Rimantė Šalaševičiūtė: "Vaikų eutanazija - verta diskusijos"

Naujai paskirta Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė nuo pirmųjų darbo dienų žaidžia atviromis kortomis ir žada būti dar ra...


Naujai paskirta Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė nuo pirmųjų darbo dienų žaidžia atviromis kortomis ir žada būti dar radikalesnė neomarksizmo atstovė nei jos kolega socialdemokratų partijoje Vytenis Povilas Andriukaitis. R. Šalaševičiūtės teigimu, Belgijoje priimtas skandalingas vaikų eutanazijos įstatymas yra "vertas diskusijos", "padėtų išspręsti žmogaus, kuriam sudėtinga gyventi, problemas", o tokia diskusija yra "tik pradžia". Ko pradžia, paliekame spėlioti skaitytojams. 

Abortai – moters pasirinkimo laisvė

Apie visuomenėje ypač jautrias temas naujoji ministrė turi aiškią poziciją. Tad toliau žada sekti pirmtako Vytenio Povilo Andriukaičio pėdomis ir siekti moters pasirinkimo laisvės renkantis daryti abortą, ar ne: „Be abejo aš palaikau V. P. Andriukaičio mintis. Seime aš dirbau Žmogaus teisių komitete ir mes svarstėme įstatymo projektą dėl abortų uždraudimo.

Pati buvau įstatymo išvados rengėja. Seime organizavome klausimus medicininiu, psichologiniu ir socialiniu aspektu. Čia liko nedaug darbų, kurie būtini, kad projektas būtų priimtas. Manau, kad Seimo rudens sesijoje tai bus vienas iš pirmųjų darbų. Didžioji dalis svarsčiusiųjų pasisako už tai, kad abortų nereikia drausti, nes tai yra moters teisė apsipręsti“.

Apie vis plačiau pasaulyje svarstomą eutanazijos galimybę ministrė kol kas sako nedrįstanti daryti išvadų, mat tam reikalinga plati diskusija su visuomene: „Mes turime Belgijos pavyzdį, kur tėvai gali nuspręsti dėl eutanazijos savo vaikui. Tai naujai priimtas įstatymas, sukėlęs daug diskusijų. Todėl manau, kad mes taip pat turime pradėti apie tai diskutuoti.

Manau, kad toks įstatymas padėtų išspręsti žmogaus, kuriam sudėtinga gyventi, problemas. Tačiau tai tik diskusijų pradžia. Naujas įstatymo projektas ar naujas požiūris turi būti išdiskutuotas visuomenėje, todėl skubėti tokių projektų teikti ar svarstyti nėra būtinybės“.

Darbo krūvių ir atlyginimų sistema reikalauja pertvarkos

„Kadangi V. P. Andriukaitis man jau parodė daugybę dokumentų, mačiau, kad yra ligoninių, kur dešimt ir daugiau gydytojų dirba po 0,1 etato ir pan. Aš manau, kad žmogus gerai dirbti gali dvejose darbovietėse – tai leidžia mūsų įstatymai ir tai yra etiška. Tačiau jei gydytojas sugeba dirbti dešimtyje ir daugiau darboviečių, tai manau nėra teisingas kelias, nes kokybiškas paslaugas gali teikti tik keliose darbo vietose“, - įsitikinusi R. Šalaševičiūtė.

„Apie atlyginimų sistemą Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiose įstaigose mes jau kalbėjome su patarėjais ir kitais darbuotojais. Tai reikalauja peržiūros. Nėra gerai, kai gydymo įstaigos pačios nustato atlyginimo mokėjimo tvarką ir yra skirtingai mokama už tą patį darbą. Todėl atlyginimų politika turi būti peržiūrėta. Ypač tarp vidutiniosios grandies personalo. Mano žiniomis sveikatos apsaugos sistemoje atlyginimai nedidinami nuo krizės laikų. Jei ir prisidėjo po 10-20 litų prie atlygio, darbuotojai to net nejaučia to“, - „Laisvajai bangai“ sakė ministrė.

R.Šalaševičiūtė patikino, kad jau šiandien ministerijoje dirbti pradeda viceministrai Jadvyga Zinkevičiūtė ir Erikas Mačiūnas. Politinio pasitikėjimo patarėjų klausimas, esą, dar nėra aiškus: „Esu paprašiusi STT patikrinti, kad ir aš galėčiau visais pasitikėti, ir žmonės jaustųsi saugiau. Tikiuosi, kad ir su jais bus tokios teigiamos išvados ir galėsime tęsti darbą. Nes dabar darbas ministerijoje kiek paralyžiuotas, nes komandos nebuvo“.

Susiję

Pažangos ideologija 8908624046446636532

Rašyti komentarą

11 komentarų

Anonimiškas rašė...

