivedimas Lietuvoje nebuvo mokytoju profsajungu siulomas projektas o pati vyriausybe dievagojosi kad jis praeis sklandziai , organizuotai ir niekas net nepastebes jo . Atsiprasau uz ironija. Tad visiskai suprantamas ministro pasipktinimas kad tie (kazkokie ten) mokytojai praso kazkada zadetu lesu! Aisku jie ... isdavikai - kaip dar tai galetum ivertinti.
Is ties nebezinau net kaip toki ministro pasisakyma vertinti - cinizmo , demagogijos , klastos virsune. Is ties keblu.

item