Lenkija vėl spaudžia Lietuvą dėl lenkų mažumos

Lenkija tikisi, kad Lietuvos vyriausybė vykdys savo įsipareigojimus lenkų mažumos atžvilgiu, o dar neišspręstų problemų sąrašas lieka tok...

Lenkija tikisi, kad Lietuvos vyriausybė vykdys savo įsipareigojimus lenkų mažumos atžvilgiu, o dar neišspręstų problemų sąrašas lieka toks pats: lenkiškų pavardžių ir vietovardžių rašyba, švietimo reikalai ir žemės grąžinimas. Tai šiandien pareiškė aukšta Lenkijos URM pareigūnė.

Lenkijos valstybės sekretoriaus pavaduotoja Henryka Moscicka-Dendys šiandien pateikė Seimo Užsienio reikalų komisijos nariams URM parengtą ataskaitą, kokia yra padėtis dėl Lenkijos ir Lietuvos santykių, pranešė naujienų agentūra PAP.

Diplomatės teigimu, pernai Lietuvoje vykę parlamento rinkimai, po kurių Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) pateko į valdančiąją koaliciją su socialdemokratais, „iš esmės pakeitė optiką“ dvišaliuose santykiuose su Varšuva.

H. Moscicka-Dendys teigė, kad jai susidaręs įspūdis, jog A. Butkevičiaus kabinetas konstruktyviai nusiteikęs lenkų grupės atžvilgiu.

Tačiau ji perspėjo, kad dabartines nuotaikas Lietuvoje esą galima delikačiai apibūdinti kaip antilenkiškas.

Buvęs lenkų mažumos atstovas Aukščiausioje Taryboje - Atkuriamajame Seime Ryšardas Maceikianecas tokį Lenkijos pareigūnės pareiškimą vertina kritiškai: "Nuo sovietų okupacijos laikų užsilikę sovietmečio tarnybų atstovai Lietuvoje ir Lenkijoje nori Vilniaus regioną, kurį tarpukario metais okupavo Lenkija, paversti nuolatiniu nesantaikos ir konflikto židiniu. Kiekvienam mąstančiam Lietuvos lenkui bus nemalonūs lenkiški užrašai, kurie gali atsirasti dėl Lenkijos ir vietos veikėjų spaudimo ir kurie yra susiję su nusikalstamu pasauliu ir sovietmečio tarnybomis."

Šaltinis: www.ekspertai.eu


Susiję

Politika 266410607763534553
item