Valdas Sutkus. Prancūzijoje vyksta karas

Ne, tai nėra skambi kokio nors bulvarinio leidinio antraštė. Tai jungtinis Prancūzijos didžiausių policijos profsąjungų pareiškimas. Jame sa...

Ne, tai nėra skambi kokio nors bulvarinio leidinio antraštė. Tai jungtinis Prancūzijos didžiausių policijos profsąjungų pareiškimas. Jame sakoma, kad  pareigūnai "kariauja su kenkėjais ir parazitais", o  " policija šiandien yra mūšyje, nes mes esame kare. Mūsų kolegos, kaip ir dauguma piliečių, nebegali pakęsti šių smurtaujančių mažumų tironijos" – sako policininkų profsąjungų lyderiai. 

Prancūzijos miestuose jau keletą dienų vyksta masinės riaušės dėl praėjusią savaitę policijos pareigūno nušauto 17-mečio alžyriečio. Jau yra suimta apie 1 300 riaušių dalyvių. Vieno Paryžiaus priemiesčio meras sako, kad riaušininkai bandė nužudyti jį ir jo šeimos narius, įskaitant du mažamečius vaikus. Mero namas buvo riaušininkų padegtas naktį, kai šeima miegojo. Internete gausėja pranešimų ir vaizdo įrašų apie riaušininkus, deginančius pastatus, plėšikaujančius, puolančius pareigūnus, užpuldinėjančius praeivius ir vagiančius automobilius. Vaizdo įrašuose matomi šautuvais ginkluoti riaušininkai. Neaišku, kaip jie gavo šaunamuosius ginklus, nes Prancūzijoje galioja griežti ginklų kontrolės įstatymai. Šalyje sukelta daugiau kaip 2 500 gaisrų. Nuo vandalizmo nukentėjo 500 pastatų, sudeginta 2 000 automobilių ir apiplėšta dešimtys parduotuvių. Sužeisti šimtai policininkų ir ugniagesių.

Nušautojo vaikino alžyriečiai draugai ir giminaičiai piktinasi policija ir situaciją aiškina pagal musulmonų aktyvistų jau seniai suformuotą naratyvą.  Anot jų, policininkas "pamatė arabišką veidą, mažą vaiką, ir nusprendė jį nužudyti". Žodžiu, sisteminis rasizmas ir  fašizmas. Taigi, ir sisteminės riaušės, kaip kova su tuo fašizmu ir „baltųjų viršenybe“. Policija nušauna nemažai ir baltaodžių teisės pažeidėjų, tačiau dėl to niekas riaušių nekelia. 

Taigi, realybė daug banalesnė. Nepaisant jauno amžiaus, musulmonų bendruomenėje Nantero rajone, vakariniame Paryžiaus priemiestyje gyvenęs Nahelis Merzoukas turėjo gausią įvairių pažeidimų istoriją. Rugsėjo mėn. jis turėjo stoti prieš nepilnamečių teismą. Dauguma problemų, į kurias jis buvo įsivėlęs, buvo susijusios su automobiliais: vairavimas neturint vairuotojo pažymėjimo ar automobilio draudimo, suklastotų valstybinių numerių naudojimas, be to, narkotikų platinimas. Nuo 2021 m. Nahelis buvo net penkis kartus sulaikytas policijos dėl įvairių pažeidimų ir atsisakymo vykdyti policijos nurodymus. Bet būdamas nepilnametis, realios bausmės išvengdavo, bylos jam buvo nutraukiamos.  Tą lemtingą kartą, kai jį vėl stabdė policija, jis be vairuotojo pažymėjimo vairavo Mercedesą su lenkiškais numeriais ir dideliu greičiu važiavo autobusų eismo juosta. Du pareigūnai su motociklais pradėjo vytis  Nahelio vairuojamą automobilį po to, kai jis padarė eilę kelių eismo taisyklių pažeidimų:  važiavo per raudoną šviesą, sukėlė pavojų per pėsčiųjų perėję ėjusiems žmonėms, sukėlė pavojų dviratininkui. Transporto spūstyje įstrigusį automobilį motociklais pasiviję pareigūnai pareikalavo išjungti variklį ir lipti iš automobilio, tačiau Nahelis tik paspaudė greičio pedalą ir spruko nuo policininkų. Tuo metu vienas iš policininkų iššovė. Policininkai veikė pagal 2017 m. priimtą įstatymą, parengtą reaguojant į ekstremistų išpuolius, kuriame nurodoma, kad teisėsaugos pareigūnai gali šaudyti į transporto priemonę, kai šios vairuotojas nevykdo nurodymo sustoti ir "bėgdamas gali sukelti grėsmę kitų asmenų gyvybei ar fizinei neliečiamybei“. 

Prancūzijos visuomenė ir politikai pasidaliję į dvi grupes: vieni piktinasi „sisteminiu rasizmu“ ir reikalauja kuo griežčiausios bausmės lemtingą šūvį paleidusiam „policininkui – žudikui“, kiti renka pinigus į kalėjimą šiuo metu uždaryto policininko teisinei gynybai. Per keletą dienų jau surinkta apie 1 mln. eurų. Musulmoniškoji ir krikščioniškoji Prancūzijos visuomenės dalys nebesutelpa toje pačioje šalyje. Multikultūrinės visuomenės idėja – gilioje krizėje.

Susiję

Valdas Sutkus 1871561581155034787

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

čia tai karas su musulmonais,vienas vargas prancūzams

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, šiaip, jie patys kalti, kad jų prisivežė. Beje, vietiniai "internacionalistiniai" neomarksistai, postringaujantys, kaip į Lietuvą suvažiavę imigrantai visiems "pencijas ušdirps" ir šiaip įneš taip trokštamos "yvairovės", ruošia mums tokį patį scenarijų.

Anonimiškas rašė...

Jei turėtų tik tiek,kiek patys prisivežė - būtų dar tik pusė bėdos. Bet didžiausią problemą sukelia tai,kad jie plūsta tūkstančiais ir nelegaliai.

Anonimiškas rašė...

Šis konfliktas Prancūzijoje yra ženklas mūsųastybės migracijos politikai! Prisileisime į šalį visokių marginalų, vėliau kentėsime!

Anonimiškas rašė...

Priėmė Prancūzija kaip żmones,atsidėkoja uż tai terorizmu.Reikia apriboti grieżtai šių piliečių atvykimą į kitas šalis.

item