Seimas ėmėsi svarstyti lyčiai neutralių pavardžių įteisinimo klausimą apeidamas VLKK

www.alkas.lt Liepos 4 d. Seimas po pateikimo priėmė svarstyti įstatymo projektą Nr. XIVP-2700  kuriuo siekiama keisti moteriškų pavardžių da...

Liepos 4 d. Seimas po pateikimo priėmė svarstyti įstatymo projektą Nr. XIVP-2700  kuriuo siekiama keisti moteriškų pavardžių darybą taip, kad moterims kurių tėvo ar sutuoktinio pavardė baigiasi su galūne -a ar -ia, būtų galima rinktis vyrišką pavardę. Projektui pritarė 23 iš 39 balsavime dalyvavusių didžiausios valdančiosios TS-LKD frakcijos atstovų, įskaitant premjerę I. Šimonytę ir partijos pirmininką G. Landsbergį. 

Tokį įstatymo projektą pateikusi Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė savo siūlymą grindė tariamomis žmogaus teisėmis rinktis tokią pavardę kokios pageidauja asmuo, nes esą pavardės nepriklauso lietuvių kalbos sričiai ir joms negalioja gramatikos taisyklės:

„Žmogaus vardas ir pavardė yra ne gramatikos klausimas, o žmogaus privataus gyvenimo ir jo pasirinkimo klausimas. Pavardžių daryba Lietuvoje yra pakankamai konservatyvi. Šiandien kaip tik yra švenčiamas dvidešimtmetis, kai nepriesaginė galūnė -ė buvo leista Lietuvoje.

Matome, kad per dvidešimt metų niekas nesugriuvo, nei gramatika, nei lietuvių kalba ir populiariausia išlieka tradicinė pavardė. Atsirastų papildoma galimybė pasirinkti žmonėms, kuriems tai aktualu, o tradicija, kaip rodo patirtis, išlieka“, – išvedžiojo šio projekto iniciatorė Ieva Pakarklytė.

Dar daugiau, ji teigė, kad dabartinėje moteriškų pavardžių sudarymo tvarkoje galima įžvelgti diskriminacijos apraiškų, ne esą „moterys, kurių vyrų pavardės baigiasi -ė (pvz. Dirsė, Lapė) turi teisę turėti tokią pačią pavardę, kaip ir jų vyrai, tačiau tokia teisė nėra suteikiama moterims, kurių vyrų pavardės baigiasi -a ar –ia (pvz. Šalna, Stundžia)“…

Jei tokioms pataisoms Seimas pritartų, tai iš taip sudarytų pavardžių būtų neįmanoma suprasti tai vyras ar moteris.



Susiję

Kalbos politika 6317968245776628333

Rašyti komentarą

8 komentarai

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pasikartosiu: čia LABAI didele dalimi pačios VLKK kaltė, kad leido tuos marazmus su "-ė". Negi jie tikėjosi, kad aršiai antilietuvišyki neobolševikai, įėję į bažnyčią, nelips ant altoriaus?

Anonimiškas rašė...

Taip, pritariu Pikcui, tie gudrašikniai savo tikslams panaudoja ir VLKK idiotišką elgesį, kai VLKK truputį leidžia šiek tiek kai kur iškraipyti lietuvių kalbą. Šiandien KT būtent taip gudrašikniškai išaiškino leidimą pavardes Lietuvos dokumentuose rašyti ne valstybine kalba: kadangi VLKK šiek tiek leido rašyti ne lietuviškai ir pasakė, kad tai nekenks lietuvių kalbai, tai tada Seimas turi teisę leisti ir dar daugiau rašyti ne lietuviškai...

Anonimiškas rašė...

Dėl KT sprendimo QWXų klausimu:
Lygių galimybių kontrolieriai neleis, kad šios IŠDAVYSTĖS rezultatu naudotųsi tik vienos tautos (lenkų) asmenys. - Juk lotyniškos abėcėlės pagrindo raidynu naudojasi ne vien Europos, bet daugybė VISŲ pasaulio žemynų tautų, savo nuožiūra pritaikiusių jas kiekviena SAVO kalbai ir jos garsynui, PAKEITUSIŲ jomis žymimus garsus bei atskirų raidžių ir jų derinių skaitymo taisykles.
Raidės, abėcėlės vienos pačios sau, dar NIEKO nesako ir nieko nereiškia. Jos tampa reikšmingomis, visavertėmis tik su garsais, kurie jomis žymimi, tikrinant KIEKVIENĄ iš pasaulio kalbų, - su kiekvienos iš jų rašybos ir tarties taisyklėmis bei jų išimtimis.
Abėcėles raidžių tinkamumas naudoti dokumentams, valstybinei raštvedybai gali būti vertinamas tik lyginant kiekvieną jų su garsu, kurį svetimoje kalboje ta raidė žymi, bei su tos kalbos taisyklėmis. - Matydamas kažkurios iš pasaulio valstybių asmens dokumente lotynišku raidynu įrašytą pavardę (net ir plačiai paplitusio rašytinio pavidalo!), negali žinoti, kaip ji skamba toje šalyje, kaip ją reikia tarti. Todėl... todėl yra tam tikra šios Žemės gyventojų dalis, kuri mielai tuo naudojasi (tam buvo skirtos dvi anglų policinio serialo „Pagrindinis įtariamasis" serijos - apie nusikaltėlius, besinaudojančius pasais su komercinė QWXine „abėcėle"). ...
Ar grįžo 1917? Ar mes Smolnyje? - Su mūsų Valstybine kalba pasielgta, tartum ją, kaip 1917 Smolnio parketą, kerzais tryptų įsiveržę beraščiai bolševikai!

