Jūrate Sofija Laučiūtė. Spengianti baimės tyla

Ką galvoja Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos viršininkas ponas A. Valotka apie ką tik nuskambėjusį vienos pavežėjų bendrovės vadovo ke...

Ką galvoja Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos viršininkas ponas A. Valotka apie ką tik nuskambėjusį vienos pavežėjų bendrovės vadovo ketinimą kitataučiamas, ne Lietuvos piliečiams vairuotojams vietoj reikalavimo su keleiviais bendrauti  valstybine kalba leisti jiems bendrauti ... anglų kalba. Mat, anglų kalba, kaip skelbia tas Lietuvos įstatymuose nenutuokiantis verslininkas, esanti universalesnė nei lietuvių kalba ir  ją lengviau išmokti, negu lietuvių kalbą.

Ar ponas Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos viršininkas A. Valotka sutinka su tokia laisva  Lietuvos valstybės  pagrindinio įstatymo, Konstitucijos traktuote? Beje, nė vienoje kitoje pasaulio valstybės Konstitucijoje nerasime įrašo, kad valstybinę, visiems piliečiams privalomą bendravimo kalbą valstybėje renkasi ne titulinė valstybės tauta, o verslininkai pagal jų supratimą, o kalbos rašybą, gramatiką rikiuoja teisėjai teismų sprendimais.

Ar vėl ir šituo klausimu ponas A. Valotka paskelbs Delfi.lt eilinį pašmaikštavimą, iš kurio bus aišku tik tiek, kad ponui viršininkui ir pačiam neaišku, ką jis turėtų veikti jam patikėtame  valstybės valdininko poste?

Žinoma, kai Seime  valstybinei kalbai atstovauti ir Konstitucijoje aprobuotus įstatymus komentuoti ir redaguoti pavedama net ne humanitarinį išsilavinimą turinčiam asmeniui, o gerklingai Gedimino  technikos universiteto diplomą turinčiai personai, ar reikia stebėtis, kad verslininkai diktuoja savo „įstatymus“ sulig savo siaurais, vien didesnio pelno siekiančiais interesais?

Žinoma, galima būtų pasiteirauti, ar dar turime tokią instituciją, kaip Valstybinė lietuvių kalbos komisija, kurios pareiga kažkada buvo užtikrinti Konstitucijoje įtvirtintų valstybinės kalbos teisių ir pareigų įgyvendinimą? Bet juk  žinome, kad ją visai neseniai kolektyviai "išprievartavo" Seimas, tai, matyt, dabar slepia savo gėdą gūdžioje tyloje ir tamsoje...

Ir – paskutinis klausimas: kur ir ką veikia šiandien mūsų Konstitucijos kūrėjai ir  tie Seimo nariai, kurie už ją taip sutartinai balsavo? Ar jie visi jau iškeliavo į Anapilį? Ar visus juos apniko Alzheimeris, todėl jie nebesuvokia, kas darosi mūsų valstybėje šiandien, yra nebeįgalūs suprasti, kad dabartinė Seimo dauguma tęsia jau ankstesnio Seimo pradėtą pražūtingą Konstitucijos ignoravimo ar/ir revizavimo darbą, palaiminus buvusiam Konstitucinio teismo pirmininkui ponui Žalimui ir tylint dabartiniam pirmininkui, kuris toks tylus, kad   daugelis  nė nežino, kas jis toks, vyras ar moteris, nekalbant jau, kad įsidėmėtų pavardę?

O gal tie išlikusieji ir dar nepraradę sugebėjimo girdėti, matyti ir protauti Seimo veteranai paprasčiausiai bijo, kad jiems prabilus, priminus, kas tiksliai sudėta į LR Konstituciją ir kad jos pakeitimai galimi tik tautai pritarus, t. y., referendumo keliu, su jais bus pasielgta kaip su Zita Šličyte, viena iš Konstitucijos kūrėjų?

Išeitų, kad jie bijo savo valstybės, kurią jie patys ir kūrė???

Tokiu atveju aš nebeklausiu, kodėl tyli tūkstantinė armija lituanistų, lietuvių kalbos, lietuvių literatūros, Lietuvos istorijos, Lietuvos geografijos, baltiškosios kultūros mokytojų, dėstytojų, tyrėjų... Baimė juos įtikino, kad arčiau trapaus, silpno kūno visgi yra savi marškiniai, nei kažkokia neapčiuopiama, piniginiu atlygiu neįvertinama, nekilnojamu turtu neišreiškiama tautinė tapatybė, Tautos dvasia.


Susiję

Nacionalinis susivienijimas 6574619120373873220
item