V.Tomaševskis: Maidano lyderiai vadovaujasi antilenkiška, antirusiška ir antisemitine ideologija

Šis V. Tomaševskio komentaras ne pirmą kartą atkreipia dėmesį į dažnai sutampančią Lietuvos autonomininkų lyderio ir Rusijos autoritarinio...


Šis V. Tomaševskio komentaras ne pirmą kartą atkreipia dėmesį į dažnai sutampančią Lietuvos autonomininkų lyderio ir Rusijos autoritarinio vadovo retoriką. Prieš korupcinį oligarchinį režimą sukilusio Maidano lyderiai - Ukrainoje realaus suverenumo ir demokratijos siekiančios jėgos - pagal laiko patikrintas sovietines propagandines klišes yra kaltinami tariama tautine neapykanta ir antisemitizmu. Neseniai pasirodžiusio V. Savukyno komentaro kontekste šis atviras prorusiškos laikysenos demonstravimas ir kėsinimosi į Ukrainos teritorinį vientisumą teisinimas yra itin informatyvus ir atskleidžiantis, jog tiek imperinės Rusijos, tiek Pietryčių Lietuvos autonomininkų vadai nuosekliai ignoruoja objektyvius faktus, konstruoja demagoginius aiškinimus ir negali būti patenkinti net ir suteikiant nuolaidas jų nepagrįstiems reikalavimams. Nuolaidžiavimo tokioms agresyvioms ir antieuropietiškoms jėgoms siūlymai yra nesuderinami su Lietuvos nacionaliniais interesais ir provakarietiška raidos kryptimi.

"Situacija ir politinę krizę Ukrainoje vertinu nevienareikšmiškai. Iš vienos pusės, smerktini yra bet kokie ginkluotų pajėgų veiksmai, juolab iš užsienio, iš kitos pusės, reikia pasakyti tiesą apie konflikto ištakas. Nesu revoliucijų šalininkas. Manau, kad prezidentai į valdžią turėtų būti renkami prie balsavimo urnų, o ne mitinguose, tuo labiau tokiuose, kuriuose liejasi kraujas - kaip buvo Maidane. Taip pat svarbu priminti, kad prieš mitingus iki Ukrainos prezidento rinkimų buvo likę mažiau nei metai. Istorijoje po visų revoliucijų nukentėdavo paprastas pilietis: gilėja ekonominė krizė, su kuria kovojama eilinių piliečių santaupų sąskaita. Dažnai revoliucijų rezultatas būna toks, kad vieni oligarchai keičia kitus. Visuose šiuose įvykiuose, kaip jau sakiau, man nepriimtinas karinės jėgos naudojimas iš bet kokios pusės, juolab iš užsienio, tačiau negaliu pritarti ir naujos valdžios veiksmams, kurios pirmas žingsnis buvo tautinių mažumų įstatymo panaikinimas. Tai patvirtina neretai komentatorių išsakomą nuomonę, kad kai kurie Maidano lyderiai, Oleh Tiahnybok ir kiti, vadovaujasi nacionalistine Stepano Banderos ideologija, kuri buvo labai antilenkiška, antirusiška ir antisemitinė. Dėl nurodytų priežasčių, manau, mūsų šalies politikai turėtų labiau įsigilinti į konflikto esmę, kuri, kaip jau sakiau, nėra vienareikšmiška", - sakoma V. Tomaševskio pranešime.

Vakar surengtoje spaudos konferencijoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, kad Ukrainoje radikalai na­cio­na­lis­tai ir an­ti­se­mi­tai en­gia ten gy­ve­nan­čius ru­sus, todėl jei jiems kiltų pavojus Kryme, Rusija tu­rė­tų vi­sas tei­ses įves­ti ka­riuo­me­nę ne tik į šį pusiasalį, bet ir į ki­tas Ukrai­nos te­ri­to­ri­jas.

Artėjančiuose Europos Parlamento (EP) rinkimuose LLRA dalyvaus kartu su "Rusų aljansu".

Susiję

Politika 4342987217748572773

Rašyti komentarą

2 komentarai

Anonimiškas rašė...

Gal "lenkų" "lyderiui" nepakenktų nuomonę suderinti su Lenkijos?
Bet turbūt pakenktų - ji jau suderinta su kuo reikia...

Anonimiškas rašė...

Tai kad jam protelis aptemęs, kaip putleriui, nes abu į vieną dūdą pūčia. Gydytis laikas pradėti, nes akivaizdžiai nusišneka.

item