Viskas daroma tam, kad sumazinti zmoniu skaiciu Planetoje. Kas mes: tik skaiciukai ar gyvos butybes?! Negaliu pakesti tu, kurie problemas sprendzia zudydami kitus. Ka reikia daryti: pasirinkti ,,lengvesne" iseiti ir leisti moterims tureti teise nuspresti daryti aborta ar ne, ar pasirinkti sunkesne- ir stengtis tvarkyti socialine sistema, kad, susilaukusios vaiku, moterys turetu uz ka juos auginti-maitinti, rengti, mokyti? Tas pats ir su eutanazija: tik duok teise, tai spresti prades ne tevai, o gydytojai ir ,aisku, lengviausia iseitis bus ne gydyti ar kaip kitaip padeti kencianciam ligoniui, bet juo atsikratyti. Ar salaseviciute sutiktu pasmerkti myriop savo dukteris, ar vis gi visaip bandytu sumazinti mirstancio ligonio skausmus ir leistu iseiti tada, kada jam skirta?! Net neabejoju, kad tai butu pirmas variantas. Viskas musu valstybeje apversta aukstyn kojomis. Valdo zombiai, ne zmones. Belieka mums tik grieztai tam priesintis.

Anonimiškas rašė...

...atsiprasau, suklydau: del salaseviciutes-ji pasirinktu antraji varianta... Ir dar: kodel seni sergantys zmones daug ilgiau pragyvena slaugomi namuose artimuju ir kodel greitai-per menesi ar du mirsta slaugos namuose? Nieko nekaltinu, tik klausiu...

Anonimiškas rašė...

Kam taip griežtai reaguoti? Dėl eutanazijos sutikčiau- toks dalykas ne lietuvių nosiai.Tačiau kuo yra blogai abortas? Galbūt geriau negismta asocialioj šeimoj jau kelintas vaikas? Kam kankinti jau viską suprantanį vaiką? Vėliau ir užauga banditai ir panašūs, dėl kurių vėl skundžiaties. Aborto nesidarys tvarkinga šeima, kur vaikas jau galės saugiai ir normaliai užaugti.

Anonimiškas rašė...

taikykit ponai autonaziją dabar visiems. Vaikams, pensininkams, girtuokliams, ir bus Lietuva švari, tyra lyg ašara.

Anonimiškas rašė...

Pritariu dėl slaugos. Man tą patį šeimos gydytoja sakė. Aš pati ketvirti metai slaugau visiškos negalios žmogų, nors ir komplikacijų visokių buvo ir sepsis ir infarktas, bet va gyvi "sveiki". O slaugos ligoninės nebent privačios pasiteisina, bet ir tai nesiimu teigt...

Anonimiškas rašė...

Taip ...su salava atejus i ministres mes daug ko pasieksime . autonazija Lietuvai , broliai LIETUVIAI !

Anonimiškas rašė...

Skaitau straipsnį ir galvoju: ,,į valdžią eina žmogžudžiai..." Tiesiog eina į valdžią, kad išleidinėtų (prieš žmonių valią) įstatymus, leidžiančius arba liepiančius žudyti visus žmones - negimusius ir gimusius vaikus, suaugusius ligonius, senelius... Niekas laisva valia nesižudo. Žudosi tik tie, kurie yra kitų palikti ir neapkenčiami, jaučiasi visiškai nereikalingi, nereikalingi balastai, kitiems trukdantys ir visiškai jokios naudos neduodantys (dėl to ligoniai ir nepakelia fizinių skausmų) bei psichiniai ligoniai. O tokius reikia ne žudyti, bet padėti jiems.

Anonimiškas rašė...

1. juvenaline justicija atima vaika pagal anonimo skambuti
2. tevai bylinejasi tesmuose ir pagaliau po metu byla laimi
3. atsiprasome, vaika ivaikine globejai nusprende padaryti eutanazija, mat labai didelis pelnas vaiku organu rinkoje

cia yra naujas ekzaminas lietuvai. zeme jau prasikome, ar prasiksime savo vaikus?

Unknown rašė...

Ne nuo to pradeda pirma reikia įteisinti seimo ar vyriausybės narių eutanaziją, jei už tai prabalsuoja pvz. 50 000 rinkimų teisę turinčių piliečių.

Anonimiškas rašė...

"Tačiau kuo yra blogai abortas?"
- išbandyk ant savęs ir neliks kam rašyti infantiliškų komentarų (siūlymas retorinis).

aurelijus rašė...

abortas yra labai blogai , tai zmogzudyte , jeigu esi tikitis zmogus turetum zinoti , kad dievas uzsimezgusi embrijona jau iraso i zmoniu knyga ir jis bus prikeltas per gyvuju ir mirusiu prisikelima . taip isena kad moteris turi galia leisti zmogui gyventi ar ne , kodel tada katik gimusi vaika kai nuzudo ,iskarto moteri teisia uz zmogzudyste , cia juk vienas ir taspats , taspats vaikas dar negimes ar gimes gyventi nori .

item