Britų Kolumbijoje dekriminalizavus narkotikus perdozavimų skaičius toliau auga

Jeigu palaikote Pro Patria sambūrio veiklą - laidas, straipsnius, renginius - deklaruodami pajamas skirkite mums 1,2 proc., o Nacionaliniam ...

Jeigu palaikote Pro Patria sambūrio veiklą - laidas, straipsnius, renginius - deklaruodami pajamas skirkite mums 1,2 proc., o Nacionaliniam susivienijimui - 0,6 proc. nuo savo mokamo GPM. Jums tai nieko nekainuos, o mums keičia viską. Instrukcija

Praėjus septyneriems metams po to, kai Kanados Britų Kolumbijos provincija narkotikų epidemiją paskelbė ekstremalia visuomenės sveikatai situacija, ir praėjus vos mėnesiui po visų narkotikų dekriminalizavimo, perdozavimo atvejų vis dar daugėja.

Pasak Canadian Press, šį kovą, praėjus vos antram mėnesiui po to, kai ministro pirmininko Justino Trudeau federalinė vyriausybė leido provincijai nuo 2023 m. vasario 1 d. dekriminalizuoti visus narkotikus, siekdama kovoti su krize, B. Britanija tragiškai užfiksavo tris naujus perdozavimo rekordus.

Kovo mėnesį B. C. užfiksuota daugiausia kada nors per vieną dieną užregistruotų iškvietimų dėl perdozavimo (205), didžiausias 30 dienų iškvietimų dėl perdozavimo vidurkis (119,9) ir daugiausia dienų iš eilės, kai paramedikai buvo iškviesti į 100 ar daugiau tokių iškvietimų (19).

2016 m. balandžio 14 d. paskelbus, kad perdozavimo atvejų padažnėjimas yra nepaprastoji padėtis visuomenės sveikatos srityje, naujausi statistiniai duomenys rodo, kad nuo tada, kai vyriausybė pradėjo aktyviau įsikišti, metinis mirčių skaičius išaugo beveik penkis kartus.

2016 m. nepaprastoji padėtis buvo paskelbta po to, kai statistika parodė, kad 2015 m. nuo narkotikų perdozavimo mirė 474 Britų Kolumbijos gyventojai. 2022 m. šis skaičius išaugo beveik 5 kartus ir siekė šiek tiek mažiau nei 2 300 gyvybių.

Nors dabartinis B. K. ir daugelio kitų liberalių vyriausybių požiūris yra didinti vadinamąją "saugią narkotikų pasiūlą", įrengti "prižiūrimų vartojimo vietų", kuriose priklausomi asmenys gali legaliai vartoti narkotikus dalyvaujant medicinos personalui, arba visiškai dekriminalizuoti narkotikų laikymą, statistiniai duomenys rodo, kad dėl šios strategijos problema ne gerėja, o blogėja.

Pavyzdžiui, JAV Oregono valstija, kurią nuo Kalifornijos skiria Vašingtono valstija, 2020 m. pabaigoje dekriminalizavo visus narkotikus.

Per 2021 m., t. y. per pirmuosius pilnus šios politikos galiojimo metus, Oregone su opioidais susijusių mirčių skaičius išaugo net 52 proc. - nuo 472 prieš dekriminalizavimą iki 745 po dekriminalizavimo.

Panašios tendencijos pastebėtos ir kitose jurisdikcijose, kurios pasirinko švelnų teisėsaugos požiūrį į narkotikus, įskaitant San Franciską, Los Andželą ir Sietlą.

Be statistikos, šiuo klausimu pasisakė ir ekspertai bei buvę narkomanai, dažnai reikšdami nepasitenkinimą dabartinėmis valdžios nustatomomis tendencijomis.

Kalbėdama apie narkotikų dekriminalizavimo keliamą pavojų, Manhatano politikos tyrimų instituto advokatė Heather MacDonald anksčiau laikraščiui "Epoch Times" sakė, kad "praktiškai niekas nesėdi kalėjime už vartotojo narkotikų kiekio turėjimą", tačiau kadangi narkotikai yra neteisėti, galimybė sulaikyti ir apklausti nedidelius kiekius turinčius asmenis suteikia teisėsaugai prieigą prie aukšto lygio narkotikų platintojų. Narkotikų kriminalizavimas, aiškino ji, iš tikrųjų yra labai "vertinga priemonė... siekiant apsaugoti visuomenę nuo akivaizdžios žalos".

San Fransiske vienas buvęs narkomanas ir narkotikų platintojas Ricci Wynne'as ėmėsi socialinėje žiniasklaidoje fiksuoti padėtį mieste, siekdamas parodyti, kodėl, jo nuomone, dekriminalizavimas, "saugaus vartojimo" svetainės ir visas "žalos mažinimo" priklausomybės gydymo modelis tik blogina padėtį.

Kalbėdamas apie tokio pobūdžio politiką, Wynne'as "Fox News" laidos vedėjui Jesse'iui Wattersui sakė, kad nuo tada, kai ši praktika įsigaliojo, "žmonės masiškai atvyksta čia, į San Franciską, dėl to, ką mėgstu vadinti "narkotikų turizmu".

"Jie atvyksta čia, nes žino, kad pasekmės yra menkos, jei apskritai jų yra, ir gali atvykti čia ir atvirai vartoti", - aiškino jis.

Wynne'as teigė, kad "kai čia atvyksta visi narkomanai, po to atvyksta visi narkotikų prekeiviai", o tai, jo nuomone, yra priežastis, kodėl San Franciske ir kituose panašiuose miestuose daugėja ir kitų nusikaltimų.

"Aš pats asmeniškai, kilęs iš tokio gyvenimo būdo... matyti [San Franciską] tokioje netvarkoje, kaip ši, yra gana šokiruojantis dalykas, nes dabar jie tai daro atvirai", - apgailestavo jis.

versta iš lifesitenews.com

Susiję

Sveikatos apsauga 8207396938541711492

Rašyti komentarą

item