Kauno valdžia nori tęsti Kauno pilies restauravimą

Kauno valdžia nori tęsti Kauno pilies restauravimo darbus: miesto tarybai pateiktas tai siūlančio sprendimo projektas, o trečiadienį miesto ...

Kauno valdžia nori tęsti Kauno pilies restauravimo darbus: miesto tarybai pateiktas tai siūlančio sprendimo projektas, o trečiadienį miesto meras Andrius Kupčinskas apie tai diskutuos su architektais ir paveldosaugininkais.

Apie galimybę tęsti restauravimo darbus kalbėti pradėta artėjant naujam Europos Sąjungos finansinės perspektyvos laikotarpiui. Kaip rašoma tarybai siūlomo sprendimo projekte, įgyvendinus minimalius pilies atstatymo darbus, būtų galima atstatymą tęsti.

„2006 metais (...) buvo pritarta pirmajam - minimalistiniam - variantui, numačiusiam tik pietrytinio Kauno pilies bokšto tūrio ir bastėjos apsauginės sienos atkūrimą. (...) Atlikti Kauno pilies restauracijos darbai įgyvendino didžiąją dalį pirmajame galimybių studijos variante numatytų darbų. Dalis pasiūlymų neįgyvendinta, atsižvelgus į gautas atsakingų institucijų projektavimo sąlygas bei skirtas lėšas“, - rašoma dokumente.

Tarybos nariams siūloma balsuoti, kad aukščiau minėtas tarybos sprendimas būtų pakeistas.

„Tokiu būdu taryba išreikštų pritarimą galimybių studijos antrajam variantui, numatančiam tolesnį Kauno pilies restauravimo ir pritaikymo visuomenės reikmėms etapą, t.y. ligšiol nerestauruoto pietvakarinio pilies bokšto ir gynybinės sienos su galerijomis atkūrimą bei kitus darbus“, - rašome projekto aiškinamajame rašte.

Diskusija dėl tolesnio Kauno pilies restauravimo trečiadienį vyks miesto savivaldybėje. Į ją pakviestas kultūros ministras Šarūnas Birutis, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė ir jos pavaduotojas Algimantas Degutis.

Savivaldybės pranešime teigiama, kad vykdant pilies rekonstrukciją, išryškėjo itin skirtingi požiūriai į pasirinktą restauravimo kryptį.

2009 metais, rengiantis pradėti rekonstrukciją, merui A.Kupčinskui buvo įteikta 1,4 tūkst. parašų, kuriais išreikštas nepritarimas siūlomam projektui. Taip pat vyko akcija, per kurią pilies liekanos buvo apjuostos gyva žmonių grandine.

Kauno pilis – seniausia mūrinė pilis Lietuvoje. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose ji paminėta 1361 metais.

Šaltinis: www.alfa.lt


Susiję

Politika 325166595864322965

Rašyti komentarą

item