Anonimiškas rašė...

Mane labiausiai glumina to sušikto KT formuluotė "kai kurių Lietuvos piliečių pavardes rašyti nevalstybine kalba Lietuvos pasuose leidžiama“ Tai tas sumautas KT skelbia, kad ant litwos yra litwos piliečių, kurie ten kažkokie "kai kurie". Šiems "kitiems" turi būti suteikiama daugiau teisių nei visiems likusiems litwos piliečiams. Tai čia ką, tas superstas KT įteisina diskriminaciją?Įdomu, kuriai litwos piliečių grupei priskirtinas aš - ar tiems "kai kuriems" ar dar ten kokiems kitiems?

Anonimiškas rašė...

Lietuvos KT nepripažįsta Tarptautinės Teisės įstatymų karų ir okupacijų palikimo klausimais??? Juk tie įstatymai nedviprasmiškai NEPRIPAŽĮSTA JOKIŲ PRETENZIJŲ į okupacijos padarinių teisėtumą! Dauguma Vilnijos lenkakalbių (nors PL lenkai nelabai tą jų kalbą supranta) yra vietos gyventojai, tačiau jų „lenkų" kalba nėra vietinė, ji yra OKUPANTO ATNEŠTA į jo UŽGROBTĄ kraštą ir prievarta primesta. Kaip ir pamaldos lenkų k. Tai patyrė mano tėveliai, seneliai. Su tuo vilniečiams dar ir pokariu teko susidurti Vilniaus bažnyčiose.(Tarpukariu nuo okupanto kalbos išmokimo ir lietuvių kalbos atsisakymo, nuo perėjimo į lenkų parapiją, nuo kolaboravimo su okupantu priklausė, ar turėsi darbo, ar išsaugosi savo NT, ir dar daug kitų dalykų. Mokyklos lietuvių kalba buvo uždarytos, vietoje jų okupantas įsteigė lenkiškas). Pagal Tarpt. Teisę, visa tai, kas buvo padaryta okupanto, kas buvo jo „įsigyta", nelaikoma teisėta. Reikalavimas, kad Lietuva toliau tęstų okupanto pradėtą darbą (toliau lenkintų tų vietovių gyventojus) yra lygiai toks pat „logiškas, teisėtas ir moralus", kaip kad ir plėšiko reikalavimas, kad viskas, ką jis prisiplėšė, būtų jam atiduota, ir būtų pripažinta teisėta jo nuosavybe.

Anonimiškas rašė...

Galima drąsiai teigti, kad ruošiamasi Lietuvą okupuot, pradžia jau padaryta.

Anonimiškas rašė...

Tėvus piktina lytiškumo pamokos vaikams
- respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/kitos_lietuvos_zinios/tevus-piktina-lytiskumo-pamokos-vaikams/
Ar tai nėra vaikų „proforientacija"? Iš anksto ruošiami „profesionalių gėjų" gyvenimui???
Ar nereikia būti bent jau pilnamečiui, turinčiam apsisprendimo teisę, kad kas panorėjęs drįstų kalbėti tau jam taip nesveikai rūpima tema?

Anonimiškas rašė...

Ar atiduosime vieną seniausių pasaulyje – lietuvių kalbą „suvalgyti“ dirbtiniam intelektui ir kitoms technologijoms ?
- delfi.lt/uzsakomasis-turinys/aktualijos/ar-atiduosime-viena-seniausiu-pasaulyje-lietuviu-kalba-suvalgyti-dirbtiniam-intelektui-ir-kitoms-technologijoms-93924597
„ nesuprantama šio momento svarba. Yra nemažai manančiųjų, kad reikėtų pasitikėti užsienio korporacijomis ir joms patikėti mūsų kalbos tvarkymą, [ ... ]
[ ... ] vertėtų atkreipti dėmesį: pirma, užsienio korporacijos, kurios kuria ir kurs lietuvišką dirbinį intelektą, yra pelno siekiančios kompanijos, vadinasi, ir lietuviškai kalbantis DI bus jų nuosavybė, kurią jie patys tobulins, apmokestins, ištrins ir pan.; antra, [ ... ] , trečia [ ... ] "
Na, kai darbas, kurį gali mūsų pačių specialistų grupė nudirbti, ir už tai ne tik neblogai uždirbti, bet ir įeiti į istoriją, kaip vienos seniausių pasaulio kalbų gelbėtoja, perduodamas šios kalbos neišmanantiems, neturintiems su ja nieko bendro, paprastai to priežastis būna labai įtartina ... :(

item